Πάφος 2017: πρώτος απολογισμός με εγκαίνια έκθεσης και πρότζεκτ

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 20.12.2013

Η έκθεση Othello Rebirth, το πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ «Κουτί Μνήμης» αλλά και ο πρώτος απολογισμός του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΠΑΦΟΣ 2017, Μάριου Ιωάννου Ηλία, λαμβάνουν χώρα το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου στην Πάφο.



Η έκθεση


Η έκθεση έχει τίτλο «Othello Rebirth» και παρουσιάζεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αναγέννησης, όπως έχει οριστεί η 21η Δεκεμβρίου. Ομάδα καλλιτεχνών παρουσιάζει τη δουλειά της στο ερημωμένο σινεμά Οθέλλος της Πάφου, το οποίο ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί το φιλοθεάμον κοινό.


Υπό την αιγίδα του Πάφος 2017, το πρότζεκτ αποτελεί συνέχεια της πρώτης παρέμβασης σε απροσδόκητους χώρους, πριν ένα χρόνο.


Για φέτος, το Σινεμά Οθέλλος ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό με έκθεση έργων τέχνης και ρεσιτάλ κιθάρας, στο πλαίσιο ενός πρότζεκτ με διεθνή εμβέλεια και ακτινοβολία αφού οι δεκαέξι καλλιτέχνες συν-δημιουργούν, συν-ενώνοντας τις «φωνές» και κυρίως τα εκφραστικά τους μέσα, με καλλιτέχνες σε άλλες χώρες.


Αποτελούν, έτσι, μαζί «το κύτταρο που θα γεννήσει τον Νέο Κόσμο, τον Τρίτο Παράδεισο, όπως τον οραματίστηκε ο διεθνούς φήμης Ιταλός καλλιτέχνης Michelangelo Pistoletto».



Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος οι καλλιτέχνες Χρίστος Αβραάμ, Νάγια Ευαγγέλου, Γιώτα Ιωαννίδου, Σέργης Χατζηαδάμος, Ερατώ Χατζησάββα, Chiaki Kamikawa, Κυριάκος Κουσουλίδης, Arsenty Lysenkov, Τιμόθεος Στυλιανίδης, Χαράλαμπος Μαργαρίτης, Miriam McConnon, Ιγνάτιος Μητροφάνους, Γιάννος Οικονόμου, Γιάννης Σακέλλης, Μαριλένα Σοφοκλέους και Κατερίνα Φουκαρά.



Η 21η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Μέρα Αναγέννησης ταυτίζεται με τον μύθο του Τρίτου Παράδεισου τον οποίο οι καλλιτέχνες καλούνται να αποδώσουν με διάφορα μέσα και υλικά.


Πέρσι, οι καλλιτέχνες της Πάφου είχαν επιλέξει τα Οθωμανικά Λουτρά, αξιοποιώντας τη χρηστική [κάθαρση] αλλά και την «πολιτική» [σημείο συνάντησης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων] διάσταση ως εκφραστική αφετηρία.


Φέτος ο χώρος του παλιού, ερειπωμένου σινεμά Οθέλλος λειτουργεί ως καταλύτης έμπνευσης και δημιουργίας. Μέσω της τέχνης επιτυγχάνεται η Αναγέννηση του χώρου, της εμβληματικής παρουσίας του γνωστού κινηματογράφου, της συνάθροισης, του θεάματος, της ίδιας της τέχνης.


Την έκθεση, η οποία θα παραμείνει μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου [εκτός 25 και 26/12], επιμελείται ο Γιάννης Σακέλλης.


Τη δεύτερη μέρα της έκθεσης, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί το δρώμενο «Οθέλλος, σχεδιάγραμμα για ένα ντοκιμαντέρ» [φωτο πάνω], του Χαράλαμπου Μαργαρίτη, στις 11:00.


Θα ακολουθήσει στις 12:00 διάλεξη με θέμα «Heart, υποδομή και αστική ανάπλαση» (Heart, Infrastructure and Urban Regeneration) από τον αρχιτέκτονα Γιάννη Κουτσόλαμπρο, μέλος της ομάδας αστικού σχεδιασμού και υποδομής του Πάφος 2017, o οποίος θα παρουσιάσει τη μελέτη υποδομής και αστικής ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Πάφου.



Κουτί Μνήμης


Το «Κουτί Μνήμης» είναι ένα εγχείρημα του Πάφος 2017, να συλλέξει αναμνήσεις γύρω από ιστορικά κτήρια, χώρους και τοποθεσίες από τους ίδιους τους ανθρώπους οι οποίοι τα έζησαν και συσχετίστηκαν μαζί τους μέσα από την πάροδο του χρόνου. Οι θύμησες, οι εμπειρίες και τα βιώματα θα συλλέγονται γραπτά, φωτογραφικά ή βιντεογραφημένα, ώστε να δημιουργήσουν ένα «μωσαϊκό» ζωντανών μαρτυριών, μια ζωντανή βιβλιοθήκη.


Το Κουτί Μνήμης θα στηθεί για πρώτη φορά στο χώρο της έκθεσης Othello-Rebirth, στο παλιό σινεμά Οθέλλος και θα συνεχίσει το ταξίδι του σε άλλα σημεία που θα ανακοινωθούν.


Το Πάφος 2017 αποστέλλει πρόσκληση στους κατοίκους της Πάφου να καταθέσει τη δική του μαρτυρία ώστε να προσθέσει στο μωσαϊκό «ανασύστασης» της πόλης, το δικό του ίχνος.


Το Κουτί της Μνήμης περιμένει να καταθέσουμε:


•    Παλιές φωτογραφίες από κτήρια και γειτονιές της Πάφου,
•    Παλιές φωτογραφίες από σημαντικά γεγονότα,
•    Δημοσιεύματα που να αφορούν την εξέλιξη της Πάφου στο χρόνο,
•    Γραπτές μαρτυρίες,
•    Προφορικές μαρτυρίες,
•    Οπτικοακουστικό υλικό
και οτιδήποτε μπορεί να σχετίζεται με το εγχείρημα αυτό.


Η «αναβίωση» των κτηρίων και χώρων θα αποτελεί σημείο αναφοράς στους νέους του σήμερα και στις επόμενες γενιές, γεφυρώνοντας το παρόν και το μέλλον με το χαμένο και ξεχασμένο παρελθόν της πόλης μας. Το υλικό θα χρησιμοποιηθεί και αξιοποιηθεί στην πορεία, για το 2017.



Πρώτος απολογισμός


Τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Οργανισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017, ο Μάριος Ιωάννου Ηλία διοργανώνει μια πρώτη ενημερωτική συνάντηση με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου στις 17:00 στα γραφεία του οργανισμού, στην Οικία Επάρχου.


Στη συνάντηση θα παρουσιαστούν οι μέχρι τώρα δράσεις στη διοργάνωση του θεσμού και να συζητηθούν οι προκλήσεις και προοπτικές της στα χρόνια που ακολουθούν.


+ Η έκθεση Othello Rebirth εγκαινιάζεται στις 21 Δεκεμβρίου στις 19:00 στο σινεμά Οθέλλος. Η μέρα των εγκαινίων περιλαμβάνει ρεσιτάλ κιθάρας από τον μουσικό Τιμόθεο Στυλιανίδη στις 20:00.


Το «Κουτί Μνήμης» θα λάβει χώρα και τις δύο μέρες.


Ώρες λειτουργίας 11:00 - 16:00.


Το σινεμά Οθέλλος βρίσκεται στη λεωφόρο Ευαγόρα Παλληκαρίδη 41, στην Πάφο. Πληροφορίες τηλ. 99478162.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

«Origins» | Αιμίλιος Κουτσοφτίδης, Στας και Μαργαρίτα Παράσχου

«Origins» | Αιμίλιος Κουτσοφτίδης, Στας και Μαργαρίτα Παράσχου

«Origins» | Αιμίλιος Κουτσοφτίδης, Στας και Μαργαρίτα Παράσχου

Έκθεση «Αγορά: Η δημιουργία» | 12 σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία της Δημοτικής Αγοράς Λευκωσίας

Έκθεση «Αγορά: Η δημιουργία» | 12 σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία της Δημοτικής Αγοράς Λευκωσίας

Έκθεση «Αγορά: Η δημιουργία» | 12 σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία της Δημοτικής Αγοράς Λευκωσίας

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...