«Οι Φιλοσοφίες της Ευτυχίας»: Σειρά Διαδικτυακών Διαλέξεων από τον ΟΝΕΚ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 9.2.2021

Τα Κέντρα Πληροφόρησης Νέων του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου διοργανώνουν το δεύτερο κύκλο της σειράς διαδικτυακών διαλέξεων με τίτλο «Οι Φιλοσοφίες της Ευτυχίας».


Στις 6 διαλέξεις της σειράς «Οι Φιλοσοφίες της Ευτυχίας» θα παρουσιαστούν οι θεωρίες των σημαντικότερων Φιλοσόφων και Σχολών της Φιλοσοφίας, ενώ θα ακολουθήσει κριτική ανάλυση και σύγκρισή τους.

Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι ασχολήθηκαν και εντρύφησαν στο θέμα της ευτυχίας. Είναι ένα βασικό ερώτημα που τους προβλημάτισε και για αυτό πολλοί εξ’ αυτών κατέγραψαν τη θεωρία τους περί ευτυχίας. Όλοι σχεδόν οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι συμφωνούν ότι ο σκοπός της ζωής είναι η ευτυχία. Σε αυτό όλοι συμφωνούν. Τι είναι όμως η ευτυχία; Οι ορισμοί ποικίλουν: Είναι η ευδαιμονία, η αρετή ή η ηδονή; Είναι η ευτυχία προσωπική υπόθεση ή την μοιραζόμαστε με άλλους; Είναι μία μόνιμη κατάσταση ή μπορούμε να ζήσουμε μόνο ευτυχισμένες στιγμές; Μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι όταν όλα καταρρέουν γύρω μας;

Τις θεωρίες αυτές, στις οποίες μπορεί να δοθεί ο ευρύτερος τίτλος «Η Φιλοσοφία της Ευτυχίας» έχουν άμεση σχέση με τη σύγχρονη ζωή. Μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο για τον σύγχρονο άνθρωπο του 21 αιώνα, τον πολίτη της παγκοσμιοποίησης, τον νέο που βιώνει την πανδημία και τον αποκλεισμό, για να βρουν τι είναι αυτό που δίνει πραγματικό νόημα στη ζωή τους, τι είναι αυτό που τους κάνει πραγματικά ευτυχισμένους.

Μετά το πέρας των διαλέξεων οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να αποτιμήσουν την κάθε θεωρία και φυσικά να την κάνουν πράξη. Όπως χιλιάδες άλλοι ανά το παγκόσμιο που ακολούθησαν τις συμβουλές των αρχαίων σοφών και έμαθαν πώς να είναι ευτυχισμένοι.

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη, η ώρα 18:00-20:00 μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και ο σύνδεσμος θα σταλεί σε όσες/ους δηλώσουν συμμετοχή για 6 εβδομάδες.

Έναρξη διαλέξεων: 11/02/2021

11/02 – Πλάτων – Αρετή «Ευτυχισμένος είναι ο δίκαιος»

Ο Πλάτων θαυμάζει τον Σωκράτη. Τον διακρίνει από τους σοφιστές και τον παρουσιάζει να συνδιαλέγεται μαζί τους για την ευτυχία. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων ωριμάζει και διαφοροποιείται από τη διδασκαλία του δασκάλου του. Επιχειρώντας να θεμελιώσει την Ηθική του, σχηματίζει τη θεωρία των Ιδεών. Η ευτυχία είναι θέμα αρετής.

18/02 – Αριστοτέλης – Ευδαιμονία «Μαθαίνουμε να ευτυχούμε»

Κατά τον Αριστοτέλη, όλοι οι άνθρωποι συμφωνούν ότι σκοπός της ζωής είναι η ευδαιμονία. Πολλοί την τοποθετούν στα φανερά πράγματα, όπως είναι η ηδονή, ο πλούτος ή οι τιμές, αλλάζοντας γνώμη ανάλογα με την ανάγκη τους. «Ο φτωχός θέλει χρήματα για να ευτυχήσει και ο άρρωστος την υγεία του», λέει ο Αριστοτέλης. Τι είναι όμως η ευδαιμονία για τον ίδιο;

25/02 – Διογένης / Δημώναξ ο Κύπριος (Κυνικοί) – Αυτάρκεια «Το τίποτε είναι αρκετό»

Ο Κυνισμός προκαλεί τα ήθη, αλλά διατείνεται ότι απελευθερώνει τον άνθρωπο από το κυνήγι της απόκτησης αγαθών. Ο Διογένης ο Κύων ζει χωρίς συμβάσεις και υπάρχοντα, ενώ αργότερα ο Δημώναξ ο Κύπριος δανείζει στον Καζαντζάκη τη γνωστή φράση: «Ο αληθινά ευτυχισμένος είναι ο ελεύθερος. Μιλώ για εκείνον που μήτε ελπίζει μήτε φοβάται τίποτα.» Δημώναξ (Δημώνακτος Βίος, Λουκιανός Ζ΄, 20)

04/03 – Επίκουρος – Ηδονή «Η αταραξία της ψυχής»

Ο Επίκουρος δημιούργησε τη δική του σχολή, τον «Κήπο» και έζησε ανάμεσα σε φίλους. Στον «Κήπο» η ευτυχία γίνεται βίωμα και αλλάζει όνομα, λέγεται ηδονή. «Ο θάνατος είναι ένα τίποτα», ο θεός δεν προκαλεί φόβο, μπορούμε να πετύχουμε το αγαθό και να υπομείνουμε το κακό. Πώς κατακτιέται όμως η ηδονή;

11/03 – Ζήνων ο Κιτιεύς / Μάρκος Αυρήλιος / Σενέκας (Στωικισμός) – Αρετή «Η ευτυχισμένη ζωή»

Ο Ζήνων ο Κιτιεύς, έπειτα από το «ευτυχές» ναυάγιό του, ίδρυσε τη δική του Φιλοσοφία, τον Στωικισμό. Η ευτυχία είναι «η καλή ροή του βίου». Ο Στωικισμός, με χιλιάδες οπαδούς σήμερα, οφείλει κατά μεγάλο μέρος τη δημοτικότητά του στη στάση που προτείνει απέναντι στη διαχείριση των χειρότερων σεναρίων της ζωής του ανθρώπου (απώλεια, θάνατος) τα οποία όμως είναι αναπόφευκτα. Η ζωή επιφυλάσσει εμπόδια, γιατί να μην είμαστε προετοιμασμένοι;

18/03 – Σύνοψη των θεωριών της ευτυχίας – Τελικά είναι η ευτυχία δυνατή; «Η ευτυχία στον 21ο αιώνα»

Τελικά είναι δυνατή η ευτυχία σήμερα; Σύμφωνα με τον Bertrand Russell, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι και «οι αιτίες γι’ αυτή τη δυστυχία βρίσκονται είτε στο κοινωνικό σύστημα είτε στην ατομική ψυχολογία». Το ότι τόσοι πλούσιοι είναι δυστυχισμένοι είναι απόδειξη ότι το χρήμα από μόνο του δεν προσφέρει ευτυχία. Όμως, τι μπορεί να κάνει κάποιος για να είναι ευτυχισμένος μέσα στη γεμάτη οδύνη κοινωνία μας;

Εισηγήτρια των διαλέξεων είναι η Δρ Έλσα Νικολαΐδου – Διδάκτωρ Φιλοσοφίας ΑΠΘ / Υπεύθυνη του Τμήματος Γλωσσών σε ιδιωτικό σχολείο.

Για δηλώσεις συμμετοχής ΕΔΩ και για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στον παγκύπριο τηλεφωνικό αριθμό 77 77 27 57 (δωρεάν κλήση).

Η συμμετοχή είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

«Origins» | Αιμίλιος Κουτσοφτίδης, Στας και Μαργαρίτα Παράσχου

«Origins» | Αιμίλιος Κουτσοφτίδης, Στας και Μαργαρίτα Παράσχου

«Origins» | Αιμίλιος Κουτσοφτίδης, Στας και Μαργαρίτα Παράσχου

Έκθεση «Αγορά: Η δημιουργία» | 12 σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία της Δημοτικής Αγοράς Λευκωσίας

Έκθεση «Αγορά: Η δημιουργία» | 12 σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία της Δημοτικής Αγοράς Λευκωσίας

Έκθεση «Αγορά: Η δημιουργία» | 12 σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία της Δημοτικής Αγοράς Λευκωσίας