«Η Δύναμη των Εικόνων» - Συζήτηση στα πλαίσια του DialogRaum Goethe

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 25.10.2021

«Η Δύναμη των Εικόνων» είναι ο τίτλος της εναρκτήριας εκδήλωσης της νέας σειράς εκδηλώσεων με τίτλο «DialogRaumGoethe», οι οποίες θα λαμβάνουν χώρα τακτικά στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γκαίτε Κύπρου στην Πράσινη Γραμμή.


Οι ακαδημαϊκοί Ευριπίδης Ζαντίδης και Klaus Sachs-Hombach, θα μιλήσουν με το κοινό για τη δύναμη των εικόνων στα μέσα επικοινωνίας, σε μια συζήτηση την οποία θα συντονίζει ο Διομήδης Κουφτερός. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021 στις 7 μ.μ. στο Ινστιτούτο Γκαίτε στη Λευκωσία.

Το DialogRaum Goethe φιλοξενεί Κύπριους και Γερμανούς εμπειρογνώμονες από την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον πολιτισμό και τα μέσα επικοινωνίας οι οποίοι συζητούν για τρέχοντα θέματα, προσκαλώντας το κοινό να συμμετάσχει στις συζητήσεις και να υποβάλει ερωτήσεις.

Για την πρώτη εκδήλωση DialogRaum, προσκεκλημένοι ομιλητές είναι οι ακαδημαϊκοί Ευριπίδης Ζαντίδης και Klaus Sachs-Hombach, οι οποίοι θα μιλήσουν για τη δύναμη και την ανεξάρτητη ύπαρξη των εικόνων στα μέσα επικοινωνίας. Τη συζήτηση θα συντονίζει ο επαγγελματίας στον χώρο του θεάτρου, Διομήδης Κουφτερός. Η ιδέα για τη συγκεκριμένη συζήτηση προέκυψε από τη θεατρική παράσταση "Picture Perfect" από την ομάδα SRSLY_yours. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό τον Μάρτιο και θα παρουσιαστεί στη Λευκωσία στο ARTos House και ακολούθως ξανά στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό στις αρχές Νοεμβρίου, με τη στήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε. Ο σκηνοθέτης του έργου Achim Wieland και μέλη του SRSLY_yours ensemble θα συμμετάσχουν στη συζήτηση στο DialogRaumGoethe.

Από την εποχή του Πλάτωνα, η χρήση των εικόνων ήταν ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Αφενός, οι εικόνες θεωρούνταν κατώτερες των λέξεων όσον αφορούσε την έκφραση αφηρημένων σκέψεων. Αφετέρου, τους έχει αποδοθεί μία σχεδόν μαγική αύρα. Αυτή η αμφίθυμη στάση επικρατεί μέχρι σήμερα, με διάφορα είδη νέων μέσων εικόνας, όπως η φωτογραφία ή η εικονική πραγματικότητα, να προκαλούν αντιδράσεις που ποικίλουν: από απόλυτο ενθουσιασμό έως πλήρη αμφισβήτηση. Με αυτά υπόψη, η ομιλία μας επιχειρεί να διευκρινίσει τις συγκεκριμένες ιδιότητες της οπτικής επικοινωνίας με τις εικόνες να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ρητορική της επικοινωνίας. Ενώ η διάλεξη παρουσιάζει σχετικά θεωρητικά πλαίσια, στοχεύει παράλληλα να αναλύσει και να συζητήσει εικόνες μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα και αναλυτικά εργαλεία.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ & ΩΡΑ: Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021, 7 μ.μ.
ΧΩΡΟΣ: Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου, Μάρκου Δράκου 21, 1102, Λευκωσία.
ΤΙΜΗ: Ελεύθερη Είσοδος
ΓΛΩΣΣΑ: Αγγλικά
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: +357 22 674606 / kultur-nikosia@goethe.de / www.goethe.de/cyprus

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε πλήρη συμμόρφωση με το πρωτόκολλο υγιεινής και προστασίας των αρμόδιων αρχών. Για την παρακολούθηση της εκδήλωσης είναι απαραίτητη η προσκόμιση έγκυρου SafePass (αρνητικό test pcr/rapid με ισχύ 72 ωρών, πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού, αποδεικτικό νόσησης από Covid-19 τους τελευταίους 6 μήνες).

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Ο Klaus Sachs-Hombach είναι τακτικός καθηγητής Σπουδών Μέσων Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Eberhard Karls στο Τούμπιγκεν. Αφού έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Μούνστερ, έλαβε υποτροφία για ερεύνα στην Οξφόρδη και στο MIT στη Βοστόνη. Έπειτα, έλαβε την υφηγεσία του από το Πανεπιστήμιο του Μαγδεμβούργου και έγινε τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέμνιτς, προτού μετακομίσει στο Τούμπιγκεν. Τα κύρια του ερευνητικά ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη θεωρία της εικόνας, στη θεωρία της επικοινωνίας και των μέσων επικοινωνίας, στη σημειωτική και στις σπουδές του οπτικού πολιτισμού. Το έργο του σχετικά με την εικόνα αποτυπώνεται πιο καλά στο «Das Bild als kommunikatives Medium», 3η έκδοση, Halem 2021. Ανάμεσα στις διάφορες ανθολογίες που συν-επιμελήθηκε είναι το «Origins of Pictures» (σε συνεργασία με J.R.J. Schirra, Halem 2013) και «Multimodal Media» (σε συνεργασία με J.-N. Thon, ειδικό τεύχος του Poetics Today 40.2, 2019).

Ο Ευριπίδης Ζαντίδης, PhD, είναι Καθηγητής Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας στο Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι επαγγελματικές του δραστηριότητες περιλαμβάνουν την παρουσίαση ερευνητικών εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια στους τομείς της Σημειωτικής, της Εκπαίδευσης της Γραφιστικής, της Τυπογραφίας και της Οπτικής Επικοινωνίας, καθώς και τη συμμετοχή του, με διακεκριμένα έργα, σε γνωστές Μπιενάλε Τέχνης και Γραφιστικού Σχεδιασμού και άλλες διεθνείς εκθέσεις. Επιπλέον, συμμετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης άρθρων για επιστημονικά περιοδικά, σε οργανισμούς διαπίστευσης, και σε επιτροπές συνεδρίων και αξιολόγησης έργων Τέχνης και Σχεδιασμού. Εκπροσωπεί την Κύπρο στη Διεθνή Ένωση Σημειωτικών Σπουδών (IASS-AIS) και στη Διεθνή Ένωση Τυπογραφίας (ATypI), και είναι μέλος της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας (ΕΣΕ), συν-ιδρυτής και μέλος της Τριενάλε Αφίσας Κύπρου (Cyprus Poster Triennial-CPT) και της Ένωσης Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου (ΕΓΕΚ). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις θεωρίες της σημειωτικής στην εικαστική ή εφαρμοσμένη οπτικοακουστική απεικόνιση της προφορικής γλώσσας με τη χρήση εικόνας, κειμένου/τυπογραφίας και ήχου. Είναι επίσης ιδρυτής και υπεύθυνος του ερευνητικού εργαστηρίου Σημειωτικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο Διομήδης Κουφτερός είναι ηθοποιός θεάτρου και σκηνοθέτης. Έχει διδάξει στο Bowdoin College (Maine, USA) ως Επισκέπτης Βοηθός Καθηγητή Θεάτρου (Θέατρο για Κοινωνική Αλλαγή) και στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ως διδακτικό προσωπικό μερικής απασχόλησης (Φύλο, Πολιτισμός, Πολιτικές του Σώματος), έχει εργαστεί ως ειδικός στις Τέχνες και τον Πολιτισμό για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Greater Nicosia 2021, της υποψηφιότητας της Λευκωσίας για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας. Ο Διομήδης είναι ο ιδρυτικός διευθυντής του Campos Culture and Arts, ενός νεοεμφανιζόμενου ΜΚΟ που υλοποιεί προγράμματα που σχετίζονται με τις διεπιστημονικές ζωντανές παραστάσεις, την οικοδόμηση της ειρήνης και τον κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς και την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στον Πολιτιστικό και Δημιουργικό Τομέα. Ο Διομήδης συντονίζει επίσης δράσεις επικοινωνίας και προβολής για το «Buffer Fringe Performing Arts Festival» (το οποίο διοργανώνει το Σπίτι της Συνεργασίας).

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Έκθεση του Ανδρέα Καρούσιου στην Γκαλερί Γκλόρια

Έκθεση του Ανδρέα Καρούσιου στην Γκαλερί Γκλόρια

Έκθεση του Ανδρέα Καρούσιου στην Γκαλερί Γκλόρια

“Girls Like That” - Ένα έργο για τις σύγχρονες προκλήσεις της εφηβείας

“Girls Like That” - Ένα έργο για τις σύγχρονες προκλήσεις της εφηβείας

“Girls Like That” - Ένα έργο για τις σύγχρονες προκλήσεις της εφηβείας

"1984" του Τζορτζ Όργουελ - Tελευταία βδομάδα παραστάσεων

"1984" του Τζορτζ Όργουελ - Tελευταία βδομάδα παραστάσεων

"1984" του Τζορτζ Όργουελ - Tελευταία βδομάδα παραστάσεων

National Theatre Live: "Straight Line Crazy" στο Θέατρο Ριάλτο

National Theatre Live: "Straight Line Crazy" στο Θέατρο Ριάλτο

National Theatre Live: "Straight Line Crazy" στο Θέατρο Ριάλτο