Σκαλωσιές στο Κυπριακό Μουσείο

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 24.8.2011

Σε βελτιώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λευκωσίας προχώρησε το τμήμα Αρχαιοτήτων, κάνοντας ένα γερό «λίφτινγκ» στο κτήριο. Οι επιδιορθώσεις κρίθηκαν αναγκαίες ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012.


Εδώ και μερικές μέρες έχουν στηθεί σκαλωσιές στην είσοδο του Μουσείου για την επιδιόρθωση της οροφής, αναμένεται ωστόσο να φύγουν σε δύο μήνες, αποκαλύπτοντας ένα ανανεωμένο προαύλιο. «Εκτός αν προκύψει κάτι σοβαρό γιατί με τα παλιά κτήρια δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί να συμβεί», αναφέρει στον «Π» η διευθύντρια του τμήματος Αρχαιοτήτων, Μαρία Χατζηκωστή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εργασίες να διαρκέσουν περισσότερο από τα επιθυμητά χρονοδιαγράμματα.

Βελτιώσεις μέσα-έξω
Από τα μέσα Ιουλίου έχουν αρχίσει οι εργασίες συντήρησης του Μουσείου, σε συγκεκριμένες αίθουσες και στην είσοδο του κτηρίου. Ωστόσο το Μουσείο λειτουργεί κανονικά, με όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγείας να έχουν ληφθεί. Η δε πρόσβαση είναι δυνατή στις Αίθουσες Ι και XIV, όπου φιλοξενούνται οι τερακότες και όπου κυρίως εστιάζουν οι εργασίες.
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, οι σκαλωσιές αναμένεται να φύγουν από την είσοδο του Μουσείου σε δύο μήνες, ωστόσο οι εργασίες εντός θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του 2011.
Η συντήρηση περιλαμβάνει τις βιτρίνες των εκθεμάτων και τις πινακίδες τους όπου θα υπάρξει νέο πληροφοριακό υλικό, τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, την οροφή. Έχει επίσης παραγγελθεί νέα προθήκη για τη φύλαξη των περίφημων ειδωλίων της Αγίας Ειρήνης ενώ το τμήμα Αρχαιοτήτων βρίσκεται σε επαφή με το τμήμα Δασών για τον εμπλουτισμό του προαύλιου χώρου και του κήπου του Μουσείου.

Έτοιμο το πωλητήριο
Έχουν, εξάλλου, ολοκληρωθεί οι εργασίες ανακαίνισης του πωλητηρίου (art shop) του Μουσείου, το οποίο λειτουργεί προσωρινά με παλαιότερο εμπόρευμα. Σύμφωνα, όμως, με την κ. Χατζηκωστή, το τμήμα Αρχαιοτήτων προχώρησε σε προσφορές για τον εμπλουτισμό των αντικειμένων προς πώληση, εξασφαλίζοντας καλύτερα προϊόντα σε χαμηλές τιμές. Σύμφωνα πάντα με τη διευθύντρια του τμήματος Αρχαιοτήτων, το νέο εμπόρευμα θα είναι στο πωλητήριο τον προσεχή Οκτώβριο.

Για το νέο μουσείο
Εν τω μεταξύ προωθούνται οι διαδικασίες για την προκήρυξη του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το κτήριο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο θα ανεγερθεί στο χώρο του Παλιού Νοσοκομείου Λευκωσίας, έναντι της Βουλής.
Ωστόσο η διαδικασία δεν θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στη βελτίωση του υφιστάμενου Μουσείου, το οποίο αναμένεται να επισκεφτούν σημαίνουσες προσωπικότητες κατά την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ.
Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, θα πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες δράσεις για την προώθηση των κυπριακών αρχαιοτήτων στο εξωτερικό. Ως γνωστό, οι δράσεις αυτές θα λάβουν χώρα στο εξωτερικό και όχι στην Κύπρο: θα πραγματοποιηθεί μία έκθεση κυπριακής αρχαιολογίας στο Λούβρο του Παρισιού, η οποία θα παρουσιάζει εκθέματα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου ενώ μια δεύτερη έκθεση με κυπριακές αρχαιότητες θα φιλοξενηθεί στο Εθνικό Μουσείο στις Βρυξέλλες, όπου «θα μεταφερθεί μέρος της έκθεσης που στήθηκε στο Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει η κ. Χατζηκωστή.
Μέχρι τότε, η πιο κοντινή μας δράση στο Μουσείο της Λευκωσίας θα δούμε την ερχόμενη άνοιξη, οπότε πραγματοποιούνται οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για τις Μέρες και Νύχτες Μουσείου.

Από την έντυπη έκδοση του «Π», 24 Αυγούστου 2011.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ