Γιατί το να φτιάξεις έναν κήπο στο μπαλκόνι σου είναι μια υπέροχη ιδέα;

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.9.2022

Γι’ αυτούς που ζουν σε διαμερίσματα, πολλά από τα προνόμια των παραδοσιακών σπιτιών δεν είναι διαθέσιμα. Η κηπουρική, όμως, δεν είναι ένα από αυτά καθώς είναι ένα χόμπι το οποίο μπορεί να εξασκηθεί οπουδήποτε από οποιονδήποτε. Ακόμη και διαμερίσματα με περιορισμένο ηλιακό φως, μπορούν να μετατραπούν σε μικρούς παράδεισους όπου μπορούν να καλλιεργηθούν όχι μόνο καλλωπιστικά φυτά αλλά και βότανα.

Ένας μικρός κήπος αποτελεί το ιδανικό μέρος για ένα σύντομο διάλειμμα. Τα λουλούδια και τα φυτά με τα όμορφα χρώματα και αρώματά τους, είναι στοιχεία ευχάριστα στις αισθήσεις μας και ξεκούραστα για το μάτι μας. Βοηθούν στο να συγκεντρωνόμαστε ενώ προσφέρουν και ένα ευχάριστο διάλειμμα από την εργασία, κάτι που βοηθά στην αποφυγή της ψυχολογικής κόπωσης.

4316226365143987  MDZ6705 fullres

Ήξερες ότι υπάρχει φυσικό αντικαταθλιπτικό στο χώμα;

Υπάρχει επιστημονική εξήγηση για τον λόγο που τα παιδιά αλλά και τα κατοικίδια μας λατρεύουν τόσο πολύ να παίζουν με τα χώματα και τις λάσπες! Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα βακτήρια που βρίσκονται στο χώμα, βοηθούν στην ενεργοποίηση των εγκεφαλικών κυττάρων τα οποία παράγουν σεροτονίνη. Απλά κάπου στην πορεία μεγαλώνοντας, το ξεχάσαμε. Καιρός λοιπόν να γίνουμε πάλι παιδιά, το λέει και η επιστήμη!

Η κηπουρική επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί και ως θεραπεία σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κηπουρική ενίσχυσε την ψυχοκοινωνική ευημερία των ατόμων στη φυλακή ενώ σημειώθηκε ακόμα και μείωση στα ποσοστά υποτροπής.

Επίσης, παρατηρήθηκε μείωση των επιπέδων κορτιζόλης (ορμόνη που ευθύνεται για το στρες) στα άτομα που ασχολήθηκαν με την κηπουρική έστω και λίγο. Τα χαμηλά επίπεδα της κορτιζόλης βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, μας επιτρέπουν να αφομοιώνουμε καλύτερα το φαγητό, να ενισχύουμε τη μνήμη μας, ενώ συνδέονται και με την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Η Lidl Κύπρου αποδεικνύει έμπρακτα εδώ και χρόνια ότι πρωτοστατεί στη μάχη για τον πλανήτη μας, λειτουργώντας υπεύθυνα σε κάθε τομέα της και εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές βιωσιμότητας και κοινωνικής υπευθυνότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, δημιούργησε τα Lidl Eco Hacks. Μία νέα πρωτοβουλία η οποία αποτελείται από μία σειρά από χρήσιμα βίντεο με οικολογικές συμβουλές τις οποίες μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι στην καθημερινότητά μας, στον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο!

Τώρα, στο πιο σημαντικό μέρος: Πώς να κάνουμε την αρχή;

Η Εύα, γνωστή και ως @its.all.green.to.me, ιδρύτρια του Roots - The Space και συλλέκτρια φυτών, μας δείχνει πως για να δώσουμε πράσινο στο χώρο μας, δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Δείτε τις πρακτικές της συμβουλές στο τελευταίο βίντεο των Lidl Eco Hacks!

Υπάρχουν πολλές ιδέες για μικρούς κήπους, για να μετατρέψετε ένα μικρό κομμάτι του χώρου σας σε μια μικρή όαση, όσο μικροσκοπικό κι αν είναι. Έχει αποδειχθεί ότι η ύπαρξη ενός κήπου στον χώρο που ζούμε έχει τεράστια οφέλη στην ψυχική μας υγεία. Ανεξάρτητα από το πόσο μικρό είναι το κομμάτι που μπορείτε να αφιερώσετε για αυτό το σκοπό, μπορεί να προσφέρει χώρο για την καλλιέργεια λουλουδιών, βοτάνων για την κουζίνα ή απλά για χαλάρωση σε μια ξαπλώστρα. Ένας μεγάλος εξοχικός κήπος γεμάτος λουλούδια θα ήταν ιδανικός, αλλά ακόμη και το να έχετε έναν μικρό κήπο, μπαλκόνι ή μικροσκοπική βεράντα στο σπίτι ή το διαμέρισμά σας, μπορεί να προσφέρει άπειρες στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας.

Μερικά από τα φυτά που ανήκουν στην κατηγορία των αρωματικών και τα οποία είναι ιδανικά για να ξεκινήσετε να φτιάχνετε τον κήπο σας είναι ο δυόσμος, η μέντα, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, η ρίγανη, η μαντζουράνα και το φασκόμηλο. Όλα αυτά είναι αειθαλή φυτά, αυτοφυή στην Κύπρο, που σημαίνει ότι είναι ιδανικά για το κλίμα μας. Έχουν ελάχιστες απαιτήσεις και ακόμα και οι αρχάριοι κηπουροί μπορούν εύκολα να τα φροντίσουν.

Αν πάλι αγαπάτε τα παχύφυτα, μπορείτε να γεμίσετε τον κήπο σας με αυτά πολύ εύκολα και ανέξοδα, με τη μέθοδο του πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα (propagating).

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ