Ανθρώπινο απολίθωμα 1,4 εκ ετών στην Ισπανία, ίσως χρειαστεί επανεγγραφή βιβλίων ανθρώπινης εξέλιξης

Δημοσιεύθηκε 10.7.2022
Το «πρόσωπο του πρώτου Ευρωπαίου» φέρεται να βρέθηκε στην ισπανική πόλη Atapuerca (Burgos), έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ευρώπης, σύμφωνα με τους επικεφαλής της έρευνας.

Η φετινή ανασκαφή στην τοποθεσία ξεκίνησε τις τελευταίες εβδομάδες και - όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου στην οποία αναφέρθηκαν πολλά μέσα ενημέρωσης - βρέθηκε ένα ανθρώπινο απολίθωμα που χρονολογείται μεταξύ 1,2 και 1,4 εκατομμυρίων ετών δηλαδή πολύ ενωρίτερα από τα πρώτα ανθρώπινα υπολείμματα που βρέθηκαν προηγουμένως στην περιοχή και τα οποία θεωρούνται τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στην Ευρώπη.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να «καταστήσει αναγκαία την επανεγγραφή βιβλίων ανθρώπινης εξέλιξης», δήλωσε ο παλαιοντολόγος Χουάν Λουίς Αρσουάγκα, ένας από τους τρεις διευθυντές των ανασκαφών.

Το εύρημα έγινε στο επίπεδο 7 της ανασκαφικής τοποθεσίας «Sima del Elefante», που δεν είχε προηγουμένως εξερευνηθεί. Τα παλαιότερα προηγούμενα ευρήματα στην περιοχή είχαν βρεθεί στο επίπεδο 9.

Η εφημερίδα El País αναφέρει ότι ένας φοιτητής διδακτορικού ονόματι Édgar Téllez έκανε το εύρημα. Το ανθρώπινο είδος στο οποίο μπορεί να ανήκει το απολίθωμα δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Αυτή είναι μια από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τώρα οι αρχαιολόγοι της Atapuerca.

Το Μουσείο Ανθρώπινης Εξέλιξης, όπου εκτίθενται τα ευρήματα από την τοποθεσία, αποκάλεσε το εύρημα της ημέρας "το πιο σημαντικό στην ιστορία" αυτού του ιστότοπου.

Ο Αρσουάγκα είπε ότι η εύρεση των οστών του προσώπου ήταν «ένα επιστημονικό θαύμα», αφού συνήθως βρίσκονται τμήματα του κρανίου αλλά όχι πρόσωπα αρχαίων ανθρωποειδών.

(ΚΥΠΕ-AnsaMed/ΚΧΡ/ΓΒΑ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Νέα σημαντικά στοιχεία για Χαλκολιθική και Εποχή του Χαλκού στη Μακούντα-Βούλες-Μερσινούδκια της Πάφου

Νέα σημαντικά στοιχεία για Χαλκολιθική και Εποχή του Χαλκού στη Μακούντα-Βούλες-Μερσινούδκια της Πάφου

Νέα σημαντικά στοιχεία για Χαλκολιθική και Εποχή του Χαλκού στη Μακούντα-Βούλες-Μερσινούδκια της Πάφου