Παλαιστίνιος γεωργός αποκάλυψε βυζαντινό ψηφιδωτό στην μεθόριο Γάζας-Ισραήλ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 17.9.2022
Ψηφιδωτό σημαντικής αρχαιολογικής αξίας ανακαλύφθηκε στη Γάζα, όπως μετέδωσαν την Παρασκευή τοπικά μέσα.

Συγκεκριμένα, πριν τρεις μήνες, Παλαιστίνιος γεωργός μαζί με τον γιο του προσπαθούσαν να φυτέψουν ελαιόδεντρα σε αγροτική περιοχή στα περίχωρα του στρατοπέδου προσφύγων Αλ-Μπουρέιζ της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας και σε απόσταση μικρότερης του ενός χιλιομέτρου από την οριογραμμή με το Ισραήλ. Ωστόσο, αντιμετώπιζαν δυσκολίες να σκάψουν στο συγκεκριμένο σημείο, ώσπου έκπληκτοι είδαν να αποκαλύπτεται μπροστά τους ένα εξαιρετικά καλοδιατηρημένο βυζαντινό ψηφιδωτό που υπολογίζεται ότι χρονολογείται μεταξύ του 5ου και του 7ου μ.Χ. αιώνα, ενώ από τις απεικονίσεις του δεν έχει καταστεί ακόμα σαφές εάν αποτελούσε το πάτωμα εκκλησίας, ακινήτου δημόσιας χρήσεως ή οικίας.

Ήδη από χθες έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο πλήθος φωτογραφιών και βίντεο από το βυζαντινό ψηφιδωτό, στο οποίο απεικονίζονται 17 εικονογραφήσεις πτηνών και φυτών, πλαισιωμένες από μοτίβα βυζαντινής τεχνοτροπίας. Αναμένεται, πάντως, να γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία για το σημαντικό αυτό αρχαιολογικό εύρημα σε περίπτωση που οι τοπικές αρχές της Χαμάς επιτρέψουν την πραγματοποίηση περαιτέρω ανασκαφής και εξέτασης του ψηφιδωτού από αρχαιολόγους. Όπως δήλωσε σε ισραηλινά ΜΜΕ ο Γάλλος αρχαιολόγος René Elter , μέλος της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής που εδρεύει στην Ιερουσαλήμ που είχε πραγματοποιήσει ανασκαφές κατά το παρελθόν στη Λωρίδα της Γάζας, το βυζαντινό αυτό ψηφιδωτό είναι ίσως το σημαντικότερο αρχαιολογικό εύρημα της Γάζας.

4326584424656399 509112b8-dc61-4a52-95ec-ece700a6b9db

Από την πλευρά της Χαμάς, που ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας διοικητικά και στρατιωτικά, δεν έχει εκδοθεί σχετική ανακοίνωση. Πηγές όμως που πρόσκεινται στην οργάνωση αναφέρουν ότι σύντομα θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους φύλαξης του ψηφιδωτού ή το ενδεχόμενο πραγματοποίησης περαιτέρω ανασκαφών στην περιοχή. Ωστόσο, δεδομένου ότι το σημαντικό αυτό αρχαιολογικό εύρημα βρίσκεται στην μεθόριο Γάζας-Ισραήλ, που συχνά αποτελεί θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων, η προστασία του βυζαντινού ψηφιδωτού καθίσταται εκ των πραγμάτων προβληματική.

(ΚΥΠΕ/ΓΧΑ/ΑΓΚ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Βρετανικό Μουσείο: Ο Ρίσι Σούνακ προσπάθησε να παρέμβει παράτυπα στην επιλογή του νέου διευθυντή

Βρετανικό Μουσείο: Ο Ρίσι Σούνακ προσπάθησε να παρέμβει παράτυπα στην επιλογή του νέου διευθυντή

Βρετανικό Μουσείο: Ο Ρίσι Σούνακ προσπάθησε να παρέμβει παράτυπα στην επιλογή του νέου διευθυντή