Ολοκλήρωση της αρχαιολογικής εργασίας πεδίου στην περιοχή Ασγάτας-Καλαβασού

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 3.11.2022
Στόχος της εργασίας πεδίου ήταν η καταγραφή καταλοίπων της αρχαίας και σύγχρονης μεταλλευτικής και μεταλλουργικής κληρονομιάς της περιοχής Ασγάτας – Καλαβασού

Ολοκληρώθηκε η αρχαιολογική εργασία πεδίου στην περιοχή Ασγάτας-Καλαβασού (Επαρχία Λεμεσού – Λάρνακας) που διεξήχθη τον Ιούλιο 2022 από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστήμιου Κύπρου και της Κοινότητας Ασγάτας, υπό τη διεύθυνση της Καθηγήτριας Βασιλικής Κασσιανίδου, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

4367298269851278 314344202 488578533315753 3991038002957516616 n

Όπως αναφέρεται, η έρευνα έγινε στο πλαίσιο του έργου «ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ: Σταυροδρόμια Πολιτισμού στην Ανατολική Μεσόγειο», το οποίο εγκρίθηκε και υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα–Κύπρος 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι, στόχος της εργασίας πεδίου ήταν η καταγραφή καταλοίπων της αρχαίας και σύγχρονης μεταλλευτικής και μεταλλουργικής κληρονομιάς της περιοχής Ασγάτας – Καλαβασού, η οποία έτυχε εκμετάλλευσης από τους Προϊστορικούς χρόνους μέχρι την Ύστερη Αρχαιότητα, δηλαδή έως τον 7ο αιώνα μ.Χ.

Όπως αναφέρεται, κατά τη διάρκεια της Εποχής του Σιδήρου τα μεταλλεία αυτά πιθανόν να ανήκαν στο βασίλειο της Αμαθούντας, τον ορυκτό πλούτο της οποίας εξυμνεί ο Ρωμαίος ποιητής Οβίδιος. Μετά από μια μεγάλη παύση, πέραν των 1000 χρόνων, η εκμετάλλευση ξανάρχισε το 1937, από την Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία, και συνεχίστηκε μέχρι την δεκαετία του 1970. Η λειτουργία των μεταλλείων, μέχρι το 1978, προσέφερε απασχόληση τόσο στους κατοίκους του χωριού όσο και σε ανθρώπους από όλο το νησί.

4367298429567903 313998274 488578439982429 3885788067762097416 n

Προστίθεται ότι, η έρευνα πεδίου περιλάμβανε αρχαιολογική επιφανειακή επισκόπηση στις περιοχές γύρω από τα μεταλλεία - Πλαθκειές, Μαυρίδια, Μαύρη Συκιά, Κοκκινόκρεμος και Πέτρα. Καταγράφηκαν οι αρχαίες γαλαρίες και αποθέσεις αρχαίων σκωριών, οι οποίες είχαν αποτυπωθεί σε χάρτες που δημιουργήθηκαν από την Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία κατά τις πρώτες δεκαετίες της σύγχρονης εκμετάλλευσης στην περιοχή.

Αναφέρεται ότι, οι χάρτες έχουν παραχωρηθεί στην κοινότητα Ασγάτας για αξιοποίηση τους στο Κέντρο Ανάδειξης της Φυσικής και Γεωμεταλλουργικής Κληρονομιάς, που θα δημιουργηθεί, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μετάλλων Τόποι», στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

Χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, οι πληροφορίες που συμπεριλαμβάνονται στη βάση γεωγραφικών δεδομένων ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης. Κατά τη διάρκεια της εργασίας πεδίου επιβεβαιώθηκε και καταγράφηκε με σύγχρονα όργανα η ακριβής τοποθεσία και σημερινή έκταση των σωρών σκωρίας, και πραγματοποιήθηκε μικρής έκτασης επιφανειακή έρευνα, κατά την οποία συλλέχθηκαν δείγματα σκωριών και κεραμικά όστρακα. Σε κάθε ένα από τους σωρούς αποτυπώθηκε η στρωματογραφία σε υφιστάμενες τομές και λήφθηκαν δείγματα σκωριών, μεταλλουργικών κεραμικών, καθώς και οργανικών κατάλοιπων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την απόλυτη χρονολόγηση των στρωμάτων με την τεχνική του άνθρακα 14.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καταγραφή με τη μέθοδο της φωτογραμμετρίας των καταλοίπων αρχαίων γαλαριών στο μεταλλείο Πλαθκειές, το οποίο είναι γνωστό στην τοπική κοινωνία και ως «Ρωμαϊκό μεταλλείο». Αποτέλεσμα είναι ένα τρισδιάστατο μοντέλο το οποίο θα αξιοποιηθεί για την μελέτη της αρχαίας μεταλλευτικής τεχνολογίας.

Σημειώνεται ότι, την έρευνα πεδίου του Πανεπιστημίου Κύπρου και της κοινότητας Ασγάτας στην περιοχή Ασγάτας – Καλαβασού που ολοκληρώθηκε, θα ακολουθήσει η μελέτη του σημαντικού υλικού που συλλέχθηκε, το οποίο θα βοηθήσει να γίνει καλύτερα αντιληπτή η τεχνολογία παραγωγής κυπριακού χαλκού κατά την αρχαιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Νέα σημαντικά στοιχεία για Χαλκολιθική και Εποχή του Χαλκού στη Μακούντα-Βούλες-Μερσινούδκια της Πάφου

Νέα σημαντικά στοιχεία για Χαλκολιθική και Εποχή του Χαλκού στη Μακούντα-Βούλες-Μερσινούδκια της Πάφου

Νέα σημαντικά στοιχεία για Χαλκολιθική και Εποχή του Χαλκού στη Μακούντα-Βούλες-Μερσινούδκια της Πάφου