Γιγαντιαίο λουτρό ηλικίας 2.200 ετών αποκαλύφθηκε σε αρχαίο αιγυπτιακό λιμάνι

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 17.11.2022
Τα απομεινάρια ενός τεράστιου λουτρού ηλικίας 2.200 ετών αποκαλύφθηκαν στην Βερενίκη, ένα αρχαίο λιμάνι της Αιγύπτου στη δυτική ακτή της Ερυθράς Θάλασσας.

Η Βερενίκη ιδρύθηκε το 275 π.Χ. και ευημερούσε -σύμφωνα με τις αναφορές του Πλίνιου του Πρεσβύτερου- λόγω της στρατηγικής της θέσης και της προστάτευσής της από τους Πτολεμαίους ηγεμόνες. Ο πολυσύχναστος οικισμός διέθετε στιβαρές δημόσιες εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων και το τεράστιο λουτρό, το οποίο διαθέτει δύο θόλους, ή κυκλικές κατασκευές, με 14 μεμονωμένες πισίνες με κρύο ή χλιαρό νερό, καθώς και θερμά λουτρά. Δύο μεγάλες δεξαμενές νερού με νερό από ένα μόνο πηγάδι τροφοδοτούσαν κάθε πισίνα στο λουτρό.

Ο Marek Woźniak, επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Ανατολικών Πολιτισμών της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών, το οποίο ηγείται των ανασκαφών στην περιοχή, δήλωσε στο Live Science ότι μπορεί να υπήρχε ένα γυμναστήριο χτισμένο στα δυτικά του λουτρού.

Η ομάδα του Woźniak επικεντρώνεται σε ερείπια που χρονολογούνται στην ελληνιστική περίοδο της αρχαίας Αιγύπτου (περίπου 323 π.Χ. έως 30 π.Χ.), όταν στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού, όπως οι αρχιτεκτονικές υπογραφές, άκμασαν στη Βόρεια Αφρική. Επικεφαλής των εν εξελίξει ανασκαφών στο Berenike είναι ο Mariusz Gwiazda, βοηθός καθηγητής αρχαιολογίας στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Ανατολικών Πολιτισμών, και ο Steven Sidebotham, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Delaware που επικεντρώνεται στην αρχαία παγκόσμια οικονομία.

Η Βερενίκη είχε αυξημένο πληθυσμό όταν το λουτρό ήταν σε λειτουργία, γεγονός που υποστηριζόταν από τη σημασία του ως εμπορικού κόμβου και προμηθευτή πολεμικών ελεφάντων της Ανατολικής Αφρικής, σύμφωνα με τον Woźniak. Η πόλη είχε ισχυρή στρατιωτική παρουσία και τα λουτρά "χρησίμευαν ως χώροι συνάντησης και χαλάρωσης μετά τη δουλειά ή την αθλητική άσκηση, γι' αυτό και συχνά συνδυάζονταν με γυμναστήρια", δήλωσε ο Βοζνιάκ.

ΠΗΓΗ:artnews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»