Κείμενο 2.100 ετών από ισπανική φυλή που προηγουμένως θεωρούνταν αναλφάβητη βρέθηκε σε χάλκινο λείψανο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 17.11.2022
Οι αρχαιολόγοι στην Ισπανία έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη που μπορεί να αποδείξει ότι μια ισπανική φυλή που μέχρι πρότινος πιστεύονταν ότι ήταν αναλφάβητη είχε γραπτή γλώσσα, ανέφερε η El Pais τη Δευτέρα.

Τον Ιούνιο του 2021, μια ερευνητική ομάδα από την Επιστημονική Εταιρεία Aranzadi στην Ισπανία ανακάλυψε ένα μεταλλικό σύμβολο σε σχήμα χεριού με μια τρύπα στην παλάμη, ενώ έκανε ανασκαφές σε μια τοποθεσία στη Βόρεια Ισπανία, γνωστή ως Irulegi. Το χάλκινο κειμήλιο θεωρήθηκε αρχικά ότι ήταν ένα απλό φυλαχτό που κρεμόταν σε μια πόρτα μέχρι φέτος, όταν η αποκατάσταση του κομματιού αποκάλυψε χαραγμένο κείμενο. Το Χέρι του Irulegi, όπως ονομάζεται τώρα, πιστεύεται πλέον ότι είναι το παλαιότερο γνωστό παράδειγμα της πρωτο-βασκικής γλώσσας, μιας γλώσσας γνωστής και ως euskera, που μιλούσε μια φυλή της ύστερης Εποχής του Σιδήρου που ονομαζόταν Βάσκοι.

"Αυτό το κομμάτι ανατρέπει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμασταν για τους Βάσκους και τη γραφή μέχρι τώρα", δήλωσε στον Guardian ο Joaquín Gorrochategui, καθηγητής ινδοευρωπαϊκής γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της χώρας των Βάσκων. "Ήμασταν σχεδόν πεπεισμένοι ότι οι αρχαίοι Βάσκοι ήταν αναλφάβητοι και δεν χρησιμοποιούσαν γραφή παρά μόνο όταν επρόκειτο για την κοπή νομισμάτων".

Μέχρι στιγμής οι ερευνητές καταλαβαίνουν μόνο τη σημασία μιας από τις λέξεις που είναι χαραγμένες στο χέρι του Irulegi: sorioneku, μια πρωτότυπη μορφή της βασκικής λέξης zorioneko, σημαίνει "καλή τύχη" ή "καλή γυναίκα".

Μέχρι τις πρόσφατες ανασκαφές, ο χώρος του Irulegi διατηρούνταν σχεδόν αδιατάραχτος από τους ρωμαϊκούς χρόνους. Το χωριό κάηκε ολοσχερώς κατά τη διάρκεια του Σερτοριανού Πολέμου, ενός ρωμαϊκού εμφυλίου πολέμου που διεξήχθη στην Ιβηρική χερσόνησο από το 80 έως το 72 π.Χ. Οι κάτοικοι του χωριού έθαψαν αντικείμενα στο έδαφος πριν φύγουν, δημιουργώντας έναν θησαυρό αντικειμένων για να βρουν οι αρχαιολόγοι, συμπεριλαμβανομένου του 'Hand of Irulegi'.

ΠΗΓΗ: artnews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»