Αρχαία ρωμαϊκή νεκρόπολη ανακαλύφθηκε στη νότια Ισπανία

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 18.11.2022
Μια αρχαία ρωμαϊκή νεκρόπολη, που εκτιμάται ότι χρονολογείται από τον 1ο ή 2ο αιώνα μ.Χ., ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη νότια ισπανική πόλη Αντεκέρα με αντικείμενα που περιγράφονται ως "σπάνια" και "εντυπωσιακά". Το εύρημα ήταν αποτέλεσμα αρχαιολογικών εργασιών που έγιναν πριν από την κατασκευή ενός μελλοντικού ξηρού λιμανιού.

Στον χώρο ταφής υπήρχαν 24 αποτεφρώσεις και 30 θαμμένα πτώματα, μεταξύ των οποίων μια σαρκοφάγος και τα λείψανα αρκετών εφήβων και νεογέννητων. Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε από τον δήμαρχο της πόλης, Μανόλο Μπαρόν, τον διευθυντή του μουσείου της πόλης, Μανουέλ Ρομέρο, και τη δημοτική εντεταλμένη για την πολιτιστική κληρονομιά, Άνα Σεμπριάν, σε συνέντευξη Τύπου στις 10 Νοεμβρίου.

Η είδηση αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την αγγλόφωνη εφημερίδα Olive Press.

Ο Μπαρόν χαρακτήρισε την ανακάλυψη "πραγματικά θεαματική" που συμβάλλει στην ανάδειξη του πλούτου της περιοχής κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.

Εκτός από τα ανθρώπινα λείψανα που βρέθηκαν, υπήρχαν πολλές ταφές με διπλές καμπύλες, καθώς και μια σαρκοφάγος που περιείχε μια συλλογή από νυφικά αντικείμενα, γνωστά ως "προικιά": γυάλινες αλοιφές, μάρκες για ένα δημοφιλές αρχαίο ρωμαϊκό παιχνίδι στρατηγικής, γυάλινα μάρμαρα και γυάλινες χάντρες από πάστα. Στο χώρο βρέθηκαν επίσης ένα νόμισμα και μια ρωμαϊκή λάμπα πετρελαίου του 2ου αιώνα μ.Χ. Η Σεμπριάν χαρακτήρισε το εύρημα αυτό "πολύ σπάνιο".

Τα αντικείμενα αυτά και ο τάφος μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της Αντεκέρα για πρόσθετη έρευνα και εργασίες συντήρησης.

ΠΗΓΗ:artnews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»