Κομμάτι αιγυπτιακής θεάς βρέθηκε σε αρχαία ισπανική τοποθεσία

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 25.11.2022
Ένα τεχνούργημα που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε για την απεικόνιση μιας αρχαίας αιγυπτιακής θεάς ανακαλύφθηκε σε μια τοποθεσία 2.700 ετών στην Ισπανία.

Το κεραμικό θραύσμα χρυσού φύλλου ανακαλύφθηκε αυτό το καλοκαίρι από αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα. Ανήκει σε μια ομάδα αντικειμένων που περιλαμβάνουν παράλληλα φυλαχτά, ζωγραφισμένα κεραμικά και άλλα μοτίβα με αιγυπτιακές και μεσογειακές ρίζες, τα οποία αποκαλύφθηκαν από τους ειδικούς στην τοποθεσία Cerro de San Vicente στην κεντρική περιοχή της Ισπανίας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το κομμάτι του ενθέτου είναι ένα κομμάτι μιας μεγαλύτερης εικόνας της θεάς Χάθορ, κόρης του αιγυπτιακού θεού του ήλιου, Ρα, και μητέρας του Ώρου, μιας γερακοκέφαλης θεότητας στην αιγυπτιακή μυθολογία. Στην αρχαία Αίγυπτο, θραύσματα αυτού του τύπου τοποθετούνταν συνήθως σε επίπεδες επιφάνειες για την κατασκευή εικόνων θεοτήτων.

Το κομμάτι που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, με μέγεθος περίπου πέντε εκατοστών, απεικονίζει ένα κατώτερο τμήμα των μαλλιών της θεάς. Βρέθηκε σε ένα κτίριο τριών δωματίων που βρίσκεται στην περιοχή μαζί με άλλα αντικείμενα, όπως ένα δόντι καρχαρία, χάντρες από κολιέ και ένα θραύσμα πηλού. Ένα ξεχωριστό τεχνούργημα που απεικονίζει την ίδια θεά βρέθηκε το 2021 στην περιοχή.

Οι αρχαιολόγοι ανασκάπτουν την ισπανική τοποθεσία κοντά στον ποταμό Tormes εδώ και τρεις δεκαετίες. Οι ερευνητές που ηγούνται της ανασκαφής πιστεύουν ότι οι κάτοικοι της αρχαίας κοινότητας κατέστρεψαν σκόπιμα την κατοικία όπου βρέθηκαν τα αντικείμενα μεταξύ 650 και 575 π.Χ., για άγνωστο σκοπό. Πιστεύουν επίσης ότι είναι πιθανό κάποιος ξένος αξιωματούχος να έφερε τα αντικείμενα ως δώρα ή εμπορικά αντικείμενα στον οικισμό κατοικίας, ο οποίος μπορεί να ήταν τόπος συνάντησης επιχειρήσεων.

ΠΗΓΗ:artnews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Νέα σημαντικά στοιχεία για Χαλκολιθική και Εποχή του Χαλκού στη Μακούντα-Βούλες-Μερσινούδκια της Πάφου

Νέα σημαντικά στοιχεία για Χαλκολιθική και Εποχή του Χαλκού στη Μακούντα-Βούλες-Μερσινούδκια της Πάφου

Νέα σημαντικά στοιχεία για Χαλκολιθική και Εποχή του Χαλκού στη Μακούντα-Βούλες-Μερσινούδκια της Πάφου