Σπάνια χρυσή καρφίτσα ηλικίας 1.400 ετών βρέθηκε ανάμεσα σε πρώιμους μεσαιωνικούς τάφους στη Βασιλεία

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 2.12.2022
Δεκαπέντε τάφοι αποκαλύφθηκαν κατά την ανασκαφή ενός μεσαιωνικού τάφου στη συνοικία Kleinbasel στη Βασιλεία της Ελβετίας. Μια σπάνια χρυσή καρφίτσα συγκαταλέγεται στα τελευταία ευρήματα του χώρου.

Η ύπαρξη του νεκροταφείου ήταν γνωστή από τον 19ο αιώνα- η κατασκευή νέων αγωγών κοινής ωφέλειας, ωστόσο, προκάλεσε μια σωστική ανασκαφή.

Από τους τάφους που αποκαλύφθηκαν, η πιο αξιοσημείωτη ανακάλυψη ήταν ένα χρυσό κούμπωμα ρόμπας που ανήκε σε μια νεαρή γυναίκα που πέθανε στα είκοσί της χρόνια κατά τη διάρκεια του έβδομου αιώνα. Ενώ ο σκελετός της γυναίκας καταστράφηκε κατά λάθος κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών τον 20ό αιώνα, το κόσμημα παρέμεινε απαρατήρητο εκείνη την εποχή.

Η σπάνια κυκλική χρυσή καρφίτσα είναι κατασκευασμένη από μη σιδηρούχο μεταλλικό έλασμα με επικάλυψη χρυσού. Πράσινοι πολύτιμοι λίθοι από γρανάτη και μπλε γυαλί είναι ένθετοι στην επιφάνεια, η οποία κοσμείται περαιτέρω με φιλιγκράν χρυσό σύρμα. Η καρφίτσα πιθανότατα θα έσφιγγε ένα χαμένο πλέον μαντήλι γύρω από το λαιμό της.

"Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κομμάτι", δήλωσε ο αρχαιολόγος του καντονιού της Βασιλείας Guido Lassau σε συνέντευξη Τύπου την προηγούμενη Παρασκευή. Πρόσθεσε ότι αυτού του είδους τα ευρήματα είναι "μάλλον μοναδικά" μεταξύ των τάφων του πρώιμου Μεσαίωνα.

Ανακαλύφθηκε επίσης ότι φορούσε 160 μαργαριτάρια και ρωμαϊκά νομίσματα ως κοσμήματα. Αυτό, μαζί με τη χρυσή καρφίτσα, δείχνουν ότι ήταν πιθανότατα μια γυναίκα υψηλότερης κοινωνικής θέσης. Άλλα τιμαλφή που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της ανασκαφής στο χώρο περιλάμβαναν έναν τάφο κοριτσιού που περιείχε μια πόρπη ζώνης με χρυσάφι και 380 μαργαριτάρια και έναν τάφο αγοριού που ήταν διακοσμημένος με ασημένια ένθετα εξαρτήματα ζώνης. Νωρίτερα φέτος, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης τον τάφο ενός νεαρού κοριτσιού του 6ου αιώνα, το οποίο ήταν θαμμένο με μια ποικιλία από περίπου 160 πολύχρωμες χάντρες.

Οι καταγραφές των πρώτων οικισμών της πόλης χρονολογούνται από τη μέση παλαιολιθική εποχή πριν από περίπου 130.000 χρόνια.

ΠΗΓΗ:artnews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»