Σωρός σπάνιων πορτραίτων και φέρετρων ανακαλύφθηκε σε αρχαίο αιγυπτιακό χώρο ταφής

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 5.12.2022
Στον αρχαιολογικό χώρο της Γκάρζα αποκαλύφθηκε ένα τεράστιο ταφικό κτίριο που χρονολογείται στην Πτολεμαϊκή Αίγυπτο και είναι διακοσμημένο με πορτραίτα των προ πολλού εκλιπόντων.

Η Heritage Daily αναφέρει ότι η δομή ανακαλύφθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Γκάρζα, ο οποίος εξετάζεται από το 2016. Βρίσκεται περίπου 50 μίλια νότια του Καΐρου και ιδρύθηκε τον τρίτο αιώνα π.Χ. ως μέρος ενός έργου αγροτικής αναβάθμισης που ξεκίνησε ο Πτολεμαίος Β' Φιλάδελφος (309-246 π.Χ.).

Το ταφικό κτίριο κατασκευάστηκε από πέτρινους όγκους και κατεβαίνει αρκετούς ορόφους στο έδαφος. Ένας δακτύλιος τοξωτών θυρών οδηγεί σε ταφικούς θαλάμους, ορισμένοι από τους οποίους περιείχαν πολύπλοκα διακοσμημένα ξύλινα φέρετρα σκαλισμένα με αρχαία αιγυπτιακά και ελληνικά γλυφικά.

Το πιο αξιοσημείωτο εύρημα, ωστόσο, είναι μια συλλογή καλά διατηρημένων πορτρέτων του Φαγιούμ. Αυτές οι λεπτομερείς απεικονίσεις των νεκρών, που ονομάζονται επίσης πορτρέτα μούμιας, ζωγραφίζονταν απευθείας πάνω στα ξύλινα φέρετρα, αρχής γενομένης από τη ρωμαϊκή περίοδο της Αιγύπτου (100 π.Χ.). Οι εντυπωσιακές εικόνες κυμαίνονταν σε στυλ από ρεαλιστικό έως ιδιαίτερα στυλιζαρισμένο και έχουν γίνει εικόνες της περιόδου, με πολλές να φιλοξενούνται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για την πρώτη σημαντική ανακάλυψη πορτραίτων του Φαγιούμ εδώ και πάνω από έναν αιώνα, μετά τις ανασκαφές του Βρετανού αρχαιολόγου Flinders Petrie στη Χαβάρα το 1887 και του Γερμανού αρχαιολόγου Von Kaufmann το 1910.

Η ομάδα βρήκε επίσης ένα άγαλμα από τερακότα με τα συνδυασμένα χαρακτηριστικά της Ίσιδας και της Αφροδίτης μέσα σε ένα από τα ξύλινα φέρετρα, μαζί με μια διατηρημένη κρύπτη παπυρικών εγγράφων σε δημοτική και ελληνική γραφή.

ΠΗΓΗ:artnews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Νέα σημαντικά στοιχεία για Χαλκολιθική και Εποχή του Χαλκού στη Μακούντα-Βούλες-Μερσινούδκια της Πάφου

Νέα σημαντικά στοιχεία για Χαλκολιθική και Εποχή του Χαλκού στη Μακούντα-Βούλες-Μερσινούδκια της Πάφου

Νέα σημαντικά στοιχεία για Χαλκολιθική και Εποχή του Χαλκού στη Μακούντα-Βούλες-Μερσινούδκια της Πάφου