Χαμένη για έναν αιώνα, εκτεταμένη προ-ισπανική τοιχογραφία βρέθηκε ξανά στο Περού

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.12.2022
Μετά από περισσότερο από έναν αιώνα, μια επικής κλίμακας προ-ισπανική τοιχογραφία στο βόρειο Περού ήρθε ξανά στην επιφάνεια, χάρη στο έργο ενός Γερμανού αρχαιολόγου και μιας ομάδας φοιτητών.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι ο Sam Ghavami, αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, βοήθησε στην ανακάλυψη της τοιχογραφίας, η οποία εκτιμά ότι μπορεί να είναι ηλικίας περίπου 1.000 ετών. Πιστεύει ότι η ζωγραφική συνδυάζει τις τεχνοτροπίες των λαών Moche και Lambayeque.

Η τοιχογραφία φέρεται να αποτελούσε κάποτε μέρος του ναού Huaca Pintada και δείχνει, σε ένα τμήμα, αυτό που το πρακτορείο Τύπου χαρακτήρισε "μια πομπή πολεμιστών" που "φαίνεται να κατευθύνονται προς μια θεότητα που μοιάζει με πουλί".

Μέχρι τώρα, η πιο πρόσφατη απόδειξη της ύπαρξής του ήταν μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του 1916 από τον Hans Heinrich Brüning, έναν Γερμανό εθνολόγο, ο οποίος είχε ενημερωθεί για τον πίνακα επειδή πλιατσικολόγοι είχαν προσπαθήσει να τον λεηλατήσουν. Ο Brüning είχε μελετήσει τους Moche, των οποίων τις τελετουργίες και τα έθιμα μελέτησε και των οποίων η τεκμηρίωση βρίσκεται σήμερα σε ένα μουσείο αφιερωμένο σε αυτόν στην πόλη Lambayeque του Περού.

Από τότε που ο Brüning φωτογράφισε την τοιχογραφία, το φύλλωμα την έχει καλύψει. Σύμφωνα με το AFP, κανείς δεν είχε επιχειρήσει να ανακαλύψει τον πίνακα, επίσης - όχι, τουλάχιστον, μέχρι που ο Ghavami πήγε να τον αναζητήσει. Το πρακτορείο περιγράφει "μια μακρά μάχη για να λάβει άδεια από την οικογένεια στην οποία ανήκει η γη όπου βρέθηκε η τοιχογραφία" από την πλευρά του Ghavami.

Αν και δεν είναι απολύτως σαφές τι απεικονίζει η τοιχογραφία, ο Ghavami δήλωσε ότι θα συνεχίσει να τη μελετά. Είπε ότι οι εικόνες της "φαίνεται να είναι εμπνευσμένες από την ιδέα μιας ιερής ιεραρχίας που βασίζεται στη λατρεία των προγόνων και των στενών δεσμών τους με τις δυνάμεις της φύσης".

Συνέχισε να επαινεί την τοιχογραφία ως βασικό εύρημα, χαρακτηρίζοντάς την "μοναδική στην ιστορία της τοιχογραφίας στο προ-ισπανικό Περού".

ΠΗΓΗ:artnews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»