Ρωμαϊκός θησαυρός κλάπηκε από το Βρετανικό Μουσείο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 12.12.2022
Ιστορικά αντικείμενα αξίας χιλιάδων δολαρίων είναι ύποπτα για κλοπή στην Αγγλία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail την Πέμπτη. Οι χαμένοι θησαυροί της ρωμαϊκής εποχής επρόκειτο να εξεταστούν από το Βρετανικό Μουσείο.

Ο θησαυρός περιλαμβάνει 28 ρωμαϊκά ασημένια νομίσματα και ένα ασημένιο ράβδο που ανακαλύφθηκε νωρίτερα φέτος στο Ράτλαντ. Τα αντικείμενα δόθηκαν στο μουσείο από τους δύο ανιχνευτές μετάλλων που τα βρήκαν, όπως απαιτεί ο νόμος.

Τα αντικείμενα επρόκειτο να αποθηκευτούν σε κλειδωμένες και ασφαλείς εγκαταστάσεις εντός του κτιρίου που διαχειρίζεται το δημοτικό συμβούλιο της κομητείας του Lancashire, προτού αποσταλούν στο Βρετανικό Μουσείο για αξιολόγηση και εκτίμηση. Ωστόσο, όταν το Βρετανικό Μουσείο ζήτησε να μεταφερθεί ένα από τα ευρήματα από το μουσείο του Preston στο Λονδίνο, το προσωπικό του μουσείου ανακάλυψε ότι το ζητούμενο αντικείμενο έλειπε.

Ένας γρήγορος έλεγχος που διενεργήθηκε με το Βρετανικό Μουσείο διαπίστωσε ότι 12 σύνολα αντικειμένων και οι φάκελοί τους είχαν εξαφανιστεί. Περαιτέρω έλεγχοι που διεξήχθησαν από το συμβούλιο διαπίστωσαν ότι λείπουν και άλλα αντικείμενα και, τον Οκτώβριο, κλήθηκε η αστυνομία για να ερευνήσει.

Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη από το τμήμα πολιτιστικών υπηρεσιών του Συμβουλίου της κομητείας του Lancashire επιβεβαίωσε την εξαφάνισή τους. Στο μήνυμα, η εξαφάνιση των αντικειμένων αποδόθηκε στις ενέργειες ενός ατόμου ή ατόμων αγνώστων στοιχείων.

Η εξαφάνιση θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τη νομιμότητα του προγράμματος φορητών αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου και τη διαδικασία της κυβέρνησης για τη δίκαιη διαχείριση των ευρημάτων θησαυρού.

Το σύστημα PAS ξεκίνησε το 2003, εν μέσω ανησυχιών ότι η αύξηση της ανίχνευσης μετάλλων οδήγησε στην απώλεια σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων. Προκειμένου να διασφαλιστεί καλύτερα ότι τα ευρήματα θα αναφέρονταν και θα αξιολογούνταν, το σύστημα επιτρέπει στους ανιχνευτές μετάλλων να αναφέρουν εθελοντικά τα ευρήματά τους σε έναν τοπικό Υπεύθυνο Συνδέσμου για τα Ευρήματα, ο οποίος συνήθως φιλοξενείται από τα μουσεία των τοπικών συμβουλίων.

Τα αντικείμενα που κρίνονται από το νόμο ως "θησαυρός" στη συνέχεια κρατούνται για να διαπιστωθεί αν είναι εθνικής σημασίας, οπότε δίνεται η δυνατότητα σε μουσεία και δημόσια ιδρύματα να τα αγοράσουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, τα ευρήματα αποποιούνται και επιστρέφονται στον αποστολέα.

Η αστυνομία εξακολουθεί να ερευνά προς το παρόν την ύποπτη κλοπή.

ΠΗΓΗ:artnews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»