Ρωμαϊκό ψηφιδωτό ηλικίας 2.000 ετών αποκαλύφθηκε σε πολυτελή βίλα στη Νάπολη

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 15.12.2022
Ένα αρχαίο ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε σε μια παραθαλάσσια βίλα στη Νάπολη της Ιταλίας. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αύγουστος κάλυψε τον χώρο σε μια κίνηση που καταδίκασε τη μνήμη του αρχικού ιδιοκτήτη.

Ο Posillipo, στο οποίο δόθηκε αρχικά το αρχαίο ελληνικό όνομα Παυσίλυπον, που σήμαινε "ανάπαυση από την ανησυχία", ήταν ένα ελίτ προάστιο της Νάπολης κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. (Επειδή τα σύνορα της πόλης έχουν έκτοτε αλλάξει, σήμερα βρίσκεται εντός της σημερινής Νάπολης). Η ακτογραμμή κατά μήκος του κόλπου της Νάπολης ήταν μια ελκυστική τοποθεσία για τους πλούσιους Ρωμαίους για να χτίσουν περίτεχνα καταφύγια.

Μεταξύ αυτών ήταν η βίλα του Vedius Pollio, που ονομάζεται επίσης αυτοκρατορική βίλα, η οποία κατασκευάστηκε από τον ανώτερο Ρωμαίο πολιτικό και έμπορο κρασιού Publius Vedius Pollio κατά τη διάρκεια του 1ου αιώνα π.Χ.. Η κατοικία ήταν πλήρης με ένα ωδείο και ένα θέατρο ελληνικού τύπου 2.000 θέσεων που βρισκόταν σε ένα βραχώδες ακρωτήριο που βλέπει στον κόλπο.

Ένα ψηφιδωτό δάπεδο από την πρώτη φάση κατασκευής της βίλας αποκαλύφθηκε από αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου της Νάπολης L'Orientale. Κάτω από τα έργα ανακαίνισης που ανέθεσε ο Αύγουστος, βρέθηκε σε τμήμα ενός μεγάλου δωματίου που έβλεπε στον κόλπο ένας τάπητας από μικροσκοπικά λευκά ψηφιδωτά εγκιβωτισμένα σε διπλό μαύρο πλαίσιο ψηφίδων, που θα οριοθετούσε δύο χώρους.

"Μια στρωματογραφική χρονολόγηση εξακολουθεί να λείπει, αλλά με βάση την τεχνοτροπία, η αίθουσα θα μπορούσε να χρονολογηθεί στα τέλη της ρεπουμπλικανικής εποχής ή το αργότερο στον Αύγουστο", δήλωσε ο επικεφαλής της ανασκαφής Marco Giglio σε μια ανακοίνωση.

4402446514578799 04243

Ο γιος ενός ελεύθερου πολίτη, ο Πόλιος απέκτησε τη φήμη για το πλούσιο γούστο του και τη συντριπτική σκληρότητα, ιδίως απέναντι στους σκλάβους του. Σε μια περίπτωση, ο Αύγουστος δείπνησε στο κτήμα του Πόλιου και, όταν ένας ποτηροφόρος έσπασε ένα κρυστάλλινο ποτήρι, ο Πόλιος διέταξε να τον ταΐσει σε μια λίμνη με χέλια. Ο σκλάβος έπεσε στα γόνατα και ικέτευσε ενώπιον του αυτοκράτορα, ο οποίος διέταξε να γεμίσει η λίμνη, να σπάσουν όλα τα κρυστάλλινα πιάτα του Πόλιου και να απελευθερωθεί ο σκλάβος.

Όταν ο Πόλιος πέθανε το 15 π.Χ., κληροδότησε την περιουσία του στον Αύγουστο με την εντολή να ανεγερθεί μνημείο στο σημείο. Ο Αύγουστος ύψωσε μια κιονοστοιχία, γνωστή ως Porticus της Livia, την οποία αφιέρωσε στη σύζυγό του - ένα είδος damnatio memoriae ή καταδίκης της μνήμης που επιχειρεί να διαγράψει επίσημα την ύπαρξη ενός προσώπου από τα γνωστά αρχεία. Η βίλα πέρασε σε κάθε αυτοκράτορα μέχρι τη βασιλεία του Αδριανού, ο οποίος πέθανε το 138 μ.Χ., ως αυτοκρατορική ιδιοκτησία.

ΠΗΓΗ:artnews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»