168 πρόσφατα αναγνωρισμένα γεωγλυφικά προστέθηκαν στις γραμμές Nazca του Περού

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 20.12.2022
Μια συλλογή από 168 γεωγλυφικά της Nazca εντοπίστηκαν στην Πάμπα Νάσκα του Περού από αρχαιολόγους που χρησιμοποίησαν αεροφωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και εικόνες από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yamagata, σε συνεργασία με Περουβιανούς αρχαιολόγους, διεξήγαγαν έρευνες πεδίου που απέδωσαν το τελευταίο εύρημα. Τα γεωγλυφικά, τα οποία χρονολογούνται μεταξύ του 100 π.Χ. και του 300 μ.Χ., απεικονίζουν ανθρώπους, καμηλοειδή, πουλιά, όρκες, αιλουροειδή και φίδια. Με διάμετρο μικρότερη από τριάντα τρία πόδια, δημιουργήθηκαν με την αφαίρεση μαύρων λίθων από την επιφάνεια της γης για να αποκαλυφθεί η λευκή άμμος από κάτω και ήταν κυρίως κατανεμημένα κατά μήκος αρχαίων μονοπατιών.

Οι μελετητές πιστεύουν ότι υπάρχουν δύο τύποι γεωγλυφικών - γραμμικοί και ανάγλυφοι τύποι. Από τα 168 πρόσφατα εντοπισμένα γεωγλυφικά, μόνο πέντε είναι γραμμικά, ενώ τα υπόλοιπα 163 είναι ανάγλυφα.

Το Πανεπιστήμιο Yamagata, σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο T.J. Watson της IBM, σχεδιάζει επίσης να διεξάγει μια μελέτη με βάση την τεχνητή νοημοσύνη σχετικά με τα πρότυπα κατανομής των γεωγλυφικών της Nazca. Τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν για δραστηριότητες διατήρησης των γεωγλυφικών.

Αυτή η τελευταία ανακάλυψη προστίθεται σε 190 γεωγλυφικά που είχαν εντοπιστεί προηγουμένως μεταξύ 2004 και 2018, γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στην περιοχή Aja από το Υπουργείο Πολιτισμού του Περού το 2017. Ενώ υπάρχει μια σειρά από θεωρίες ότι τα γεωγλυφικά της Νάζκα απεικονίζουν θεότητες, είναι μια μορφή άρδευσης και είναι ένα ημερολόγιο με αστρολογικές ευθυγραμμίσεις, ο σκοπός των γεωγλυφικών της Νάζκα είναι τελικά ασαφής.

Η κοινωνία της Νάζκα αναπτύχθηκε κατά την Πρώιμη Ενδιάμεση Περίοδο από το 200 π.Χ. έως το 600 μ.Χ. Οι Nazca αναπτύχθηκαν από τον προηγούμενο πολιτισμό Paracas και εγκαταστάθηκαν στην κοιλάδα της αποστράγγισης του Rio Grande de Nazca και στην κοιλάδα Ica. Ο πολιτισμός τους χαρακτηρίζεται από την προ της πυρκαγιάς ολισθαίνουσα πολύχρωμη κεραμική, η οποία υποδηλώνει μια στροφή από τη μέθοδο ρητίνης μετά την πυρκαγιά του προκατόχου τους.

Ο πρώιμος πολιτισμός της Νάζκα αποτελούνταν από τοπικούς οπλαρχηγούς που συσπειρώνονταν γύρω από τον τόπο προσκυνήματος Cahuachi κατά μήκος της ακτής των Κεντρικών Άνδεων. Το Cahuachi περιλάμβανε περίπου 40 τύμβους με οργανικά χτισμένες κατασκευές, οι οποίες θα χρησιμοποιούνταν για τη γεωργία, το νερό και τις τελετουργίες γονιμότητας.

ΠΗΓΗ:artnews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»