Πέτρινα εργαλεία ηλικίας 50.000 ετών κατασκευάστηκαν από πιθήκους

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 4.1.2023
Λίθινα εργαλεία ηλικίας 50.000 ετών που βρέθηκαν στην Pedra Furada, που βρίσκεται στην πολιτεία PIAUÍ στη Βορειοανατολική Βραζιλία, κατασκευάστηκαν από πιθήκους.

Η Pedra Furada είναι μια συλλογή από περισσότερους από 800 αρχαιολογικούς χώρους, όπου έχουν ανακαλυφθεί εκατοντάδες βραχογραφίες που χρονολογούνται από 12.000 χρόνια πριν, μαζί με κάρβουνο από πολύ αρχαίες φωτιές και πέτρινα θραύσματα που μπορούν να ερμηνευτούν ως εργαλεία, τα οποία έχουν χρονολογηθεί έως και 50.000 χρόνια πριν.

Τα εργαλεία αποδόθηκαν αρχικά σε αρχαίους ανθρώπους πριν από την άφιξη των ανθρώπων Clovis στη Βόρεια Αμερική, αλλά σύμφωνα με μια νέα εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Holocene, τα εργαλεία κατασκευάστηκαν από πιθήκους καπουτσίνους.

Οι πίθηκοι καπουτσίνοι είναι πίθηκοι του Νέου Κόσμου της υποοικογένειας Cebinae, που απαντώνται στα τροπικά δάση της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και μέχρι τη βόρεια Αργεντινή.

Οι πίθηκοι καπουτσίνοι θεωρούνται οι πιο ευφυείς πίθηκοι του Νέου Κόσμου, όπου συχνά έχουν παρατηρηθεί από ερευνητές να χρησιμοποιούν πέτρες του ποταμού για να ανοίγουν καρύδια φοίνικα σε μεγάλες επίπεδες οικοδομές.

Ο αρχαιολόγος Agustín Agnolín, από το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Σκέψης της Λατινικής Αμερικής (INAPL) και το CONICET, σε συνεργασία με τον παλαιοντολόγο Federico Agnolín, από το Ίδρυμα Azara και το Μουσείο Φυσικών Επιστημών της Αργεντινής, συνέκρινε τα λίθινα εργαλεία από την Pedra Furada και άλλες αρχαιολογικές τοποθεσίες του Πλειστόκαινου στη Βραζιλία, όπως οι Sitio do Meio, Vale da Pedra Furada και Toca da Tira Peia, με σύγχρονες αποθέσεις λίθινων εργαλείων που κατασκευάζονται από καπουτσίνους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα εργαλεία από τις πλειστοκαινικές τοποθεσίες, όπως η Pedra Furada, συνάδουν με τις αποθέσεις λίθων κατασκευασμένων από καπουτσίνο, οι οποίες δημιουργήθηκαν από επανειλημμένες συγκρούσεις μεταξύ ενός ογκόλιθου και μιας επίπεδης επιφάνειας χαλαζίτη.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές δήλωσαν: "Είμαστε βέβαιοι ότι οι πρώιμες αρχαιολογικές τοποθεσίες από τη Βραζιλία μπορεί να μην προέρχονται από τον άνθρωπο, αλλά αντίθετα μπορεί να ανήκουν σε πιθήκους καπουτσίνους".

ΠΗΓΗ:heritagedaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»