Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο «ανήκουν στο Ην. Βασίλειο», είπε η Βρετανίδα Υπ. Πολιτισμού

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 11.1.2023
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα «ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε η Βρετανίδα Υπουργός Πολιτισμού Μισέλ Ντόνελαν σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του BBC το βράδυ της Τετάρτης.

Κληθείσα να σχολιάσει δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον Πρόεδρο των επιτρόπων του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν σχεδόν έτοιμο να κλείσει συμφωνία επανένωσης των Γλυπτών με την Αθήνα, η κ. Ντόνελαν είπε πως η μόνιμη επιστροφή «δεν είναι η πρόθεσή του».

Όπως πρόσθεσε, έχει κάνει αρκετές συζητήσεις μαζί του και πιστεύει πως «η άποψή του επ’ αυτού έχει παρερμηνευθεί και οπωσδήποτε έχει παρουσιαστεί εσφαλμένα».

«Δεν πρόκειται να τα στείλει πίσω, βασικά. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή του. Δεν έχει επιθυμία να το κάνει αυτό. Έχει επίσης κυκλοφορήσει αυτή η ιδέα περί ενός δανείου 100 ετών, που οπωσδήποτε επίσης δεν είναι αυτό που σχεδιάζει. Θα συμφωνούσε μαζί μου ότι δε θα έπρεπε να τα στείλουμε πίσω και ότι, για την ακρίβεια, όντως ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα έχουμε φροντίσει για πολύ καιρό, όπου έχουμε επιτρέψει πρόσβαση σε αυτά», συνέχισε.

Επαναλαμβάνοντας δηλώσεις της ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής προ μηνών, η κ. Ντόνελαν είπε πως ο επαναπατρισμός των Γλυπτών θα δημιουργούσε προηγούμενο, «έναν επικίνδυνο δρόμο να ακολουθηθεί».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «θα άνοιγε η πύλη στο ερώτημα περί του συνόλου των περιεχομένων των μουσείων μας, είναι ένας πολύ ολισθηρός δρόμος».

Η Υπουργός τόνισε επίσης ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τον νόμο που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να εκχωρεί αντικείμενα από τις συλλογές του, αρνούμενη ότι τα Γλυπτά ήρθαν στη Βρετανία αφού λεηλατήθηκαν.

(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΜΧ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Μακροχρόνιο στοιχείο» τα Γλυπτά, λέει Βρετανός Υφυπουργός

«Μακροχρόνιο στοιχείο» τα Γλυπτά, λέει Βρετανός Υφυπουργός

«Μακροχρόνιο στοιχείο» τα Γλυπτά, λέει Βρετανός Υφυπουργός