Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα νέο βασιλικό τάφο στο Λούξορ της Αιγύπτου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 19.1.2023
Ένας προηγουμένως ανεξερεύνητος αρχαίος βασιλικός τάφος ανακαλύφθηκε από μια κοινή αιγυπτιακή-βρετανική ομάδα που έκανε ανασκαφές στο Λούξορ της Αιγύπτου, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι σε δελτίο τύπου και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σαββατοκύριακο.

Ο Mostafa Waziri, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, σημείωσε ότι το πιο πρόσφατο εύρημα θα μπορούσε να είναι ένας τάφος που χρονολογείται από την 18η Δυναστεία της Αρχαίας Αιγύπτου (1550-1292 π.Χ.). Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ο τάφος μιας βασιλικής συζύγου ή πριγκίπισσας.

Η ομάδα θα συνεχίσει να εργάζεται στο νεκροταφείο, το οποίο καταστράφηκε εν μέρει από πλημμύρες με αποθέσεις άμμου και ασβεστόλιθου κατά την αρχαιότητα. Η πλημμύρα έχει απομονώσει πολλές από τις εσωτερικές επιγραφές, καθιστώντας δύσκολο να προσδιοριστεί για ποιον προοριζόταν ο τάφος.

Το Λούξορ ήταν κάποτε η αρχαία πόλη των Θηβών, που βρισκόταν κατά μήκος του ποταμού Νείλου στην Άνω Αίγυπτο κατά τη διάρκεια του Νέου Βασιλείου. Φιλοξενεί περιβόητα μνημεία όπως η Κοιλάδα των Βασιλέων και ο τάφος του Τουταγχαμών.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, εξήντα μούμιες βρέθηκαν ανάμεσα σε δύο τάφους στο Λούξορ από μια ομάδα Ισπανών αρχαιολόγων.

Οι ανακαλύψεις αυτές είναι οι τελευταίες αρχαίες ανακαλύψεις που η Αίγυπτος έχει προβάλει τα τελευταία χρόνια με την ελπίδα να ενισχύσει τον τουρισμό. Η χώρα καταβάλλει προσπάθειες για την αναζωογόνηση του τουριστικού της τομέα, ο οποίος αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων.

ΠΗΓΗ:artnews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»