Ξεκινούν εργασίες για αποκατάσταση του Εθνικού Μουσείου της Παλμύρας

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 5.2.2023

Η συριακή Κυβέρνηση ανακοίνωσε την έναρξη των προκαταρκτικών εργασιών για την αποκατάσταση του Εθνικού Μουσείου της Παλμύρας, ενός αρχαιολογικού χώρου στην έρημο της Συρίας που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή και υπέστη ζημιές από το Ισλαμικό Κράτος ( ISIS) το 2015.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε την είδηση, επικαλούμενο δήλωση της συριακής εθνικής διεύθυνσης αρχαιοτήτων.

Το μουσείο της Παλμύρας, που ιδρύθηκε το 1961 στην είσοδο της σύγχρονης πόλης Tadmoor, συγκεντρώνει πολυάριθμα ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Ως μέρος της συριακής σύγκρουσης που ξεκίνησε το 2011 και λόγω ανησυχιών για πιθανή καταστροφή, εκατοντάδες αγάλματα και ευρήματα από τη συριακή τοποθεσία, που βρίσκεται 240 χλμ βορειοανατολικά της Δαμασκού, είχαν μεταφερθεί σε άλλες τοποθεσίες προτού το ISIS καταλάβει ολόκληρη την πόλη με επίθεση το 2015.

Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, το αμφιθέατρο της Παλμύρας επιλέχθηκε από το ISIS ως σκηνικό για τη βιντεοσκοπημένη δολοφονία του Khaled al-Asaad, πρώην διευθυντή του αρχαιολογικού χώρου.

Ξεκινώντας τον Μάιο του ίδιου έτους και για αρκετές εβδομάδες, οι μαχητές του ISIS είχαν καταστρέψει και λεηλατήσει τμήματα της Παλμύρας, συμπεριλαμβανομένου του δρόμου με κιονοστοιχίες, του ιερού του Nabu, των Ιαματικών Λουτρών του Διοκλητιανού και του θεάτρου.

Το SANA ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι είχαν αρχίσει οι προκαταρκτικές εργασίες για να τεθούν τα θεμέλια για την αποκατάσταση του μουσείου, που εκτείνεται σε 7.000 τετραγωνικά μέτρα και περιβάλλεται από έναν κήπο που λειτουργεί και ως εκθεσιακός χώρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σώτος Κτωρής: Ολοκληρώθηκε η συντήρηση του Υδραγωγείου και του Νερόμυλου της Λεύκας

Σώτος Κτωρής: Ολοκληρώθηκε η συντήρηση του Υδραγωγείου και του Νερόμυλου της Λεύκας

Σώτος Κτωρής: Ολοκληρώθηκε η συντήρηση του Υδραγωγείου και του Νερόμυλου της Λεύκας