Κατά της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα τάχθηκε εκ νέου ο Μπόρις Τζόνσον

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 3.3.2023
Είπε πως πρέπει να παραμείνουν στο Λονδίνο διότι το Μουσείο «αφηγείται την ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπινου πνεύματος».

Αναφορά στο αίτημα για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα έκανε ο πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Λονδίνο, λαμβάνοντας εκ νέου αρνητική στάση.

Μιλώντας περί ελευθερίας έκφρασης και υπερβολικής πολιτικής ορθότητας καταδίκασε τις αλλαγές λέξεων σε βιβλία του συγγραφέα Ρόαλντ Νταλ που χρησιμοποιούνται ως διδακτέα ύλη στα βρετανικά σχολεία ώστε να μη θεωρηθούν προσβλητικά και επικρότησε το γεγονός ότι πολίτες μπορούν να του απευθύνονται υβριστικά όταν βγαίνει στους δρόμους του Λονδίνου για τρέξιμο.

Στο σημείο αυτό στράφηκε στην υπόθεση των Γλυπτών που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Είπε πως πρέπει να παραμείνουν στο Λονδίνο διότι το Μουσείο «αφηγείται την ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπινου πνεύματος». Ως εκ τούτου, «αν δοθούν πίσω τα Ελγίνεια μάρμαρα στην Ελλάδα, τότε θα μείνει ένα τεράστιο κενό σε αυτή την αφήγηση».

Συνέχισε ο κ. Τζόνσον: «Και πάνω απ’ όλα, δε θα έχουμε απάντηση στα επόμενα χρόνια στις θεωρητικές διεκδικήσεις για αποκατάσταση (μνημείων) από την Αίγυπτο, το Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο, την Τουρκία, τη Νιγηρία, από οπουδήποτε στεγάζονται θησαυροί στο Μπλούμσμπερι (σσ: έδρα του Βρετανικού Μουσείου)».

«Και ξαφνικά προσπαθώντας να ικανοποιήσεις τον κόσμο και την πολιτικά ορθή σκέψη, έχεις στερήσει τον κόσμο από έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς του και έχεις κόψει ορισμένα ζωτικής σημασίας κομμάτια από τη σπουδαία επίδειξη της ανθρώπινης προόδου», πρόσθεσε.

Πηγή: Αθανάσιος Γκαβός/ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΗΦ

Φωτογραφία: Getty Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Νέα σημαντικά στοιχεία για Χαλκολιθική και Εποχή του Χαλκού στη Μακούντα-Βούλες-Μερσινούδκια της Πάφου

Νέα σημαντικά στοιχεία για Χαλκολιθική και Εποχή του Χαλκού στη Μακούντα-Βούλες-Μερσινούδκια της Πάφου

Νέα σημαντικά στοιχεία για Χαλκολιθική και Εποχή του Χαλκού στη Μακούντα-Βούλες-Μερσινούδκια της Πάφου