Συνύπαρξη εκθεμάτων Κυπριακού Μουσείου με υδατογραφίες στην εικαστική περιοδική έκθεση «Στον Ίδιο Τόπο»

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 7.3.2023
H ζωγράφος Κατερίνα Ατταλίδου προσεγγίζει τη μόνιμη συλλογή του Κυπριακού Μουσείου με ιδιαίτερη ευαισθησία, καθοδηγούμενη από τους τόπους εύρεσης των αρχαίων εκθεμάτων.

Με 86 υδατογραφίες, τοποθετημένες με εντός και εκτός προθηκών στους εκθεσιακούς χώρους του Κυπριακού Μουσείου, ανοίγει στις 18 Μαρτίου η εικαστική περιοδική έκθεση «Στον Ίδιο Τόπο» της ζωγράφου, Κατερίνας Ατταλίδου.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2023, ενώ τα εγκαίνια θα λάβουν χώρα το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023, ώρα 11.00 π.μ. Η είσοδος είναι δωρεάν για όλους.

4474358225076169 333009025 506963084926194 6582366571403648851 n

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μέσα από μια ενότητα 86 υδατογραφιών, τοποθετημένων με ιδιαίτερη επιμέλεια εντός και εκτός προθηκών του μουσείου, πλάι στα αντικείμενα με τα οποία σχετίζονται, η ζωγράφος προσεγγίζει τη μόνιμη συλλογή του Κυπριακού Μουσείου με ιδιαίτερη ευαισθησία, καθοδηγούμενη από τους τόπους εύρεσης των αρχαίων εκθεμάτων.

Προστίθεται ότι ο τίτλος της έκθεσης δηλώνει τόσο τη συνύπαρξη των υδατογραφιών της με τα εκθέματα του Κυπριακού Μουσείου, όσο και την παρουσία της κυριολεκτικά «στον ίδιο τόπο» όπου ανασκάφηκαν ή βρέθηκαν τα μοναδικά αυτά ευρήματα.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι οι υδατογραφίες, συνοδευόμενες από τις αφηγήσεις της ζωγράφου για τους τόπους τους οποίους επισκέφτηκε και κατέγραψε «προβάλλουν τη φυσική, αρχαιολογική και ιστορική διάσταση κάθε τόπου, ως μια υπενθύμιση της σημαντικότητας και μοναδικότητας των φυσικών στοιχείων του νησιού και του πόσο αυτά αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την κατανόηση τόσο του παρελθόντος, όσο και του παρόντος».

Αναφέρεται ακόμη ότι η αναζήτηση της ζωγράφου, το ταξίδι πίσω από κάθε της έργο «μας ωθούν να αφουγκραστούμε την αύρα του τόπου, γεφυρώνοντας κατά κάποιο τρόπο την "απόσταση" που δημιουργείται όταν ένα αρχαιολογικό αντικείμενο απομακρύνεται από τον τόπο εύρεσής του και μεταφέρεται στην προθήκη ενός μουσείου».

Τέλος αναφέρεται ότι οι τόποι της κ. Ατταλίδου «προσφέρουν απλόχερα, αλλά διακριτικά τη δυνατότητα μιας αλλιώτικης μουσειακής εμπειρίας. Μας παρακινούν να κινηθούμε και να παρατηρήσουμε τους τόπους που μας περιβάλλουν, ενώ αναδιπλώνουν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα κάθε τόπου, τις απτές και τις άυλές του ποιότητες και υπενθυμίζουν ταυτόχρονα το ενιαίο και αδιαίρετο του νησιού μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σώτος Κτωρής: Ολοκληρώθηκε η συντήρηση του Υδραγωγείου και του Νερόμυλου της Λεύκας

Σώτος Κτωρής: Ολοκληρώθηκε η συντήρηση του Υδραγωγείου και του Νερόμυλου της Λεύκας

Σώτος Κτωρής: Ολοκληρώθηκε η συντήρηση του Υδραγωγείου και του Νερόμυλου της Λεύκας