Βασιλική η επόμενη στάση του The Piano Tour

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.6.2023
Στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Αρχαιολογίας

Πρόκειται για τον θεσμό που από το 2019 μας χαρίζει μοναδικές ερμηνείες από απίστευτες τοποθεσίες του νησιού μας. Μία δράση του Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde που μας καλεί να δούμε την κλασική μουσική αλλιώς! Έξω από τα πλαίσια μίας αίθουσας συναυλιών - από χώρους αντισυμβατικούς, συχνά απροσπέλαστους, από την αρχαία, τη σύγχρονη, την αστική και την αγροτική Κύπρο.

Το The Piano Tour έχει αγαπηθεί από το κοινό και κάθε ένα από τα ρεσιτάλ που παρουσιάζει τυγχάνει μεγάλης ανταπόκρισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου προβάλλεται. Ο Οργανισμός Avantgarde έχει πετύχει ακριβώς αυτό που επεδίωκε μέσα από το ταξίδι του πιάνου, αφού ο συνδυασμός της εικόνας ενός επιβλητικού πιάνου με ουρά σε διάφορα [μη συμβατικά] σημεία της Κύπρου και του ήχου μοναδικών ερμηνειών από διακεκριμένους Κύπριους καλλιτέχνες, έχουν κερδίσει τον κόσμο και έχουν μεταφέρει την κλασική μουσική σε χιλιάδες σπίτια μέσω των σύγχρονων εφαρμογών.

Η επόμενη συναυλία του θεσμού θα πραγματοποιηθεί στους Τάφους των Βασιλέων στην Πάφο, σε συνεργασία με την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Αρχαιολογίας 2023. Το πρωινό του Σαββάτου 17 Ιουνίου, στις 10:30, οι Λεώνη Χατζηθωμά και Borislav Alexandrov θα εμφανιστούν σε ένα ρεσιτάλ πιάνου για 4 χέρια το οποίο θα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει είτε διά ζώσης είτε σε απευθείας μετάδοση, όπως γίνεται πάντα, μέσω της σελίδας του Οργανισμού στο Facebook (www.facebook.com/Avantgarde.Cultural.Foundation).

4553020788692900 The Piano Tour Poster - Tombs of the Kings

Ο θεσμός των Ημερών Αρχαιολογίας ξεκίνησε το 2010 από τη Γαλλία, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού της χώρας, υπό τον συντονισμό του National Institute for Preventive Archaeological Research (INRAP). Το 2020 επεκτάθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το 2021 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.400 δράσεις σε 26 χώρες της Ευρώπης, με μεγάλη επιτυχία. Σκοπός της διοργάνωσης είναι η ευαισθητοποίηση και η εξοικείωση του ευρωπαϊκού κοινού με όλες τις πτυχές της αρχαιολογίας, μέσα από πρωτότυπες εκδηλώσεις, που θα δώσουν την ευκαιρία σε οικογένειες, σχολεία, λάτρεις της ιστορίας και γενικά κάθε ενδιαφερόμενο, να ανακαλύψουν την αρχαιολογική κληρονομιά. Τον συντονισμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Αρχαιολογίας στην Κύπρο έχει αναλάβει από το 2022 η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO.

Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιούνται διάφορες δράσεις όπως οργανωμένες ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις και εκδηλώσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Πέραν του Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde, στο φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων συμμετέχουν φορείς όπως το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, η Λεβέντειος Πινακοθήκη, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων και το Ινστιτούτο Κύπρου.

4553021341317920 IMG 4437b

Η νεκρόπολη της Νέας Πάφου βρίσκεται στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της πόλης, ακριβώς έξω από τις οχυρώσεις. Το βόρειο τμήμα αυτής της τεράστιας νεκρόπολης είναι γνωστό ως οι «Τάφοι των Βασιλέων» και καλύπτει μια έκταση που υπερβαίνει το ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο. Το όνομά τους οφείλεται στη μεγαλοπρέπεια των ταφικών μνημείων και την αρχαιοπρέπεια που εκπνέει ο δωρικός ρυθμός που εμφανίζεται σε μερικά από αυτά. Οι Τάφοι των Βασιλέων φαίνεται ότι αποτελούσαν χώρο ταφής των μελών της πολιτικής και διοικητικής ελίτ της πρωτεύουσας της Κύπρου υπό το κράτος των Πτολεμαίων.

Το νεκροταφείο ήταν σε χρήση από την ελληνιστική μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή (2ος αιώνας π.Χ. - 2ος αιώνας μ.Χ.). Οι ανασκαφές άρχισαν κατά την περίοδο 1915-16, συνεχίστηκαν με διακοπές από το 1937 μέχρι το 1951, ενώ από το 1977 άρχισε η συστηματική ανασκαφική έρευνα της νεκροπόλεως, μέχρι το 1990. Στο χώρο υπάρχουν τάφοι διαφόρων τύπων, με πολλά στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έφεραν τοιχογραφίες, κατά το πρότυπο των αντίστοιχων τάφων της Μακεδονίας, τόπου καταγωγής των Πτολεμαίων. Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία είναι ελληνικά και προέρχονται από το πρότυπο της ελληνιστικής οικίας, ενώ η ναόσχημη πρόσοψη του τάφου αρ. 8 παραπέμπει στους γνωστούς μακεδονικούς τάφους της Βεργίνας, στη Μακεδονία.

4553021608554715 IMG 8290

Το Piano Duo Λεώνη Χατζηθωμά - Borislav Alexandrov δημιουργήθηκε το 2002. Από τότε εμφανίζονται συχνά σε Κύπρο και εξωτερικό σε ρεσιτάλ και φεστιβάλ, αλλά και ως σολίστ με ορχήστρες σε κονσέρτα με έργα για 2 πιάνα. Ανάμεσα στις καινοτομίες που έχουν εισάγει στην Κύπρο είναι οι διαδραστικές συναυλίες για παιδιά, σε συνεργασία με φορείς όπως ο Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου και το Τεχνόπολις20. Έχουν εμφανιστεί επανειλημμένα σε ρεσιτάλ κλασικής μουσικής σε μη-συμβατικούς χώρους, όπως στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας «Γλαύκος Κληρίδης», στο Στάδιο ΓΣΠ στο πλαίσιο του τελικού του ποδοσφαιρικού κυπέλου Κύπρου και στο Μεσαιωνικό Γεφύρι του Τζιελεφού στο δάσος της Πάφου. Στόχος τους είναι η συλλογή και προώθηση έργων για 4 χέρια και 2 πιάνα Κυπρίων συνθετών και συνθετών από τα Βαλκάνια, ενώ αποτελέσματα της έρευνας τους έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια μουσικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Αρχαιοκαπηλία Αιντίν Ντικμέν: Επαναπατρίζονται 60 κειμήλια - Η τελική πράξη στην υπόθεση

Αρχαιοκαπηλία Αιντίν Ντικμέν: Επαναπατρίζονται 60 κειμήλια - Η τελική πράξη στην υπόθεση

Αρχαιοκαπηλία Αιντίν Ντικμέν: Επαναπατρίζονται 60 κειμήλια - Η τελική πράξη στην υπόθεση