«Απίστευτα σπάνιο» ρωμαϊκό μαυσωλείο αποκαλύφθηκε στο Λονδίνο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.6.2023
Πρόκειται για το πιο άθικτο ρωμαϊκό μαυσωλείο που έχει βρεθεί ποτέ στη Βρετανία.

Τα χαλάσματα ενός ρωμαϊκού μαυσωλείου αποκαλύφθηκαν στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει διατηρηθεί «εκπληκτικά» και πιστεύεται ότι είναι η πιο άθικτη δομή του είδους της που ανακαλύφθηκε ποτέ στη Βρετανία.

Το «απίστευτα σπάνιο» εύρημα έχει ανασκαφεί στο εργοτάξιο The Liberty of Southwark, σε απόσταση αναπνοής από την αγορά Borough Market και τον σταθμό London Bridge, όπως αποκάλυψε το Μουσείο Αρχαιολογίας του Λονδίνου (MOLA). Η ανασκαφή του τάφου ακολουθεί την ανακάλυψη, τον περασμένο Φεβρουάριο, μερικών από τα μεγαλύτερα ρωμαϊκά ψηφιδωτά που βρέθηκαν στο Λονδίνο εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια στον ίδιο χώρο.

Στο κέντρο του ευρήματος βρίσκεται ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό, που περιβάλλεται από μια υπερυψωμένη πλατφόρμα στην οποία τοποθετούνταν οι ταφές. Σώζονται, επίσης, τα χαμηλότερα σκαλοπάτια της εισόδου, αλλά και τοίχοι. Το επίπεδο διατήρησης του εσωτερικού καθιστά αυτό το πιο άθικτο ρωμαϊκό μαυσωλείο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στη Βρετανία, σύμφωνα με το MOLA, που ηγήθηκε των αρχαιολογικών ερευνών για λογαριασμό της Landsec και της Transport for London (TfL), στις οποίες ανήκει ο χώρος, και του Southwark Council.

Παρόλο που ο τάφος αποσυναρμολογήθηκε σχεδόν πλήρως, πιθανότατα κατά τη διάρκεια της μεσαιωνικής περιόδου, τα σημάδια δείχνουν ότι επρόκειτο για ένα σημαντικό κτίριο, ίσως διώροφο, το οποίο θα χρησιμοποιούνταν από πλουσιότερους Ρωμαίους, ενδεχομένως ως οικογενειακός τάφος. Αν και δεν βρέθηκαν φέρετρα ή λείψανα ταφής, ανακαλύφθηκαν περισσότερα από 100 νομίσματα, μαζί με κομμάτια μετάλλων, θραύσματα κεραμικών και μερικά κεραμίδια.

«Αυτός ο σχετικά μικρός χώρος στο Southwark είναι ένας μικρόκοσμος για τις μεταβαλλόμενες τύχες του ρωμαϊκού Λονδίνου - από την πρώιμη φάση του χώρου, όπου το Λονδίνο επεκτείνεται και η περιοχή έχει πλούσια διακοσμημένα ρωμαϊκά κτίρια, μέχρι την μεταγενέστερη ρωμαϊκή περίοδο, όπου ο οικισμός συρρικνώνεται και γίνεται ένας πιο ήσυχος χώρος όπου οι άνθρωποι θυμούνται τους νεκρούς τους» ανέφερε η Antonietta Lerz, αρχαιολόγος στο MOLA.

«Παρέχει ένα συναρπαστικό παράθυρο στις συνθήκες διαβίωσης και τον τρόπο ζωής αυτού του τμήματος της πόλης κατά τη ρωμαϊκή περίοδο» συμπλήρωσε.

Πηγή: lifo.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»