Συμβολική «επιστροφή» στην κυβέρνηση του ΗΒ των εξόδων για την αγορά των Γλυπτών

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 2.8.2023
Το υπουργείο αρνήθηκε τη δωρεά για την «αποπληρωμή» του ποσού αγοράς των Γλυπτών.

Το ποσό των 35.000 στερλινών, που είχε δαπανηθεί το 1816 από το βρετανικό κοινοβούλιο για την αγορά των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν, κατάφερε να συλλέξει και να προσφέρει συμβολικά ως «επιστροφή» χρημάτων η Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής επιχείρησε να επιδώσει την επιταγή με το ποσό στο Υπουργείο Πολιτισμού στο Λονδίνο την Τρίτη. Όπως αναφέρει η αντιπροσωπεία, το υπουργείο αρνήθηκε τη δωρεά για την «αποπληρωμή» του ποσού αγοράς των Γλυπτών.

Το σκεπτικό της κίνησης αφορά την αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που έχει παίξει το Ηνωμένο Βασίλειο στην προστασία αυτών των απαράμιλλων κλασικών τέχνεργων του Φειδία, υπογραμμίζοντας όμως παράλληλα πως έχει έρθει η ώρα για την επανένωσή τους στους πρόποδες του Παρθενώνα, στο Μουσείο Ακρόπολης.

Το μέλος της Επιτροπής Αυγουστίνος Γαλιάσος ανέφερε ότι «ο Ρίσι Σούνακ επισήμανε το σημαντικό ρόλο που έπαιξε το Ηνωμένο Βασίλειο στη διατήρηση του τμήματος των Μαρμάρων που τόσο φρικτά άρπαξε ο λόρδος Έλγιν από τον Παρθενώνα».

Πρόσθεσε ότι «ως μέλη της ελληνικής κοινότητας θέλουμε να αναγνωρίσουμε τη συνεισφορά του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ επιμένουμε ότι έχει έρθει η ώρα να επανενωθούν τα Μάρμαρα στην Αθήνα. Αυτή η μικρή οικονομική συνεισφορά είναι ο τρόπος μας να δείξουμε τις ευχαριστίες μας στο Ηνωμένο Βασίλειο».

«Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι το Υπουργείο Πολιτισμού αρνήθηκε να δεχτεί αυτό το δώρο - για την ακρίβεια η άρνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι θέτει υπό αμφισβήτηση την καλή πίστη της (βρετανικής) κυβέρνησης σχετικά με τα Μάρμαρα», ανέφερε.

Παράλληλα με αυτή την προσπάθεια αποπληρωμής του κοινοβουλίου, η Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα δημοσίευσε τα ευρήματα μιας σειράς αιτημάτων που είχε υποβάλει στο πλαίσιο της διαδικασίας περί ελευθερίας της πληροφόρησης.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν ότι το Βρετανικό Μουσείο διαθέτει 108.184 ελληνικά αντικείμενα, ότι μόνο 6.493 από αυτά τα αντικείμενα εκτίθενται ενώ από τις 3.382.000 αναζητήσεις που έγιναν στο ηλεκτρονικό αρχείο του Μουσείου μεταξύ Απριλίου 2020 και Ιανουαρίου 2022, μόνο 1.936 έγιναν για τα «Γλυπτά του Παρθενώνα» με 10.648 να αναφέρουν τη λέξη «Παρθενώνας».

Επίσης σύμφωνα με τα ευρήματα, ο ενθουσιασμός του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν για μια «Σύμπραξη του Παρθενώνα» είναι πιθανότατα μέρος μιας νέας ευρύτερης στρατηγικής μεταξύ των Επιτρόπων που δόθηκε κατά την πρόσληψη τους, κατά την οποία ερωτήθηκαν: «Ποιες είναι οι απόψεις σας για την αποκατάσταση και την προέλευση της συλλογής του Bρετανικού Μουσείου;».

Ο Τζορτζ Γκάμπριελ από την Επιτροπή παρατήρησε ότι «οι ανησυχίες πως η επανένωση θα “άδειαζε” κατά κάποιο τρόπο το Βρετανικό Μουσείο φαίνονται κάπως υπερβολικές όταν αναλογιστεί κανείς ότι τα 100.000 αντικείμενα που κρατούνται δεν εκτίθενται καν. Οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι σε περίπτωση επανένωσης θα έστελναν ακόμη και επιπλέον θησαυρούς στο Λονδίνο που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας. Είναι καιρός η (βρετανική) κυβέρνηση να σταματήσει να εμπλέκεται και αυτό το απίστευτο έργο τέχνης να επανενωθεί».

Στις 18 Ιουνίου, με αφορμή τον εορτασμό της 14ης επετείου του Μουσείου της Ακρόπολης, η Επιτροπή διοργάνωσε δρώμενο με απαγγελία στην αίθουσα που στεγάζει τα Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο ενός ποιήματος 212 ετών, που καταγγέλλει τον λόρδο Έλγιν για την αρπαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η «Κατάρα της Αθηνάς» γράφτηκε το 1811 από τον φιλέλληνα ρομαντικό ποιητή λόρδο Βύρωνα. Την απαγγελία ανέλαβαν έξι σπουδαίες προσωπικότητες: ο υποψήφιος φέτος για Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου Μπιλ Νάι, η δημοσιογράφος και μέλος της Βουλής των Λόρδων Τζόαν Μπέικγουελ και οι ηθοποιοί Σάιμον Κάλοου, Στόκαρντ Τσάνινγκ, Αννα Σάββα και Τζάνετ Σούζμαν (πρόεδρος της Επιτροπής).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ