Παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 25.8.2023
Ο κ. Φίσερ δέχθηκε κριτική για ανεπαρκή αντίδραση

Την παραίτησή του με άμεση ισχύ υπέβαλε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ στον απόηχο της αποκάλυψης περί κλοπής εκατοντάδων αν όχι χιλιάδων πολύτιμων αρχαιοτήτων από το μουσείο.

Ο κ. Φίσερ δέχθηκε κριτική για ανεπαρκή αντίδραση όταν ο ίδιος και ο αναπληρωτής διευθυντής ενημερώθηκαν το 2021 για τη διάθεση κλεμμένων αντικειμένων της συλλογής του μουσείου προς πώληση στο eBay.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η ευθύνη για την ελλιπή αντίδραση βαραίνει τον διευθυντή. Παραδέχθηκε επίσης εσφαλμένη κρίση σε σχόλια που έκανε μέσα στην εβδομάδα, όταν στη ουσία κατηγόρησε τον άνθρωπο που ενημέρωσε το μουσείο για τις κλοπές πως δεν παρουσίασε την πλήρη εικόνα.

Ο πρόεδρος των επιτρόπων διοίκησης του μουσείου Τζορτζ Όσμπορν γνωστοποίησε ότι η παραίτηση έγινε δεκτή, επαινώντας την εντιμότητα του κ. Φίσερ στην αποδοχή των λαθών που έγιναν.

Ο Γερμανός ιστορικός τέχνης, ο πρώτος μη Βρετανός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου από το 1866, είχε ανακοινώσει προ εβδομάδων ότι θα αποχωρούσε από τη θέση το 2024, όταν θα ολοκλήρωνε οκταετή θητεία.

Όπως είχε πει τότε, θα ήθελε να επικεντρωθεί «στη διάσωση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε καιρούς κλιματικής κρίσης, σύρραξης, πολέμου και βίας».

Η πίεση επί των επιτρόπων διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου να καθαιρέσουν τον κ. Φίσερ είχε ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ άλλων και με κύρια άρθρα σε εφημερίδες.

Ο Χάρτβιχ Φίσερ ηγήθηκε του λονδρέζικου πολιτιστικού ιδρύματος σε μία περίοδο που σημαδεύτηκε μεταξύ άλλων από την έντονη αναβίωση της συζήτησης για την τύχη των Γλυπτών του Παρθενώνα και την απόφαση για διακοπή των χορηγιών από την BP στο πλαίσιο της συζήτησης περί κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Φίσερ διορίστηκε στη θέση του το 2016 με αποστολή να αναπτύξει ένα σχέδιο για την ανακαίνιση του μουσείου και την αναδιάταξη των εκθεμάτων. Το σχέδιο ανακαίνισης αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του έτους, ακολουθούμενο από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάληψη του έργου υλοποίησης.

Ως διευθυντής επέβλεψε επίσης την ανακαίνιση ορισμένων εκθεσιακών αιθουσών και τη διοργάνωση μεγάλων εκθέσεων.

Το Μουσείο επρόκειτο ούτως ή άλλως να αρχίσει τη διαδικασία αναζήτησης διαδόχου το φθινόπωρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Αρχαιοκαπηλία Αιντίν Ντικμέν: Επαναπατρίζονται 60 κειμήλια - Η τελική πράξη στην υπόθεση

Αρχαιοκαπηλία Αιντίν Ντικμέν: Επαναπατρίζονται 60 κειμήλια - Η τελική πράξη στην υπόθεση

Αρχαιοκαπηλία Αιντίν Ντικμέν: Επαναπατρίζονται 60 κειμήλια - Η τελική πράξη στην υπόθεση