Νέες αποκαλύψεις ψηφιδωτών στη Λυκία 

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 5.9.2023
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το αίθριο της εκκλησίας περιέχει την προσωποποίηση των "επτά αρετών"

Νέα ευρήματα ανακαλύφθηκαν στην αρχαία πόλη του Ολύμπου, ή Όλυμπος, όπου συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στην περιοχή Kumluca της Αττάλειας στην Τουρκία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, οι ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες που ξεκίνησαν τη νέα περίοδο έχουν καταστήσει την αρχαία πόλη του Ολύμπου σημαντικό κέντρο ψηφιδωτών δαπέδων στην περιοχή της Λυκίας.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Mehmet Nuri Ersoy πραγματοποίησε επίσης επιθεωρήσεις στην αρχαία πόλη, ρίχνοντας φως στη λυκιακή περίοδο.

Ο Ersoy έλαβε πληροφορίες από τον επικεφαλής της ανασκαφής, Gökçen Öztaşkın, σχετικά με τις εργασίες που διεξάγονται στην αρχαία πόλη της Λυκίας, οι οποίες περιλαμβάνουν ψηφιδωτά που χρονολογούνται από τον τρίτο αιώνα μ.Χ., όπως το ψηφιδωτό του τάφου του Ευδήμου, καθώς και ψηφιδωτά του πέμπτου και έκτου αιώνα μ.Χ..

Μιλώντας με την ανασκαφική ομάδα, ο Ersoy τόνισε ότι φέτος, οι ανασκαφές που διεξάγονται στον Όλυμπο θα συνεχιστούν σε 26 διαφορετικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων νέων περιοχών, ενώ στις περιοχές όπου έχουν ολοκληρωθεί οι ανασκαφές, θα εφαρμοστούν προσπάθειες αποκατάστασης για την αναβίωση της σιλουέτας της αρχαίας πόλης.

4631435708784720 image

Τάσεις της εποχής

Αυτή την εποχή, οι ανασκαφές που επικεντρώθηκαν στο επισκοπικό ανάκτορο, την εκκλησία νούμερο τρία, τους μνημειακούς τάφους, στο λιμάνι, το θέατρο, τη νεκρόπολη και τη βόρεια οδό Harbor Street αποκάλυψαν ότι στα δάπεδα της αρχαίας πόλης προτιμώνται κυρίως ψηφιδωτά με την τεχνική "opus-tessellatum" με φυτικές, γεωμετρικές, ζωικές και ανθρώπινες παραστατικές συνθέσεις. Τα ψηφιδωτά στους χώρους που περιβάλλουν το "περιστύλιο" του επισκοπικού ανακτόρου έφεραν στο φως προσωποποιήσεις όπως η σκηνή του Αναψυκτηρίου η Θάλασσα (θάλασσα), η Γαία (γη), η Κτίσις (δημιουργία, ίδρυση), η Τρυφή ( άνεση), η Χάρις (χάρη, ομορφιά) και η Απόλαυση (πολυτέλεια).

Απεικονίσεις σε ψηφιδωτά

Στην είσοδο του Ναού νούμερο τρία στον Όλυμπο, βρέθηκαν προσωποποιήσεις της "ανδρείας (θάρρος)" και της "δικαιοσύνης (δικαιοσύνη)".

Οι ειδικοί, εκτιμώντας ότι το αίθριο της εκκλησίας περιέχει την προσωποποίηση των "επτά αρετών", αποκάλυψαν μια ψηφιδωτή σκηνή που απεικονίζει ένα "κυνήγι λιονταριού" στο δάπεδο του θολωτού ταφικού θαλάμου που περιέχει τη σαρκοφάγο του καπετάνιου Ευδόμου στους μνημειακούς τάφους δίπλα στο λιμάνι και ένα πλοίο που εισέρχεται σε λιμάνι στο τμήμα εισόδου του ταφικού θαλάμου.

Πηγή: Daily Sabah

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Αρχαιοκαπηλία Αιντίν Ντικμέν: Επαναπατρίζονται 60 κειμήλια - Η τελική πράξη στην υπόθεση

Αρχαιοκαπηλία Αιντίν Ντικμέν: Επαναπατρίζονται 60 κειμήλια - Η τελική πράξη στην υπόθεση

Αρχαιοκαπηλία Αιντίν Ντικμέν: Επαναπατρίζονται 60 κειμήλια - Η τελική πράξη στην υπόθεση