Ισπανός εργάτης βρήκε κατά τύχη χρυσά περιδέραια 2.500 ετών

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 15.9.2023
Βρέθηκαν κατά τύχη ανάμεσα σε πέτρες κατά τη διάρκεια εργασιών ύδρευσης

Δύο χρυσά περιδέραια περίπου 2.500 ετών βρέθηκαν κατά τύχη στη βορειοδυτική Ισπανία από έναν εργάτη μιας τοπικής εταιρείας ύδρευσης.

Ο Sergio Marciandi εργαζόταν στο Καβάντι, στις Αστούριες, την 29η Αυγούστου, όταν εντόπισε ένα χρυσό περιδέραιο ανάμεσα σε μερικές πέτρες.

Ενημέρωσε τον Pablo Arias, καθηγητή προϊστορικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καντάμπρια, ο οποίος μίλησε για το εύρημα στο CNNi.

Ο Arias ταξίδεψε στο σημείο μαζί με εμπειρογνώμονες από το Αρχαιολογικό Μουσείο των Αστουριών και πραγματοποίησε μια πρώτη έρευνα, η οποία αποκάλυψε ένα δεύτερο περιδέραιο που είχε σπάσει σε πολλά κομμάτια, είπε.

«Είναι πραγματικά εντυπωσιακό», δήλωσε ο Arias, προσθέτοντας ότι το εύρημα θα μπορούσε να ενισχύσει την κατανόησή μας για την Εποχή του Σιδήρου, την περίοδο κατά την οποία κατασκευάστηκαν τα περιδέραια.

Ενώ έχουν βρεθεί και άλλα χρυσά περιδέραια από την Εποχή του Σιδήρου, τα περισσότερα ανακαλύφθηκαν τον 18ο και 19ο αιώνα, όταν οι περιορισμένες αρχαιολογικές τεχνικές είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν πολλές από τις πληροφορίες σχετικά με την προέλευσή τους, εξήγησε ο Arias.

4639570444292804 ezgif-5-01acfa8455
Το δεύτερο περιδέραιο, που βρέθηκε σπασμένοMuseo Arqueológico de Asturias

Σε αυτή την περίπτωση, ο χώρος είναι άθικτος και μπορεί να δώσει στους αρχαιολόγους πολύ περισσότερες πληροφορίες για τα περιδέραια. Η ανακάλυψη ανοίγει πολλά πιθανά πεδία μελέτης, είπε ο Arias, τα οποία θα μπορούσαν να ρίξουν νέο φως σε μια περίοδο για την οποία ελάχιστα είναι γνωστά.

Tα περιδέραια παρουσιάζουν σημάδια φθοράς σε σημεία που θα είχαν έρθει σε επαφή με το δέρμα και τα ρούχα του χρήστη. «Γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιούνταν» δήλωσε ο Arias και πρόσθεσε ότι περιδέραια αυτού του είδους συνδέονταν με τα ανώτερα στρώματα της κοινωνίας. «Δεν μπορούσαν όλοι να αποκτήσουν ένα τέτοιο περιδέραιο».

Η χρονολόγηση των αντικειμένων είναι δύσκολη, αλλά ο Arias πιστεύει ότι είναι απίθανο να είναι ηλικίας άνω των 2.500 ετών.

Η περιφερειακή κυβέρνηση των Αστουριών επαίνεσε τον Marciandi που ενημέρωσε αμέσως τους αξιωματούχους για το εύρημα.

Με πληροφορίες από CNN

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Αρχαιοκαπηλία Αιντίν Ντικμέν: Επαναπατρίζονται 60 κειμήλια - Η τελική πράξη στην υπόθεση

Αρχαιοκαπηλία Αιντίν Ντικμέν: Επαναπατρίζονται 60 κειμήλια - Η τελική πράξη στην υπόθεση

Αρχαιοκαπηλία Αιντίν Ντικμέν: Επαναπατρίζονται 60 κειμήλια - Η τελική πράξη στην υπόθεση