Στις προτεραιότητες του Υφ. Πολιτισμού τα θέματα UNESCO

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 10.10.2023
Συνάντηση με την ΕΤΑΠ Λάρνακας είχε η Υφυπουργός Πολιτισμού
Εκκρεμούν απαλλοτριώσεις, καθυστερήσεις στην ένταξη της εκκλησίας της Αγγελόκτιστης και του Αγίου Λαζάρου

Θέματα που άπτονται του Παγκοσμίου Καταλόγου Μνημείων της UNESCO, βρίσκονται στη προτεραιότητα του Υφυπουργείου Πολιτισμού, ανέφερε χθες (09/10) η Δρ. Βασιλική Κασσιανίδου κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στη Λάρνακα με αντιπροσωπείες της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λάρνακας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) της πόλης.

Σε ανακοίνωση της Εταιρείας αναφέρεται ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της δημιουργίας του Αρχαιολογικού Πάρκου Λάρνακας, που περιλαμβάνει την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων καθώς και την ανάδειξη του σπάνιου ψηφιδωτού, το οποίο απεικονίζει τους άθλους του Ηρακλή. Για το θέμα αυτό, σημειώνεται, η Υφυπουργός ενημέρωσε ότι εκκρεμούν οι απαλλοτριώσεις και στόχος τους είναι να εξετάσουν το θέμα και να προχωρήσουν άμεσα στις δέουσες ενέργειες.

Ακόμα επισημάνθηκαν στην Υφυπουργό οι καθυστερήσεις στην ένταξη της Εκκλησίας της Παναγίας Αγγελόκτιστης και του συμπλέγματος Αλυκής & Χαλά Σουλτάν στον Παγκόσμιο Κατάλογο Μνημείων της UNESCO. Η κα. Κασσιανίδου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανέφερε ότι θέματα που άπτονται της UNESCO βρίσκονται στις προτεραιότητές του Υφυπουργείου και θα προχωρήσουν άμεσα με τις σχετικές προτάσεις, ενώ θα εξεταστεί και η εισήγηση για τροχοδρόμηση της ένταξης και του Ιερού Ναού Αγίου Λαζάρου στον παγκόσμιο κατάλογο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ΕΤΑΠ και ΕΒΕΛ έθεσαν επίσης «την αδήριτη ανάγκη για αποκατάσταση και ανάδειξη του ταφικού παρεκκλησίου του Αγίου Θεράποντος, που αποτελεί κοινό αίτημα Εταιρείας και Μητρόπολης Κιτίου καθώς επίσης και της συντήρησης και αποκατάστασης (σύμφωνα με τον Χάρτη της Βενετίας), των ερειπίων του ναού του Τιμίου Σταυρού στην Τόχνη που αποτελεί κοινό αίτημα με τη Μητρόπολη Τριμυθούντος. Η Υφυπουργός υποσχέθηκε να εξετάσει τα δύο αυτά ζητήματα».

Ακόμα στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα της δημιουργίας του Αρχαιολογικού Πάρκου Λάρνακας που περιλαμβάνει την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων καθώς και την ανάδειξη του σπάνιου ψηφιδωτού που απεικονίζει τους άθλους του Ηρακλή. Για το θέμα αυτό η Υφυπουργός ενημέρωσε ότι εκκρεμούν οι απαλλοτριώσεις και στόχος τους είναι να εξετάσουν το θέμα και να προχωρήσουν άμεσα στις δέουσες ενέργειες, όπως αναφέρεται.

Σχετικά με τη δημιουργία Κέντρου Ενάλιας Αρχαιολογίας η κα. Κασσιανίδου είπε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, πως «τροχοδρομείται συντονιστική συνάντηση με τον Δήμο Λάρνακας και άλλους εμπλεκομένους, ώστε να ωριμάσει το σημαντικό αυτό έργο και να μπορέσει να προχωρήσει η υλοποίησή του. Τέθηκε επίσης και το θέμα της στελέχωσης του Κέντρου Χειροτεχνίας Λευκαρίτικου Κεντήματος, με τον Δήμο Λευκάρων να δηλώνει πρόθυμος να διαθέσει τον χώρο, εφόσον έχει δημιουργήσει το Κέντρο, με στόχο τη διάσωση αλλά και προβολή της μοναδικής αυτής τέχνης».

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε και το θέμα της υποψηφιότητας της Λάρνακας για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2030, ενώ συζητήθηκαν και ζητήματα που άπτονται των ωραρίων λειτουργίας των Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων ώστε να εξυπηρετούν καλύτερα τους τουρίστες και τους ντόπιους. Η Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τα θέματα θέτοντας ιεράρχηση των χώρων σε παγκύπριο επίπεδο».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «ΕΤΑΠ Λάρνακας και ΕΒΕΛ συμφώνησαν σε συντονισμό των ενεργειών τους και αξιοποίηση των διαφόρων μέσων που διαθέτει η Εταιρεία που αφορούν τη διαδραστικότητα και ψηφιοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»