Τη συνεργασία Κύπρου και UNESCO συζήτησε η Υφυπουργός Πολιτισμού στο Παρίσι

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 20.11.2023
Η Υφυπουργός πραγματοποίησε συναντήσεις με αξιωματούχους του διεθνούς οργανισμού UNESCO και μετείχε στην τελετή απονομής του διεθνούς βραβείου της UNESCO - Ελλάδας «Μελίνα Μερκούρη»

Τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και UNESCO (United Nations Educational Scientific and Cultural Organization), αλλά και ενεργότερης εμπλοκής της Κύπρου σε θέματα προστασίας και διαφύλαξης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας, συζήτησε κατά την επίσκεψη της η Υφυπουργός Πολιτισμού, Δρ Βασιλική Κασσιανίδου, στο Παρίσι.

Η Υφυπουργός πραγματοποίησε στην πρωτεύουσα της Γαλλίας διήμερη επίσκεψη εργασίας στις 15-17 Νοεμβρίου, 2023, κατά την οποία συναντήθηκε με την ηγεσία της UNESCO, ενώ μετείχε και στην τελετή απονομής του διεθνούς βραβείου της UNESCO - Ελλάδας «Μελίνα Μερκούρη».

4697072636409848 meeting Director General2

Συγκεκριμένα, η Δρ Κασσιανίδου συναντήθηκε με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κα Audrey Azoulay, με την οποία συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Οργανισμού.

Η κα Azoulay εξέφρασε στην κα Κασσιανίδου τις θερμές ευχαριστίες της για τη διαχρονική στήριξη και εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας στις εργασίες της UNESCO.

4697073126100514 meeting liaison in Brussels
4697073757057452 Ottone ADG

Περαιτέρω, η Υφυπουργός Πολιτισμού συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της UNESCO για τον Πολιτισμό, κ. Ernesto Ottone και τον Διευθυντή του Κέντρου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, κ. Lazare Eloundou Assomo. Στόχος των συναντήσεων ήταν η συζήτηση για ενεργότερη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας της UNESCO, με ειδική αναφορά στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η Δρ Κασσιανίδου συναντήθηκε και με την επικεφαλής του γραφείου διασύνδεσης της UNESCO στις Βρυξέλλες και Αντιπρόσωπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ms Louise Haxthausen.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, συζητήθηκαν τρόποι ουσιαστικής και συστηματικής εμπλοκής της Κύπρου σε θέματα προστασίας και διαφύλαξης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας. Περαιτέρω διερευνήθηκαν τρόποι για την ανάπτυξη αποτελεσματικών πολιτικών που αφορούν στην επίδραση της κλιματική αλλαγής σε όλες τις μορφές πολιτισμού, καθώς και στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου πολιτιστικών αγαθών.​

4697073429039184 Ottone ADG 2

Στις επαφές της, η Δρ Κασσιανίδου παρουσίασε τους τομείς αρμοδιότητας και προτεραιότητες του Υφυπουργείου Πολιτισμού και εξέφρασε την επιθυμία της όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως σημαντικός κόμβος στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, αποτελέσει αρωγό και ουσιαστικό συντελεστή σε περιφερειακές και διεθνείς πρωτοβουλίες και δραστηριότητες της UNESCO.

Η Δρ Κασσιανίδου παρέστη, επίσης, το βράδυ της Πέμπτης, 16 Νοεμβρίου 2023, στην τελετή απονομής του διεθνούς βραβείου της UNESCO - Ελλάδας «Μελίνα Μερκούρη» μετά από πρόσκληση της Ελληνίδας ομολόγου της κας Λίνας Μενδώνη. Το βραβείο απονεμήθηκε στην κοινότητα Gunditjmara για τις μακροχρόνιες προσπάθειές της να προστατεύσει και να διαχειριστεί το πολιτιστικό τοπίο Budj Bim, μια περιοχή που ανήκει στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

4697072370692780 award ceremony 1

​Η Υφυπουργός Πολιτισμού επέστρεψε στην Κύπρο το βράδυ της Παρασκευής (17/11).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»