Πέθανε ο σπουδαίος Τ/κ αρχαιολόγος Tuncer Huseyin Bagiskan

ΧΡΙΣΤΟΘΕΑ ΙΑΚΩΒΟΥ Δημοσιεύθηκε 8.12.2023
Την είδηση έκαναν γνωστή οι φίλοι και γνωστοί του ερευνητή

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Τουρκοκύπριος αρχαιολόγος και ερευνητής Tuncer Huseyin Bagiskan, σε ηλικία 76 ετών.

Ο Bagiskan αγάπησε με πάθος την Κύπρο και τα μνημεία της και αφήνει ως σημαντική κληρονομιά την μοναδική ολοκληρωμένη έκδοση για τα οθωμανικά και μουσουλμανικά μνημεία του νησιού.

4712904037331386 image
Τουρκοκυπριακή εφημερίδα KIBRIS

Η αρχαιολόγος Άννα Μαραγκού, στο βιβλίο της «Περπατώντας στις όχθες του Πεδιαίου ποταμού», κάνει ειδική μνεία στον Τουρκοκύπριο αρχαιολόγο Tuncer Bağişkan, αφού πολλές από τις ιστορίες που καταγράφει για τα ισλαμικά μνημεία της Λευκωσίας προέρχονται από δικές του μελέτες.

Λίγα λόγια για τον ίδιο

Γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1947 στη γειτονιά Ömerge της Λευκωσίας και πέρασε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια στο Küçükkaymaklı (μικρό Καϊμακλί).

4712904136403314 image
Τουρκοκυπριακή εφημερίδα KIBRIS

Σύμφωνα με τη Γενί Ντουζέν, ο Bagiskan συμμετείχε σε πολλές ανασκαφές στην 50χρονη καριέρα του, βρήκε οικισμούς και τάφους και ανακάλυψε αντικείμενα που έφεραν ίχνη διαφορετικών πολιτισμών.

Έγραψε επίσης βιβλία και δημοσίευσε την έρευνά του σε εφημερίδες και περιοδικά. Ο Bagiskan, ο οποίος υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Διευθυντής του λεγόμενου Τμήματος Αρχαιοτήτων και Μουσείων, αρθρογραφούσε και στη Γενί Ντουζέν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πρόσφατα, ο Tuncer Bagiskan εξέδωσε μάλιστα το ένατό του βιβλίο, με τίτλο «Ταξίδι στο παρελθόν της Καρπάζ», το οποίο δούλευε για 23 χρόνια. Ο ίδιος, μιλώντας για το συγκεκριμένο βιβλίο, το αποκάλεσε «το μεγαλύτερο όνειρό μου».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο λεγόμενο Τουρκοκυπριακό Πρακτορείο Κύπρου, πέρυσι, είπε, «Αν ξαναγεννιόμουν, θα επέλεγα το ίδιο επάγγελμα. Το να εργάζομαι στον τομέα της αρχαιολογίας και των αρχαιοτήτων μου δίνει μεγάλη ευτυχία», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»