Το Κάιρο ορίζει πρότυπα σχεδιασμού για τα τζαμιά

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 5.3.2019


Η Αίγυπτος φιλοξενεί πάνω από 100.000 τζαμιά χτισμένα σε μια ποικιλία αρχιτεκτονικών στυλ, αλλά τώρα, όλα τα νέα τζαμιά θα κτίζονται σε ένα ενιαίο στυλ που εγκρίθηκε από το Αιγυπτιακό Υπουργείο Κοινωνικών Παροχών.





Το υπουργείο ανακοίνωσε στις 7 Φεβρουαρίου ότι θα ετοιμάσει έναν "Αιγυπτιακό Κώδικα" για το σχεδιασμό των τζαμιών σε ένα "μοναδικό και ξεχωριστό αρχιτεκτονικό στυλ". Το αρχιτεκτονικό μοντέλο θα είναι το προϊόν ενός διαγωνισμού του οποίου η ημερομηνία δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί .





Η απόφαση έρχεται ως μέρος μιας σειράς μέτρων της κυβέρνησης να «εκσυγχρονίσει» την εμφάνιση των αιγυπτιακών πόλεων. Στις 19 Ιανουαρίου, οι αιγυπτιακές επαρχιακές διοικήσεις, με επικεφαλής την επαρχία του Καΐρου, άρχισαν να ζωγραφίζουν τις προσόψεις κτιρίων με ομοιόμορφο χρώμα για μια πιο «μοντέρνα» ματιά.





"Αυτός ο κώδικας σχεδιασμού για τζαμιά έρχεται ως μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης να δώσει στα τζαμιά στην Αίγυπτο έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα που να προέρχεται από την ισλαμική ιστορία και τον πολιτισμό", δήλωσε ο Gaber Taye, επικεφαλής του θρησκευτικού τμήματος του Υπουργείου.





Ο Taye πρόσθεσε ότι σύμφωνα με το σχέδιο - που ονομάζεται "Ο Αιγυπτιακός Κώδικας " - μόνο τα τζαμιά που σχεδιάζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές θα λάβουν άδειες κατασκευής. Ο Taye είπε ότι τα νέα τζαμιά θα έχουν θέσεις για τους πιστούς που θα παρευρίσκονται στη λειτουργία της Παρασκευής καθώς και σημεία σύναξης ή πιό απομονωμένα σημεία για να απολαύσει κανείς την μοναξιά.





" Τα τζαμιά που έχουν κτιστεί τόσο από την κυβέρνηση όσο και από [ιδιωτικές οντότητες] θα πρέπει να ακολουθούν τα πρότυπα", ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο κώδικας θα εφαρμοστεί και όταν τα υπάρχοντα τζαμιά αποκατασταθούν και ανακαινιστούν.





Ο Sheikh Shawki Abdel-Latif, υποδιευθυντής του Υπουργείου Κοινωνικών Παροχών, χαρακτήρισε την απόφαση ως "μια σημαντική πρόοδο στον αστικό σχεδιασμό ", ειδικά για τις νέες πόλεις.





" Το τζαμί Al-Fattah Al-Aleem στη νέα διοικητική πρωτεύουσα, που είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, είναι ένα παράδειγμα του πώς θα είναι τα νέα τζαμιά", δήλωσε ο Abdel-Latif στον ιστότοπο Al-Monitor. Το μεγάλο συγκρότημα, το οποίο στεγάζει τόσο τον καθεδρικό ναό της Γεννήσεως όσο και το Al-Fattah Al-Aleem, το μεγαλύτερο τζαμί της χώρας, εγκαινίασε ο πρόεδρος Abdel Fattah al-Sisi στις 6 Ιανουαρίου, ακριβώς πριν από τα Χριστούγεννα των Κόπτων.





Ο Abdel-Latif δήλωσε ότι το σχέδιο ομοιομορφίας του σχεδιασμού τζαμιών θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί και θα κοστίσει στην κυβέρνηση δισεκατομμύρια Αιγυπτιακές λίρες.





Πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερα η κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στην αποκατάσταση των υφιστάμενων τζαμιών αντί να δαπανήσει δισεκατομμύρια για τη δημιουργία ενός νέου σχεδίου για τα μελλοντικά τζαμιά.





"Είναι πιο λογικό να επικεντρωθούμε σε αυτό που υπάρχει τώρα από το να ξοδεύουμε χρήματα για μελλοντικά τζαμιά", δήλωσε.





Σύμφωνα με την Κεντρική Υπηρεσία Κινητικότητας και Στατιστικής του Δημοσίου, στα τέλη του 2017 υπήρχαν περίπου 102.000 τζαμιά στην Αίγυπτο.





Ο Hossam Akawy, μέλος του Συνδέσμου Επενδυτών Τουρισμού στην Ερυθρά Θάλασσα, υποστηρίζει ότι τα νέα τζαμιά θα αποτελέσουν πρόσθετη έλξη για τους τουρίστες. " Η Αίγυπτος έχει μακρά ιστορία διακεκριμένης ισλαμικής αρχιτεκτονικής και πρέπει να διατηρήσει [τον ρόλο της] στην αρχιτεκτονική της σύγχρονης εποχής. Αυτό θα προσθέσει στην εικόνα της χώρας και θα διατηρήσει την κληρονομιά της ", δήλωσε ο Akawy .





Από την ισλαμική κατάκτηση της Αιγύπτου έχουν κτιστεί πολλά διαφορετικά στυλ τζαμιών - από το τζαμί Mustafa Hassan του 14ου αιώνα στο ύφος Mamluk έως το τζαμί του Οθωμανικού ρυθμού Muhammed Ali που κτίστηκε μεταξύ 1830 και 1857. Η χώρα φιλοξενεί επίσης ένα από τα παλαιότερα τζαμιά της ισλαμικής ιστορίας, το τζαμί Amr Ibn El-As, του οποίου η κατασκευή χρονολογείται από το 641 μ.Χ. Έχοντας καταστραφεί και ξανακτιστεί πολλές φορές, το σημερινό τζαμί ανακαινίστηκε πρόσφατα τον 19ο αιώνα.





ΠΗΓΗ: Al Monitor


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Έκθεση «Αγορά: Η δημιουργία» | 12 σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία της Δημοτικής Αγοράς Λευκωσίας

Έκθεση «Αγορά: Η δημιουργία» | 12 σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία της Δημοτικής Αγοράς Λευκωσίας

Έκθεση «Αγορά: Η δημιουργία» | 12 σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία της Δημοτικής Αγοράς Λευκωσίας

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Ζητά εξηγήσεις για τα διατηρητέα η «Πάνω από όλα η Λεμεσός» από Δήμο Λεμεσού

Ζητά εξηγήσεις για τα διατηρητέα η «Πάνω από όλα η Λεμεσός» από Δήμο Λεμεσού

Ζητά εξηγήσεις για τα διατηρητέα η «Πάνω από όλα η Λεμεσός» από Δήμο Λεμεσού