Ναυάγιο του 1749 θα μεταμορφωθεί σε υποβρύχιο μουσείο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 30.11.2020

Μια θυελλώδη νύχτα του 1749, το ολλανδικό πλοίο "Amsterdam", της Βρετανικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών χτύπησε σε ξέρα, ανοικτά των ακτών του Χάστινγκς. Τώρα μία ομάδα αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων και ναυπηγών, σχεδιάζει να μετατρέψει το ναυάγιο του 18 αιώνα σε ένα υποβρύχιο μουσείο που θα «αγκυροβολήσει» στον βυθό του Άμστερνταμ.


Το μεγαλεπήβολο εγχείρημα στηρίζουν οι εταιρείες Deloitte και Mammoet. To "Amsterdam" θα εκτεθεί σε έναν μεγάλο κόλπο που θα φιλοξενήσει το υποβρύχιο μουσείο.

Το πλοίο μήκους 40 μέτρων κόλλησε και ήταν αδύνατο να κυβερνηθεί. Οι 330 ναύτες, ξυλουργοί, στρατιώτες, αξιωματικοί και επιβάτες βγήκαν όλοι σώοι και αβλαβείς στις ακτές. Όμως το σκάφος και όλο το φορτίο βυθίστηκε αργά κάτω από εφτά μέτρα άμμου.

Το διατηρημένο φορτίο παραμένει μέχρι σήμερα στο σημείο του ναυαγίου και προσφέρει μία μοναδική αρχαιολογική ευκαιρία για μελέτη του εμπορίου και τις πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη μεταφορά του πλοίου μαζί με «πολλή άμμο και λάσπη» στο Άμστερνταμ και την «εξερεύνησή» του στον βυθό, σε μία προκυμαία με υποβρύχια παράθυρα.

Η επίσκεψη στο υποβρύχιο μουσείο θα θυμίζει πολύ την είσοδο σε θέατρο. Αρχαιολόγοι θα αναλάβουν την υποβρύχια ανασκαφή και το κοινό θα μπορεί να δει από κοντά το πλοίο καθώς και την πορεία των ερευνών. Ένα κουβούκλιο θα καλύψει το μέρος της προκυμαίας που θα τοποθετηθεί το ναυάγιο.


Credits: Αρχιτεκτονικό Γραφείο ZJA


Πηγή: LiFO

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ