Παραχώρηση πρόσθετων κινήτρων για αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.9.2022
"Tα διατηρητέα αυτά κτίσματα αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς." δήλωσε ο Υπ.Εσ. Νίκος Νουρής

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, δήλωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού πως πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση, που λήφθηκε με πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών, που αποσκοπεί αφενός στο να βελτιωθούν τα κίνητρα για τη στήριξη των διατηρητέων οικοδομών, αναγνωρίζοντας και το πρόβλημα που υπάρχει στην αύξηση των κατασκευαστικών δαπανών, και αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα στήριξης κάποιων επικίνδυνων κυρίως οικοδομών, και να υπάρξει συνδρομή στην προσπάθεια ανάπλασης και αναζωογόνησης αυτών των οικοδομών, οι οποίες κατά κύριο λόγο χωροθετούνται στα αστικά κέντρα των πόλεων.

Πρόσθεσε πως τα διατηρητέα αυτά κτίσματα αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, τα κίνητρα που αποφασίστηκαν και παρέχονται συνίστανται στα εξής: Αύξηση κατά μέγιστο της χορηγίας από 90.000 ευρώ μέχρι σε 100.000 ευρώ για τη στήριξη και ανάπλαση μιας διατηρητέας οικοδομής και αύξηση για το κόστος συντήρησης για κατοικίες μέχρι 300 τετραγωνικά μέτρα από 1200 σε 1400 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Αν η κατοικία είναι μεταξύ 300 και 1000 τετραγωνικά μέτρα το ποσό αυξάνεται από 1100 ευρώ που ήταν ως τώρα σε 1300 ευρώ. Στην περίπτωση κατοικιών ή μεγάλων κτισμάτων πέραν των 1000 τετραγωνικών μέτρων η αύξηση είναι από τα 700 στα 1000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Πρόσθετα, επεσήμανε ο Υπουργός Εσωτερικών, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν αρκετές οικοδομές, που δεν είναι σε καλή κατάσταση, και χρειάζεται άμεση παρέμβαση, παρέχεται ένα ενδιάμεσο κίνητρο μέχρι 20.000 ευρώ, νοουμένου ότι αυτό θα καλύπτει τα 2/3 της συνολικής δαπάνης στήριξης και αποκατάστασης σε αυτές τις οικοδομές. Αυτό το κίνητρο θα παρέχεται ανά δεκαετία και όχι ανά εικοσαετία όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

«Με αυτά τα συγκεκριμένα κίνητρα ευελπιστούμε ότι αφενός θα αρθεί η επικινδυνότητα σε πολλά από αυτά τα κτίσματα και αφετέρου θα βοηθήσουμε στην ανάπλαση αυτών των πολύ αξιόλογων διατηρητέων οικοδομών, που αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», επεσήμανε ο κ. Νουρής

Λευκές Ζώνες

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Νουρή, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα την επέκταση της Λευκής Ζώνης μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023 στην περιοχή της Πέγειας, λόγω των αναφορών που έγιναν στην περιβαλλοντική γνωμάτευση για το θέμα του Ακάμα.

«Κρίνοντας ότι μπορεί να υπάρξουν ανάγκες για περαιτέρω μελέτες στην περιοχή της Πέγειας και στη δημοσίευση του τοπικού σχεδίου, κηρύξαμε Λευκή Ζώνη στην περιοχή της Πέγειας, που θα απαγορεύσει την όποια νέα ανάπτυξη μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023 εν αναμονή αυτών των εξελίξεων», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ακόμη ανέφερε πως Λευκή Ζώνη αποφασίστηκε να κηρυχθεί και στην περιοχή της κοινότητας του Μενοίκου επίσης μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023, και επίσης εν αναμονή της ολοκλήρωσης των νέων ζωνών, "σεβόμενοι και τη θέση του κοινοτικού συμβουλίου και κυρίως αναγνωρίζοντας ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει σοβαρή όχληση και επιβάρυνση από τη λειτουργία κτηνοτροφικών μονάδων".

"Με την ενέργειά μας αυτή θέλουμε να αποτρέψουμε την όποια νέα ανάλογη ανάπτυξη στη συγκεκριμένη περιοχή", σημείωσε ο κ. Νουρής.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΒΑ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ