Η Παναγία των Παρισίων θα επαναλειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2024

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 9.3.2023
Αν και ο κυρίως ναός του παρισινού καθεδρικού ναού αναμένεται να ανοίξει ξανά για το κοινό μέχρι το τέλος του 2024, οι εργασίες για την αποκατάσταση ολόκληρου του χώρου πιθανὀ να διαρκέσουν μέχρι το 2028

Το κλίτος της Παναγίας των Παρισίων θα ανοίξει ξανά για θρησκευτικές λειτουργίες και επισκέπτες τον Δεκέμβριο του 2024, πεντέμισι χρόνια μετά την πυρκαγιά που το κατέστρεψε, σύμφωνα με τον στρατηγό Jean-Louis Georgelin, ο οποίος είναι επικεφαλής της υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού.

Η ημερομηνία είναι συμβολική. Αμέσως μετά την καταστροφή, στις 15 Απριλίου 2019, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε να ανοικοδομήσει το γοτθικό μνημείο "εντός πέντε ετών", δήλωση που επικρίθηκε από πολλούς παρατηρητές λόγω της έκτασης των ζημιών. Στη συνέχεια, το 2020, ο στρατηγός Georgelin υποστήριξε ότι ο καθεδρικός ναός θα επαναλειτουργήσει τον Απρίλιο του 2024, ακριβώς εγκαίρως για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, για τους οποίους αναμένεται να ταξιδέψουν στη Γαλλία περισσότεροι από 10 εκατομμύρια τουρίστες. Αρκετοί εμπειρογνώμονες εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, οι εργασίες θα συνεχιστούν μέχρι το 2025, κυρίως για την ανακατασκευή της κορυφής, η οποία θα είναι αντίγραφο εκείνης που δημιούργησε ο Viollet-le-Duc τον 19ο αιώνα. Η πλήρης αποκατάσταση του κτιρίου, συνοδευόμενη από ανακαίνιση του μετώπου, ενδέχεται να συνεχιστεί έως το 2028. Ο Philippe Jost, διευθυντής του οργανισμού ανοικοδόμησης, υπογράμμισε ότι το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από τη χρήση αυθεντικών υλικών, όπως η πέτρα, η δρυς ή ο μόλυβδος, που επιλέγονται για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού. "Δεν χτίζουμε θόλους από σκυρόδεμα και δεν τους καλύπτουμε με πέτρα", είπε. "Τους φτιάχνουμε από πέτρα, όπως στον Μεσαίωνα".

Χίλιοι άνθρωποι απασχολούνται στο εργοτάξιο ανακατασκευής στο Παρίσι και σε ολόκληρη τη χώρα για να τηρηθεί η προθεσμία του 2024, δήλωσε ο στρατηγός Ζορζελίν, ο οποίος εγκαινίασε μια έκθεση κάτω από το προαύλιο του καθεδρικού ναού αφιερωμένη στις προσπάθειες αποκατάστασης. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός για την ανοικοδόμηση και αποκατάσταση του καθεδρικού ναού ανέρχεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό από υποσχεθείσες δωρεές και χορηγίες ύψους 840 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: theartnewspaper.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Αρχίζει σύντομα η συντήρηση δύο μεσαιωνικών εκκλησιών στην Κερύνεια

Αρχίζει σύντομα η συντήρηση δύο μεσαιωνικών εκκλησιών στην Κερύνεια

Αρχίζει σύντομα η συντήρηση δύο μεσαιωνικών εκκλησιών στην Κερύνεια