Φοιτητές του ΑΠΚΥ συμμετείχαν στην 4η ανασκαφική περίοδο στην αρχαία Μεσσήνη

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 22.9.2023
Το υλικό που συγκέντρωσε η ανασκαφική ομάδα προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία της βυζαντινής/μεσαιωνικής Μεσσήνης

Ολοκληρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2023 η τέταρτη ανασκαφική περίοδος στην αρχαία Μεσσήνη με τη συμμετοχή φοιτητών στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης και αποφοίτων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΑΠΚΥ.

Κατά τη φετινή χρονιά, σημειώνεται, συνεχίστηκε η ανασκαφή του βυζαντινού εκκλησιαστικού συγκροτήματος ανατολικά του Ασκληπιείου στο κέντρο της αρχαίας πόλης. Προστίθεται ότι, το κτήριο σώζεται σε μεγάλο ύψος και διατηρεί οικοδομικά στοιχεία από διαδοχικές φάσεις χρήσης από την Πρωτοβυζαντινή έως και την Ύστερη Μεσαιωνική περίοδο.

Όπως αναφέρεται, η ανασκαφή το 2023 προχώρησε στην αποκάλυψη νέων κτηρίων, μιας εντυπωσιακής κλίμακας ανδήρου, μεσαιωνικών τάφων καθώς και των πρωιμότερων οικοδομικών φάσεων του χώρου. «Η φετινή αρχαιολογική έρευνα συνδυάστηκε επίσης με τη γεωφυσική διασκόπηση του χώρου με σκοπό τον εντοπισμό μη ορατών καταλοίπων που σχετίζονται με τα ευρήματα της ανασκαφής», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι «το πλούσιο υλικό» που συγκέντρωσε η ανασκαφική ομάδα από τη μελέτη της πρωτοβυζαντινής εκκλησίας και του μεσαιωνικού νεκροταφείου στον χώρο αυτό προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία της βυζαντινής/μεσαιωνικής Μεσσήνης και φωτίζει πτυχές της μετάβασης μιας κοινωνίας οργανωμένης σύμφωνα με τις αρχές της ελληνορωμαϊκής πόλης σε βυζαντινή/μεσαιωνική.

Αναφέρεται ότι, το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του ΑΠΚΥ με ομάδα φοιτητών και αποφοίτων του με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γιώργο Δεληγιαννάκη διεξάγει, από το 2020, συστηματική ανασκαφική έρευνα στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών (υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Πέτρου Θέμελη).

Η ερευνητική ομάδα θα επιδιώξει τη συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας μέσω νέας χρηματοδότησης επεκτείνοντας παράλληλα το δίκτυο των συνεργασιών της, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
City Walls | Ένα ιστορικό έργο από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα

City Walls | Ένα ιστορικό έργο από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα

City Walls | Ένα ιστορικό έργο από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα