Open House Festival | Η Στέγη Χορού ανοίγει τις πόρτες της

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 2.10.2017

Μαζί με τους εικαστικούς καλλιτέχνες, οι χορογράφοι έχουν ίσως την πιο σύγχρονη ματιά απέναντι στην τέχνη τους, εντός και εκτός των συνόρων της χώρας όπου δημιουργούν. Αυτό ίσως κάνει την τέχνη του σύγχρονου χορού στην Κύπρο λιγότερο κατανοητή και περισσότερο απρόσιτη. Την καθιστά ωστόσο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τόσο ως προς την αισθητική της αλλά και ως προς τις προσλαμβάνουσές της.


Μαζί με την ετήσια Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, μια διοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσίων αφοσιωμένη στον σύγχρονο χορό στην Κύπρο, εξίσου σημαντικό και οπωσδήποτε πολύ πιο τολμηρό στις επιλογές του είναι το Open House Festival, που διοργανώνουν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες του σύγχρονου χορού. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται για όγδοη χρονιά από τη Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού που φέτος γιορτάζει αισίως τα δεκάχρονά της. Το πρόγραμμά του είναι σχεδιασμένο για «να προσφέρει μια 'ανοιχτή' εμπειρία στο κοινό», όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, «με έργα που προτείνουν μέσα από τις θεματικές τους μια σύγχρονη ματιά ως προς τη χορογραφική δημιουργία». Μια -ακόμα πιο- σύγχρονη ματιά θα ήταν ίσως ορθότερα διατυπωμένη η πρόθεση της Στέγης να παρουσιάσει στο κοινό έργα χορού και περφόρμανς από την εγχώρια και διεθνή σκηνή που αν δεν αρέσουν, οπωσδήποτε θα προκαλέσουν: ερωτήματα, σκέψεις, απορίες, συναισθήματα.

Όσα θα δούμε

Το φετινό Open House Festival θα ανοίξει τις πόρτες του την ερχόμενη Πέμπτη 5 Οκτωβρίου με τέσσερις παραστάσεις στο Θέατρο Ριάλτο. Σημειώνεται πως η φετινή διοργάνωση εκτείνεται γεωγραφικά σε διάφορους χώρους της πόλης της Λεμεσού, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει το ενδιαφέρον ακόμη μεγαλύτερου κοινού αλλά και να αποκτήσει μια ευελιξία ως προς το προσφερόμενο «προϊόν» του.

Έτσι, η αρχή θα γίνει στο Ριάλτο με το έργο «Adorabilis», των Πορτογάλων Jonas&Lander και μετά από μια διαδρομή στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ, στον Πολυχώρο Συνεργείο, στο Παλιό Ξυδάδικο και στο Στούντιο Πελεκανέας, θα επιστρέψει στο Θέατρο Ριάλτο για την παρουσίαση του έργου Relic, του Έλληνα σκηνοθέτη Ευριπίδη Λασκαρίδη.

RELIC_EVRIPIDESLASKARIDES
Relic, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Ευριπίδη Λασκαρίδη

Στο πρόγραμμα της πρώτης μέρας στο Ριάλτο περιλαμβάνονται εκτός από το «Adorabilis», η βραβευμένη «ANNNA» της Αλεξάνδρας Βάγιερσταλ, της Κύπριας χορογράφου που ζει, εργάζεται και διακρίνεται στη Γερμανία. Για το σόλο «ANNNA», για τη χορεύτρια Anna Pehrsson, η Βάγιερσταλ δημιούργησε ένα σωματικό τοπίο όπου η κίνηση ξετυλίγεται σαν μια μεγάλη ανάσα, μέσα από τις συνεχώς μεταβαλλόμενες σχέσεις του ήχου και της σιωπής, τις γρήγορες εναλλαγές και μετατοπίσεις του σώματος από την ακινησία, όπου αναδύονται πολλές, διαφορετικές -αλλά ποτέ καθορισμένες- εικόνες και χώροι.

6-xoros6
Alexandra Waierstall, ANNNA

Θα ακολουθήσει [σε προβολή] το 8λεπτο έργο της Οόνα Ντόχερτι με τίτλο «Lazarus and the birds of paradise», που επιχειρεί να αποδομήσει το στερεότυπο του καταπιεσμένου άντρα και να το ανάγει σε ένα λαμπερό, λευκό, ουδέτερο χώρο.

LAZARUS
Oona Doherty, «Lazarus and the Birds of Paradise»

Στη σκηνή του Ριάλτο για την πρώτη μέρα της διοργάνωσης θα ανεβεί, τέλος, η Έλενα Αντωνίου με το έργο «i open my palm.i called a space», που εστιάζει στην έρευνά της για τα σωματικά και συναισθηματικά όρια του σόλο ερμηνευτή.

ELENA_ANTONIOU
Έλενα Αντωνίου, i open my palm.i called a space. ΦΩΤΟ ©ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ

Σε ΕΘΑΛ και Συνεργείο

Το φεστιβάλ θα συνεχιστεί την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου με τρεις παραστάσεις στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ και μία παράσταση στον πολυχώρο Συνεργείο. Στον Τεχνοχώρο θα παρουσιάσει τη νέα της χορογραφική δουλειά με τίτλο «3 for random» η Λία Χαράκη. «Όπως η ζωή συχνά φαντάζει τυχαία, έτσι και [αυτό το] έργο αφήνεται στην τυχαιότητα», αναφέρεται για το έργο της Χαράκη, η δουλειά της οποίας αναγνωρίζεται τόσο στο εσωτερικό αλλά και διεθνώς για την πρωτοτυπία και τη διάθεσή της για αναζήτηση χωρίς όρια.
Θα ακολουθήσει η νέα δουλειά της Εύης Δημητρίου που αγαπά να συνομιλεί με το κοινό της στα έργα της. Αυτή τη φορά παρουσιάζει το «When It turns red», που έχει ως έναυσμα τον ασταμάτητα «πολυάσχολο κόσμο» στον οποίο ζούμε, τον κόσμο ο οποίος απαιτεί από τα άτομα που τον κατοικούν να είναι ή να δηλώνουν διαρκώς «very busy».

EVI_DEMETRIOU
Εύη Δημητρίου, When it turns red


Στον Τεχνοχώρο θα παρουσιάσει και η Μιλένα Ούγκρεν Κούλας το έργο της «For George», ένα έργο αφιερωμένο στον σύζυγό της Γιώργο Κούλα, με τον οποίο συνεργάζονται συχνά στα χορογραφικά της έργα.
Την ίδια μέρα αλλά στον πολυχώρο Συνεργείο θα παρουσιάσει το έργο του «A room to grow» ο Φώτης Νικολάου, σημαντικός χορογράφος και εξαιρετικός χορευτής, που εδώ κρατά αμφότερους τους ρόλους του. Το «A room to grow» είναι ένα μικρό, ποιητικό οδοιπορικό στον χαμένο παράδεισο της παιδικής ηλικίας.

FOTIS_NIKOLAOU
Φώτης Νικολάου, A room to grow

Στους ίδιους χώρους θα παρουσιαστούν και οι παραστάσεις του Σαββάτου: στον Τεχνοχώρο θα παρουσιάσει το έργο της με τίτλο «Public in private / Staying Alive» η Γιάσνα Βινόρσκι από την Κροατία: πρόκειται για ένα επίκαιρο έργο για τη μετανάστευση και τους κανόνες που τη διέπουν.

MIGRANT BODIES - Staying alive de Jasna L. Virnovrski
Spectacle: MIGRANT BODIES - Staying alive, Idée, chorégraphie et performance: Jasna L. Virnovrski, Musique: Bee Gees, Dans le cadre de la Biennale de Danse du Val-de-Marne, Lieu: La Briqueterie, Vitry-sur-Seine, le 21/03/2015
«Public in private / Staying Alive» με τη Γιάσνα Βινόρσκι

Θα ακολουθήσει η Αριάνα Μαρκουλίδου με το έργο «In Another’s Shoe», με θέμα τις ενδυματολογικές επιλογές του καθενός και όσα αυτές κρύβουν. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον θεσμό «Dance Throughout the Year 2016» και ακολούθησε μια δεύτερη εκδοχή στον ίδιο θεσμό φέτος. Η τρίτη και τελευταία εκδοχή παρουσιάζεται τώρα και εμβαθύνει στις έννοιες της ενσυναίσθησης, του τρωτού και της αυτοανακάλυψης.
Θα ακολουθήσει στον πολυχώρο Συνεργείο η εν εξελίξει δουλειά του Παναγιώτη Τοφή «Delightful Space» για όσα θυμάται και όσα επιθυμεί το σώμα.

PANAYIOTIS TOFI
Παναγιώτης Τοφή, Delightful Space, δουλειά σε εξέλιξη

Την τρίτη μέρα του φεστιβάλ θα κλείσει η Ελεάνα Αλεξάνδρου στο Παλιό Ξυδάδικο με το έργο «Time of happy», μια παράσταση που έχει τη φόρμα συναυλίας.

Πίσω στο Ριάλτο

Το Open House Festival θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου με δύο παραστάσεις: η πρώτη θα δοθεί στο Στούντιο Πελεκανέας και αφορά τη νέα δουλειά της Ρούλας Κλεοβούλου [Χοροθέατρο Ομάδα Πέντε] με τίτλο «All too human». Οι χορεύτριες Αριάνα Μαρκουλίδη και Μιλένα Ούγκρεν Κούλας ερμηνεύουν το έργο της Κλεοβούλου, που θέτει ζητήματα ανθρώπινης επαφής και εικονικής πραγματικότητας επί χορευτικού τάπητος.

Την αυλαία της διοργάνωσης θα ρίξει ο Ευριπίδης Λασκαρίδης με το «Relic» στο Θέατρο Ριάλτο. Πρόκειται για μια πολυσυζητημένη παράσταση που κέρδισε το κοινό διεθνώς, διανύοντας μια αξιοζήλευτη πορεία από την Αθήνα σε δέκα διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και φτάνοντας μέχρι το Κέντρο Barbican του Λονδίνου. Δημιουργός του παράδοξου ελληνικού θεάτρου, ο Λασκαρίδης παρουσιάζει στο Relic -που ερμηνεύει ο ίδιος- ένα ιδιαίτερο πλάσμα με απίθανο σώμα και επαναπροσδιορίζει τη σχέση μας με τον χώρο, τον χρόνο, την υπερβολή, τη γελοιότητα, τα όρια.

• Το φεστιβάλ διαθέτει κάρτα open pass για όλες τις παραστάσεις προς 25 ευρώ. Το ημερήσιο εισιτήριο για κάθε μέρα [ισχύει για τις 5, 6 και 7 Οκτ.] είναι 15 ευρώ για όλες τις παραστάσεις και 8 ευρώ για κάθε παράσταση. Το εισιτήριο για τις 8 Οκτωβρίου είναι 10 ευρώ. Πληροφορίες τηλ. 25340618 και για τις παραστάσεις στο Ριάλτο, τηλ. 77777745.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024