2-4 Μαρτίου 2018: Dance Throughout the Year

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ Δημοσιεύθηκε 22.2.2018

To Dance Throughout The Year έχει σαν βασικό στόχο την συμπλήρωση του προγράμματος της Πλατφόρμας Σύγχρονου Χορού, εμπλουτίζοντας την όλη διοργάνωση με χορογραφικά έργα που παρουσιάστηκαν στην Κύπρο την χρονιά που μας πέρασε, συμβάλλοντας έτσι στη στήριξη και προώθηση του καλλιτεχνικού έργου των δημιουργών.


Η Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού από το 2016 συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμα του Dance Throughout The Year, το πρότζεκτ “Blast from the past: Α retrospective to the future”, της Ομάδας Blast.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

2-3.3.18

Παρασκευή και Σάββατο | 18:00 – 22:00

Mνημείο της Πλατείας Ηρώων

Evergreen

Λία Χαράκη/Χριστόδουλος Παναγιώτου 

Στο πλαίσιο του πρότζεκτ Blast from the past: Α retrospective to the future.Kαλλιτεχνική επιμέλεια Oμάδα Blast / blastcollective.org

Η Λία Χαράκη και ο Χριστόδουλος Παναγιώτου επιστρέφουν στο 2003, και ξαναθυμούνται την πρώτη τους συνεργασία, “Evergreen”, σε διάλογο με τον Δημήτρη Χειμώνα. Προσεγγίζουν το έργο με μια διαφορετική οπτική και μας δίνουν την ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά "πίσω από τη σκηνή", σε ένα έργο που, 15 χρόνια μετά, παραμένει επίκαιρο.

Από το πρόγραμμα του 2003: "Τοπογραφία. Στο σπίτι μου λένε ότι ζει ένα δάσος. Κάποτε το σπίτι ζούσε σ' ένα δάσος. Η απομάκρυνση μας από τη φύση φαίνεται να είναι καθοριστική και η νοσταλγία χαρακτηρίζεται από το παράλογο της αντικατάστασης. Το "χάνω" είναι αναμφισβήτητα ρήμα που συνοδεύει (ίσως και προσδιορίζει) την ιστορία της ανθρωπότητας. Τα ωδικά πουλιά το ξέρουν καλά. Εγκαταλείπω τα σπίτια και τ' άλλα κτήρια της γεωμετρικής μας συνήθειας. Συχνά παρασύρομαι από τις ευαίσθητες φωνές των δεινοσαύρων. Μεταφέρομαι σε ξεχασμένα ιστορικά και γεωγραφικά τοπία.

Φτιάχνω ένα δάσος-μπιμπελό. Μπαίνω σε μια παρένθεση. Η ομορφιά μας σκοτώνει από αγάπη.

Το θέατρο τελικά είναι ένας πρωτόγονος ιός με την εξυπνάδα της μετατροπής και της προσαρμογής. Αντίθετα ο θεατρικός χώρος χαρακτηρίζεται από μια συγκεκριμένη δυναμική, αρχιτεκτονικά προσδιοριζόμενη (δύσκαμπτη σίγουρα). Ο "μικροχώρος" της σκηνής θέλει απελπισμένα να λειτουργήσει σαν το "μακροχώρο" της πραγματικότητάς μας. Η "εικονική" λειτουργία του video ίσως να επιτρέψει αυτή τη μετάσταση. Το σώμα μου τώρα γίνεται μια ιεραρχημένη και ταξινομημένη αποθήκη γνώσεως και λεπτομέρειας."Συντελεστές

Χορογραφία-Ερμηνεία: Λία Χαράκη

Σκηνοθεσία-Σκηνικά-Κουστούμια-Κείμενο: Χριστόδουλος Παναγιώτου

Βίντεο (μελέτη-εκτέλεση): Χριστίνα Ολύμπιου

Kατασκευή κουστουμιών: Ρένα Περδίκη

Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανoύσης

Συμμετέχει: Αλέξανδρος Μιχαήλ

Μουσική-  John Dowland (Flow my tears), Henry Purcell (The plaint/Fairy Queen), Tobias Hume (Captain Humes Pavan)2-3.3.18

Παρασκευή και Σάββατο | 18:00 – 22:00

Φουαγιέ Θέατρο Ριάλτο και Στέγη Χορού Λεμεσού

Αποσκότησoν με | βιντεοπροβολή

Mαρία Κασάπη

Η αρχαία έκφραση “Αποσκότησον με” του κυνικού φιλόσοφου Διογένη, 410-323 π.Χ υποδηλώνει “Βγάλε με από το σκοτάδι”. Οι τρεις ερμηνεύτριες που παρουσιάζονται στη χορογραφία αντιπροσωπεύουν τρεις διαφορετικές γενιές (γιαγιά, μητέρα, κόρη) όπως και βιώματα και συμβούλες που μεταφέρονται απο γενιά σε γενιά.

Συντελεστές

Χορεύτριες/Ερμηνεύτριες: Μαρία Θεοδώρου, Ιωάννα Θεοδώρου, Μαρία Κασάπη

Φωτογράφος: Χρίστος Κασάπης3.3.18

Σάββατο | 15:00 – 20:30

Θέατρο Ριάλτο

In Situ | performance μακράς διάρκειας

Έλενα Αντωνίου

 Το In Situ προτείνει στο θεατή/επισκέπτη να αντιμετωπίσει το θέατρο σαν εκθεσιακό χώρο, να παρακολουθήσει το έργο για όση χρονική διάρκεια επιθυμεί, να αποχωρήσει και να επιστρέψει στην αίθουσα όσες φορές θέλει.

The performance In Situ encourages the spectator/visitor to approach the theatre auditorium as an exhibition space, to experience the performance as long as it needed, to exit and return in the space as many times as one wishes.

Η καλλιτέχνης χορού και performance Έλενα Αντωνίου, παρουσιάζει την performance μακράς διάρκειας "In Situ". Μετά από 9 μέρες, και συνολικά 56 ώρες στο Neues Museum του Βερολίνο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Επαρχίας Λεμεσού, η καλλιτέχνης προτείνει την παρουσίαση του έργου εκτός μουσειακού χώρου, με μοναδικό έκθεμα τον άνθρωπο/δημιουργό. Τοποθετημένη σε μια βάση για 6 ώρες, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ζωντανό έκθεμα στο "εδώ τώρα", όπου το σώμα και γενικά η ανθρώπινη παρουσία ανάγεται σε ένα αέναο έργο τέχνης. Η ενεργή παρουσία του επισκέπτη/θεατή ενεργοποιεί το εικαστικό και ηχητικό περιβάλλον, ενώ η διάρκεια του έργου προκαλεί μετάλλαξη ρόλων και σχέσεων, καθώς το πλαίσιο και το περιεχόμενο της δράσης επαναπροσδιορίζεται.

Συντελεστές

Ιδέα/ Performance: Έλενα Αντωνίου

Ηχητική Σύνθεση: Σταύρος Γασπαράτος

Φωτογράφος: Στέλιος Καλλινίκου

Θερμές ευχαριστίες στο γλύπτη Γιάννη Γιάννη, στο Γεώργιο Μακρίδη και στον Πόλυ Πεσλίκα.

elenantoniou.art3.3.18

Σάββατο | 19:00

Στέγη Χορού Λεμεσού

The Nature of the Beast | 20΄

Αριάνα Μαρκουλίδου

Η ανάγκη της καθημερινής επιβίωσης και οι τρόποι που το πετυχαίνουμε αυτό, σε συνδυασμό με τη διαβίωσή μας σε στενή εγγύτητα με άλλους ανθρώπους, φέρνει στην επιφάνεια τη ζωϊκή/ζωώδη μας πλευρά. Πώς έχουμε πραγματικά αλλάξει ως είδος από τότε που πρωτοεμφανιστήκαμε και εξελιχθήκαμε σε homo sapiens; Πώς ο προμετωπιαίος φλοιός μας βοήθησε πραγματικά να εξελιχθούμε και να μας αλλάξει για το καλύτερο;

Η Αρίανα Μαρκουλίδου ήταν φιλοξενούμενη καλλιτέχνης της Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού το 2015 δημιουργώντας το έργο “In Another’s Shoes” και το 2017 για τη δημιουργία του έργου “The Nature of the Beast”. Και οι δύο φιλοξενίες εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος Moving the New, της Στέγης Χορού Λεμεσού.

Συντελεστές

Ερμηνεία/Χορογραφία: Αριάνα Μαρκουλίδου

Συνεργάτης/Σχεδιαστής Ήχου: Πάνος Μπάρτζης

Φωτογράφος: Παύλος Βρυωνίδης

bythewayproductions.com3.3.18

Σάββατο | 19:30

Στέγη Χορού Λεμεσού

When it turns red | 18’

Εύη Δημητρίου

Η νέα δουλειά της Εύης Δημητρίου έχει ως έναυσμα τον ασταμάτητα "πολυάσχολο κόσμο" στον οποίο ζούμε, τον κόσμο ο οποίος απαιτεί από τα άτομα που τον κατοικούν να είναι ή να δηλώνουν διαρκώς ”very busy”. Μέσω έντονης σωματικότητας, αφαίρεσης και αφήγησης η παράσταση διερευνά τις συνέπειες αυτού του φαινομένου πάνω στο σώμα και στον εαυτό μας.

Συντελεστές

Χορογραφία/Περφόρμανς: Εύη Δημητρίου

Σύμβουλος: Tabea Martin

Σχεδιασμός Φωτισμού: Alexander Jotovic

Στυλιστική Επιμέλεια: Κρήστια Μιχαηλίδου

Φωνητική καθοδήγηση: Cathryn Robson

Μουσική: “For Teda” Olafur Arnalds, “Spanish Flea” Herb Alpert & the Tihuana Brass

Φωτογραφία: Μιχάλης Παπαμιχαήλ

Παραγωγή: Ομάδα Εν δράσει 2017

Στηρίζει η Στέγη Χορού Λεμεσού

Eυχαριστίες: Έμιλυ Παπαλοίζου, Μάριος Ιωάννου, Λουίζα Παπαλοίζου, Άντης Ιακώβου

www.eviedemetriou.com3.3.18

Σάββατο | 22:00

Στέγη Χορού Λεμεσού

Πάρτυ λήξης/Closing Party4.3.18

Κυριακή | 11:00 – 13:00

Στέγη Χορού Λεμεσού

Aνοιχτή συζήτηση/Brunch

Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού: Η επόμενη μέραΕίσοδος ελεύθερη

Για πληροφορίες: 25 340618

info@dancehouselemesos.com

 

Tags

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ