In Situ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 24.5.2019

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά θα παρουσιάσει την μακράς διαρκείας περφόρμανς της με τίτλο In Situ η χορογράφος Ελενα Αντωνίου, τον Ιούνιο 2019.


Η περφόρμανς πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2019 και θα διαρκέσει οκτώ μέρες και 48 ώρες, από τις 5 μέχρι τις 13 Ιουνίου.

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ελενα Αντωνίου in situ


Με την περφόρμανς μακράς διάρκειας In Situ, η χορεύτρια και χορογράφος Έλενα Αντωνίου επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ζωντανό έκθεμα στο «εδώ» και το «τώρα» ενός μουσειακού χώρου. Τοποθετώντας το σώμα σ’ ένα βάθρο, η περφόρμερ αναπροσδιορίζει τη σχέση επισκέπτη / θεατή με το έργο τέχνης και τον χρόνο, και δημιουργεί νέες συνθήκες παρατήρησης για τους επισκέπτες του μουσείου, καθώς το πλαίσιο και το περιεχόμενο της δράσης, διαρκώς εξελίσσονται.

Μέσω της παραστασιακής αυτής χειρονομίας, η περφόρμερ επιχειρεί να αναγάγει την ανθρώπινη παρουσία σε αέναο έργο τέχνης.

Μέχρι σήμερα το έργο της Αντωνίου έχει παρουσιαστεί συνολικά για 81 ώρες στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κύπρου στη Λευκωσία, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού, στο Neues Museum στο Βερολίνο και στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό.

Γράφει η Έλενα Αγαθοκλέους, διευθύντρια του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, σκηνοθέτιδα και ηθοποιός, σε σημείωμά της για το έργο:

«Οκτώ ώρες πάνω σε μια μαρμάρινη βάση 70cmx 70cmx 54cm. Προσπαθώ να υπολογίσω τώρα κοιτώντας το πάτωμα τι χώρο καταλαμβάνει αυτό το 70 cmx 70cm. Πόση ώρα άραγε μπορεί κάποιος να περιοριστεί σε αυτό το εμβαδόν με ύψος 54cm. Ναι, έξι ώρες να στέκεται ακούγεται κουραστικό. Μα όποιος ψάχνει δράμα δεν θα το βρει, ούτε εξυπνάδες ή τεχνικές εντυπωσιασμού.
Η Αντωνίου σέβεται το χρόνο, τον αφήνει να δράσει φυσικά μέσα στο πλαίσιο του χώρου, μαζί με όλες τις ερμηνείες που προκύπτουν από τη θέαση μιας βάσης που στηρίζει το σώμα της. O χρόνος άχρονα κυλάει και ο θεατής μπορεί να μπαινοβγαίνει στο χώρο όσες φορές θέλει, μπορεί να πλησιάζει ή να απομακρύνεται. Οι θέσεις-στάσεις της πάνω στη βάση επαναλαμβάνονται και ανασαίνουν. Οι ορολογίες κινησιολογικά μοτίβα ή αυτοσχεδιασμοί δεν έχουν χώρο μέσα σε αυτή τη δουλειά. Ο χρόνος περνά. Μια πάλη να διατηρηθεί ζωντανή η παρουσία! Μια πάλη που θα μπορούσε να έχει διάφορα ονόματα: διαμαρτυρία για το περιβάλλον, για τους πρόσφυγες, για τη θέση της γυναίκας, αλλά Όχι. Το In Situ δεν κρύβεται πίσω από καμιά αφήγηση. Το σώμα αρχίζει να κουράζεται. Η βαρύτητα είναι μια πραγματικότητα. Μια ενδιαφέρουσα παραστατική γλώσσα εμφανίζεται να μιλήσει για το εδώ και τώρα.
Προσφέρει τον εαυτό της, όχι ως ένα παθητικό έκθεμα που απλά περιμένει. Ανακινεί το χώρο της και αυτό δονείται προς εμάς, γιατί υπάρχει η κατεύθυνση προς εμάς και έτσι αποκτά νόημα η πράξη της.»

Σύλληψη - Ερμηνεία: Έλενα Αντωνίου
Σχεδιασμός ήχου: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μηνά
Επικοινωνία: Μαρία Κωνσταντοπούλου
maria.konstantopoulou@yahoo.gr
Συντονισμός παραγωγής: Mαρία Βασαριώτου
Σχεδιασμός - Οργάνωση παραγωγής: Kωνσταντίνος Σακκάς (Delta Pi)

+ 5 – 13 Ιουνίου 2019, ώρες 10.00-16.00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά / Αίθουσα του Ταφικού Μνημείου της Καλλιθέας [Χαριλάου Τρικούπη 31, Πειραιάς]. Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη καταβολή τέλους για είσοδο στον χώρο του μουσείου.

Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2019 το Αρχαιολογικό Μουσείο θα παραμείνει κλειστό.


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΝΑ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ