Παράθυρο logo
Παρουσίαση των Πρακτικών Στ΄ Συμποσίου Κυπριακής Λαογραφίας
Δημοσιεύθηκε 18.07.2018 11:40
Παρουσίαση των Πρακτικών Στ΄ Συμποσίου Κυπριακής Λαογραφίας

Παρουσιάστηκε από τον Δρ. Κωνσταντίνο Γιαγκουλή, τέως Διευθυντή του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, η έκδοση των Πρακτικών του Στ’ Συμποσίου Κυπριακής Λαογραφίας που οργάνωσε ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού, με θέμα «Ο Κυπριακός Παραδοσιακός Χορός, Επιτόπιες έρευνες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκδοση των πρακτικών είναι αφιερωμένη στον πρωτομάστορα της μουσικοχορευτικής, κυπριακής παράδοσης Βυρωνή Γεωργίου από το Πραστιό Κελλακίου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάρτιο στα 100 του χρόνια. Όπως τονίστηκε από τον όμιλο, στο πρόσωπο του Βυρωνή ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού τιμά όλους τους γνήσιους εκφραστές του Λαϊκού μας Πολιτισμού. Στην εκδήλωση, που οργάνωσαν από κοινού ο όμιλος με το ΤΕΠΑΚ, παρουσιάστηκε επίσης το ψηφιοποιημένο Αρχείου Κυπριακού Παραδοσιακού Χορού.

 Επιτόπιες έρευνες σε χωριά

«Η έκδοση των Πρακτικών περιλαμβάνει έντεκα ερευνητικές εργασίες με θέμα τον Κυπριακό Παραδοσιακό Χορό, όπως μελετήθηκε μέσω επιτόπιων ερευνών σε τριάντα χωριά της ελεύθερης Κύπρου και μέσα από συνεντεύξεις 120 πληροφορητών», ανέφερε στο «Π» ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Λεμεσού Κωνσταντίνος Πρωτοπαπάς. «Τις καταγραφές και τις ερευνητικές εργασίες πραγματοποίησαν τριανταπέντε χοροδιδάσκαλοι από διάφορα χορευτικά συγκροτήματα και ομίλους, οι οποίοι συμμετείχαν στο διετές Πρόγραμμα Κατάρτισης/Επιμόρφωσης δασκάλων Παραδοσιακού χορού που διοργάνωσε ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού τη διετία 2012-2013», πρόσθεσε. «Οι εργασίες παρουσιάστηκαν στο Στ΄ Συμπόσιο Κυπριακής Λαογραφίας που διοργανώθηκε από τον Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού και πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό τον Δεκέμβριο του 2014».

Τη γενική επιμέλεια της έκδοσης των Πρακτικών έχει ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Ζέρβας και τη φιλολογική επιμέλεια η φιλόλογος-ερευνήτρια κα Καλλιόπη Πρωτοπαπά.  «Ο καθηγητής Ζέρβας ήταν και ο Διευθυντής Σπουδών του Προγράμματος κατάρτισης δασκάλων παραδοσιακού χορού και ο σύμβουλος καθηγητής για όλους τους νέους ερευνητές που εκπόνησαν και παρουσίασαν τις εργασίες τους», τόνισε ο Πρόεδρος του Ομίλου.

Ψηφιοποιημένο αρχείο

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε επίσης το ψηφιοποιημένο Αρχείο Κυπριακού Παραδοσιακού Χορού του Λαογραφικού Ομίλου Λεμεσού, από τον Δρ. Κυπριανό Λούη, Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης. Εκεί περιλαμβάνονται όλες οι καταγραφές από τις ερευνητικές  εργασίες με  όλους τους πληροφορητές.  Για την ψηφιοποίηση του Αρχείου εργάστηκαν ο διευθυντής της βιβλιοθήκης ΤΕΠΑΚ κ. Μάριος Ζέρβας και ο κ. Πέτρος Αρτέμη καθώς και η κα Έλενα Πρωτοπαπά από τον Λαογραφικό  Όμιλο Λεμεσού. «Φιλοδοξία του Ομίλου είναι όπως το Αρχείο καταστεί ένας ζωντανός οργανισμός», υπογράμμισε ο κ. Πρωτοπαπάς,  «ο οποίος θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται με άλλα ιδιωτικά ή συλλογικά αρχεία με θέμα τον Κυπριακό Παραδοσιακό Χορό. Ταυτόχρονα θα επιμορφώνει νέους ερευνητές ώστε να συνεχίσουν την καταγραφή και τη μελέτη του Λαϊκού μας Πολιτισμού.  Επίσης θα είναι στη διάθεση του κάθε ερευνητή κατόπιν συνεννόησης με τον Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού.  Ελεύθερα στο διαδίκτυο μπορεί όποιος θέλει να δει δείγμα του Αρχείου μέσω της διαδικτυακής πύλης ‘‘Αψίδα’’ και μέσω της ιστοσελίδας που έχει δημιουργηθεί για την προβολή του αρχείου: http:/laografikoslemesou.cut.ac.cy».

Για περισσότερες πληροφορίες: 99545629- πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Λεμεσού κ. Κωνσταντίνο Πρωτοπαπά.