Χορευτικό preview

Eleni Papadopoulou Δημοσιεύθηκε 9.9.2019

Όσα ακολουθούν σχηματίζουν μια εικόνα του τι θα δούμε στον σύγχρονο χορό τη σεζόν 2019-20 


Πολλές αλλαγές και μια αισιόδοξη κινητικότητα φέρνει στον χώρο του σύγχρονου χορού η σεζόν 2019-20. Ύστερα από μια -γενικά παραδεχτή- οπισθοχώρηση, ο σύγχρονος χορός στην Κύπρο βρίσκει και πάλι τα βήματά του και αποδεικνύεται ήδη από την αρχή της σεζόν: σήμερα κιόλας ξεκινά το Φεστιβάλ Εν Κινήσει στη Λευκωσία και κάνει πρεμιέρα η νέα παραγωγή της ομάδας Χοροθέατρο Ομάδα Πέντε, ενώ αύριο παίρνει επίσημα μπρος το πρόγραμμα φιλοξενίας Bridges στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ, με μια περφόρμανς της Μαρίνα Γκενάντιεβα.

Τη φετινή σεζόν θα δούμε τη νέα μορφή της Πλατφόρμας, του σημαντικότερου κρατικού θεσμού για τον σύγχρονο χορό, που μεταφέρεται για τον μήνα Νοέμβριο και παίρνει το όνομα «Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου» και θα καλωσορίσουμε, τον Μάρτιο 2020, το νεοσύστατο θεσμό του Showcase Χορογραφίας Κύπρου.



  • Φεστιβάλ Εν Κινήσει | 8-14 Σεπτεμβρίου


Η Νέα Κίνηση μέσω του προγράμματος Visibility παρουσιάζει τρία έργα τα οποία θα περιοδεύσουν σε Λευκωσία, Πάφο και Λάρνακα. Συμμετέχουν οι .pelma.Lia Haraki με το έργο «Skin 2 Skin», ο Πέτρος Κονναρής και η Laura Saumweber με το έργο «Touch!] και η Ομάδα εν δράσει με το «Unusual Suspects».

11.9.2019, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λάρνακα 8:30 μ.μ |14.9.2019 Τεχνόπολις 20, Πάφος, 9:00 μ.μ. Κρατήσεις/Πληροφορίες: 99669476



  • Η ομάδα Χοροθέατρο Ομάδα Πέντε παρουσιάζει αυτόν τον μήνα δύο παραστάσεις:


«Ο Σπανός τζαι οι σαράντα δράτζοι» | 8-22 ΣΕΠΤ

Μια χοροθεατρική παράσταση για παιδιά σε χορογραφία/σκηνοθεσία Χλόης Μελίδου. Συμμετέχουν οι Βικτώρια Αριστείδου, Θανάσης Ιωάννου, Παντελίτσα Μαυρογιάννη, Αλεξία Περδικάκη, Φωτεινή Περδικάκη και Κατερίνα Τυλληρίδου, σε μουσική του Δημήτρη Ζαχαρίου.

14 και 21 Σεπτεμβρίου στις 5:00 μ.μ, 15 και 22 Σεπτεμβρίου στις 11:00 π.μ. στον Τεχνοχώρο ΕΘΑΛ, Λεμεσός | 28/09 στις 5:00 μ.μ και 29/09 στις 11:00 π.μ στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, Λευκωσία. Πληροφορίες/κρατήσεις: 99349265 / 25877827



  • «ΠαρΑλήθεια ΙΙ» | 18-29 ΣΕΠΤ


Σε σκηνοθεσία/χορογραφία Χλόης Μελίδου και μουσική Δημήτρη Ζαχαρίου. Χορεύουν οι Βικτώρια Αριστείδου, Πηνελόπη Βασιλείου, Δημήτρης Κωσταντινίδης, Σωτήρης Σωτηρίου, Κατερίνα Τυλληρίδου.

18, 20 και 22/09 στις 8.30 μ.μ στον Τεχνοχώρο ΕΘΑΛ, Λεμεσός | 29/09 στις 7:00 μ.μ στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, Λευκωσία. Πληροφορίες/κρατήσεις: 99349265 / 25877827



  • The painter and the painting | 9 ΣΕΠΤ


Mια ζωντανή περφόρμανς της Μαρίνας Γκενάντιεβα στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας Bridges, που ξεκίνησε και συνεχίζεται στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ μέχρι τον Δεκέμβριο. Η δράση “The painter and the painting" διερευνά θέματα που σχετίζονται με το σώμα, ζητήματα της ταυτότητας και της κοινωνικής δυσφορίας που επιβάλλονται από τις αντιλήψεις για την ομορφιά, τους φυλετικούς ρόλους και τις προσδοκίες τελειότητας της σύγχρονης εποχής. H performance θα γίνει στη βιτρίνα του Θεάτρου Πόλης στις 7:30 μ.μ.



Στο πρόγραμμα φιλοξενίας Bridges, σε καλλιτεχνική επιμέλεια της χορογράφου Λίας Χαράκη, του Αndrea S. D’ Alessandro και του δρ Γιάννη Τουμαζή, συμμετέχουν δέκα καλλιτέχνες από ξεχωριστά πεδία που επιδιώκουν να χτίσουν γέφυρες μεταξύ των παραστατικών και εικαστικών τεχνών, μεταξύ της τέχνης της περφόρμανς και των επιστημών. Συμβολή στο πρότζεκτ θα έχει και ο δρ Γιάννης Παπαδάκης ως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ όλων.



  • Open House Festival | 4-6 ΟΚΤ


Tο ετήσιο φεστιβάλ της Στέγης Χορού Λεμεσού, που φιλοξενεί έργα από την εγχώρια και διεθνή σκηνή, θα πραγματοποιηθεί φέτος σε διάφορους χώρους στη Λεμεσό με τη συμμετοχή των Olivier de Sagazan, James Batchelor and Collaborators, Λίας Χαράκη, Sylvain Bouillet και Lucien Reynes - NAÏF Production, Δημήτρη Χειμώνα, Χοροθεάτρου Ομάδα 5 - Ρούλα Κλεοβούλου. Στη Στέγη συνεχίζεται, στο μεταξύ, μέχρι και τον ερχόμενο Οκτώβριο, το Πρόγραμμα Φιλοξενίας Moving the New με φιλοξενούμενους καλλιτέχνες 2019 τους Ελευθερία Σωκράτους, Αριάνα Μαρκουλίδου, Σουζάνα Φιαλά, Pietro Marullo /Insiemi Irreali Company.



66061324_2435732896477973_1236567122272845824_n




  • PEER GYNT |8 & 10 ΟΚΤ


Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια οι μουσικοί Aνίτα Τομάσεβιτς και Μανώλης Νεοφύτου σε συνεργασία με τον χορογράφο Φώτη Νικολάου παρουσιάζουν την παράσταση Peer Gynt με βάση το ομώνυμο αλληγορικό έργο του Henrik Ibsen (1867). Συμμετέχουν οι χορευτές Φώτης Νικολάου, Βίκυ Κάλλα, Εύη Καρσερά, Γιάννης Οικονομίδης και Ήβη Χατζηβασιλείου. Στις 8 Οκτωβρίου στις 8.30 μ.μ στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και στις 10 Οκτωβρίου στις 8.30 μ.μ στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.



  • «Sketching a dance» | 15, 17, 18 ΟΚΤ 


Η Αριάννα Οικονόμου παρουσιάζει ένα έργο εμπνευσμένο από το έργο του Διαμαντή «Ο κόσμος της Κύπρου» και το ονομάζει «Sketching a Dance» (Ο κόσμος της Κύπρου με Γυναίκες). Στην παραγωγή θα συμμετέχει η Amalgamation Choir της Βασιλικής Αναστασίου. Το έργο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Τερψιχόρη» των Πολιτιστικών Υπηρεσιών.



  • Venus Un/Seen | 20&21 OKT


Η Αλεξάνδρα Βάιερσταλ θα παρουσιάσει το νέο της έργο με τίτλο Venus Un/seen στη Στέγη Χορού Λευκωσίας. Πρόκειται για ένα σόλο έργο σε ερμηνεία της Καρολίνα Szymura που λειτουργεί σαν ένα είδος χορευτικού πορτρέτου της χορεύτριας. Η χορογράφος διερευνά ένα συμβιωτικό τρόπο δημιουργίας ανάμεσα στην χορεύτρια και την ίδια, σε συνέχεια μιας σειράς από σόλο έργα που εξέλιξε τα τελευταία 12 χρόνια.



  • Ρίζες | 29 ΟΚΤ


Η Αλεξία Νικολάου παρουσιάζει το χορογραφικό της έργο εν εξελίξει «Ρίζες» στη Στέγη Χορού Λευκωσίας στις 29/10, στις 8:30 μ.μ.



  • Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου | 1-3 ΝΟΕ


Η 19η «Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου» αποτελεί τη μετεξέλιξη της Πλατφόρμας Σύγχρονου Χορού Κύπρου. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο Ριάλτο. Οι επιλεγμένοι/ες χορογράφοι/ομάδες χορού θα παρουσιάσουν τα έργα τους στις εξής δύο κατηγορίες: «Χορογράφοι 5+» (Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl - Ασώματες Δυνάμεις, Χάρης Κούσιος, Παναγιώτης Τοφή, Λία Χαράκη - .pelma. Λία Χαράκη, Χλόη Μελίδου - Χοροθέατρο Ομάδα Πέντε, Έλενα Χριστοδουλίδου - Αμφίδρομο Χοροθέατρο, Σουζάνα Φιαλά) και «Νέοι Χορογράφοι» (Μαρία Κασάπη, Πάνος Μαλακτός, Aneesha Michael, Νάταλη Τσίγκη, Κωνσταντίνα Σκαλιώντα, Μελίνα Σοφοκλέους).

 

  • Dance Waves Festival | 8-10 ΝΟΕ


Το Dance Lab Nicosia με την υποστήριξη του Εγκώμιου Πολιτιστικού Κέντρου παρουσιάζει για 11η χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Dance Waves στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, με συμμετοχές από ξένους και Κύπριους χορογράφους, κάποιοι από τους οποίους παρουσιάζουν έργα για πρώτη φορά. Συμμετέχουν χορευτές και χορογράφοι από Ελλάδα, Ισραήλ, Γαλλία και Γερμανία. Από Κύπρο θα δούμε δουλειά των Φούλης Στυλιανίδου, Λοΐζου Κωνσταντίνου, Βίκυς Κάλλα, Ήβης Χατζηβασιλείου, Αναστάσιου Καραχανίδη, Μελίνας Σοφοκλέους και Διαμάντως Χατζηζαχαρία. Διοργανώνονται, επίσης, εργαστήρια σύγχρονου χορού, αυτοσχεδιασμού και Gaga από τους προσκεκλημένους καλλιτέχνες Δανάη Δημητριάδη και Διονύσιο Αλαμάνο, Gil Kerer, Yoav Grinberg, Saskia Rudat και Rebecca Journo.

 

  • «Άλογα» | 17 ΝΟΕ


Η παράσταση από το Αμφίδρομο Χοροθέατρο θα ταξιδέψει στην Αθήνα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις 19 Νοεμβρίου μετά από πρόσκληση του Σπιτιού της Κύπρου. Θα δώσει μια παράσταση πριν από την αναχώρησή του από την Κύπρο στις 17 Νοεμβρίου στο Εγκώμιο.



  • Διεθνές φεστιβάλ video dance «Moving Images» | 22-24 ΝΟΕ


 Πάνω από σαράντα ταινίες και βίντεο από όλοΝ τον κόσμο με θέμα τον χορό θα προβληθούν στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ. Ανάμεσά τους η βραβευμένη νέα ταινία της Γαλλίδας χορογράφου Maguy Marin, L’Urgence d'Agir με αγγλικούς υπότιτλους. Το φεστιβάλ είναι μια διοργάνωση του Dance Lab Nicosia με την υποστήριξη του Εγκώμιου Πολιτιστικού Κέντρου.



  • Πνοή / Breath |29 &30 ΝΟΕ / 1 ΔΕΚ


Μια παράσταση από την ομάδα Ασώματες Δυνάμεις με θέμα την πνοή, με τη συμμετοχή των Χριστιάνας Ευτυχίου, Πάνου Μαλακτού, Λοΐζου Κωνσταντίνου, Φούλης Στυλιανίδου και Ήβης Χατζηβασιλείου σε χορογραφία της Μάχης Δμητριάδου-Lindahl και μουσική σύνθεση Δημήτρη Σάββα. Στο Εγκώμιο πολιτιστικό Κέντρο στις 8.30μμ.



  • No Body Festival | 30 NOE & 1 ΔΕΚ


Ο ετήσιος θεσμός της Στέγης Χορού Λευκωσίας πραγματοποιείται και φέτος παρουσιάζοντας δουλειές νέων καλλιτεχνών.



  • ΜΑ(Τ)ΤΕΡ |13-15 ΔΕΚ


Μία παράσταση / εικαστική εγκατάσταση πολυμέσων, μουσικής, χορού, σε ένα διαδραστικό έργο για την πρώτη ύλη, τον πρώτο άλλο, τη μητέρα. Από την ομάδα Ασώματες Δυνάμεις. Χορογραφία/σκηνοθεσία Μάχη Δημητριάδου Lindahl, εικαστική εγκατάσταση Κλίτσα Αντωνίου, μουσική σύνθεση Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου, φωτισμός Γιώργος Λάζογλου. Χορεύουν/συνδημιουργούν: Λαμπρινή Γκόλια, Χριστιάνα Ευτυχίου, Περικλής Σκορδίλης, Φούλη Στυλιανίδου, Λοΐζος Κωνσταντίνου, Ήβη Χατζηβασιλείου και Πάνος Μαλακτός. Ο χώρος θα ανακοινωθεί αργότερα.



  • Νεανική ομάδα σύγχρονου χορού | 14&15 ΔΕΚ


 Η πρώτη κυπριακή νεανική ομάδα σύγχρονου χορού με νέους 14 ετών και άνω δημιουργήθηκε μετά από ακροάσεις τον Μάρτιο 2019 και παρουσιάζει την πρώτη της παράσταση με χορογραφίες των Νικόλ Γιάννακα, Κρίστιας Πιτσιλλίδου, Έλενας Χριστοδουλίδου και Yoav Grinberg (Ισραήλ). Στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο.



Φωτογραφία: «Άλογα», σε χορογραφία Έλενας Χριστοδουλίδου.





Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024