Αλέξης Βασιλείου: «Το Open House έχει αγκαλιαστεί από το κοινό»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 28.9.2020

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ και χορογράφος Αλέξης Βασιλείου μίλησε στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στην πολιτιστική εκπομπή «Τι παίζει» για τον θεσμό που φέτος πραγματοποιείται για 11η χρονιά από τη Στέγη Χορού Λεμεσού.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ

«Το Open House επιστρέφει μεταξύ 2 και 4 Οκτωβρίου και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό γιατί περάσαμε όλοι μία πολύ δύσκολη κατάσταση και τώρα είμαστε έτοιμοι να διοχετεύσουμε την ανάγκη μας για την τέχνη και τη ζωντανή παραστατική εμπειρία στο πλαίσιο του φεστιβάλ αυτού, τηρώντας πάντοτε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας» ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ και χορογράφος, Αλέξης Βασιλείου, μιλώντας στον «Π», για την 11η έκδοση του θεσμού αυτού.



Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης;

Φέτος θα έχουμε μία σειρά από ζωντανές παραστάσεις, προβολές από παραστάσεις καλλιτεχνών του εξωτερικού – τις οποίες θα φιλοξενούσαμε υπό κανονικές συνθήκες εδώ στην Κύπρο ζωντανά ωστόσο με βάση τα νέα δεδομένα αυτό δεν μπορεί να γίνει- φωτογραφικά Installations και ένα περφόρμανς μουσικό το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη βεράντα της Στέγης Χορού Λεμεσού. Ήταν ένα στοίχημα για μας η φετινή διοργάνωση, γιατί πραγματικά κάθε μέρα ψάχναμε στο διαδίκτυο να δούμε πότε αλλάζουν οι κατηγορίες των χωρών και μέχρι την τελευταία στιγμή έπρεπε δυστυχώς με βαριά καρδιά να ακυρώσουμε δύο παραγωγές από την Πολωνία και την Ελβετία, αλλά θα φιλοξενήσουμε -καλώς εχόντων των πραγμάτων- μία παράσταση από την Ελλάδα. Γενικότερα φέτος θέλαμε ως ομάδα και εγώ προσωπικά να υποστηρίξουμε όσο πιο πολλούς καλλιτέχνες γίνεται οι οποίοι δραστηριοποιούνται και εργάζονται στην Κύπρο. Έτσι το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα σύνολο 25 καλλιτεχνών από τις παραστατικές τέχνες, κάποιοι πιο νέοι και κάποιοι πιο ώριμοι χορογραφικά.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Πώς γίνεται η επιλογή των συμμετοχών;

Όντας κι εγώ καλλιτέχνης των παραστατικών τεχνών έχω αυτή την ανάγκη να παρακολουθώ έργα που δημιουργούνται ακόμη και έργα που είναι στην έρευνά τους ακόμη στην αρχική τους φάση εδώ στην Κύπρο, προσπαθώ δηλαδή να είμαι όσο πιο κοντά μπορώ σε όλη την κοινότητα. Αυτό μου δίνει την ευκαιρία να προσκαλέσω κάποιους καλλιτέχνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Κύπρο για συμμετοχή στο φεστιβάλ, έχοντας σαν πρωταρχικό στόχο την ανάδειξη της δημιουργίας που είναι πολύ πλούσια εδώ στην Κύπρο. Πέρα απ’ αυτό είμαστε μέλη ενός πολύ μεγάλου δικτύου το οποίο προωθεί νέους καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών πιο συγκεκριμένα της χορογραφίας στην Ευρώπη και μέσα από αυτό το δίκτυο μπορούμε να επιλέξουμε και να προσκαλέσουμε κάποια έργα που θεωρούμε ότι σπρώχνουν λίγο αυτή τη φόρμα στην Κύπρο ή προτείνουν κάποια νέα δομή.

Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού;

Πια θα τολμήσω να πω επειδή το φεστιβάλ είναι μία διοργάνωση που δίνει την ευκαιρία στο κοινό της Κύπρου να γνωρίσει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και επειδή κάπως έχουμε μία καινοτόμα αλλά ίσως και μία πολύ τολμηρή προσέγγιση ως προς την επιλογή των έργων, δεν φοβόμαστε αυτά που θα βγούνε στη σκηνή, νομίζω ότι έχει αγκαλιαστεί πάρα πολύ ζεστά από το κοινό ο θεσμός αυτός κι αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί νιώθουμε ότι όλο αυτό που συμβαίνει στο πλαίσιο του Open House, είναι κάτι που λείπει και θα θέλαμε να γίνεται πιο συχνά στην Κύπρο. Να ανοίγουμε τα θέατρα, τις σκηνές αλλά και την έρευνα προς το κοινό αυτή την έρευνα που υπάρχει και ανθεί σε όλη την Ευρώπη. Προσπαθούμε να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα με τη διοργάνωση του φεστιβάλ αυτού. Βρισκόμαστε σε ένα νησί που είναι μακριά από την Κεντρική Ευρώπη. Οι καλλιτέχνες μας και το κοινό δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν συχνά αυτά τα έργα και μία μεγάλη προσπάθεια δική μας είναι αυτή η επικοινωνία να ενδυναμωθεί και να μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας σαν διοργανωτές του φεστιβάλ;

Θα θέλαμε να γίνει ακόμη πιο γνωστή αυτή η διοργάνωση στο κοινό της Κύπρου και στο εξωτερικό ακόμη πιο πολύ. Προσπαθούμε να αποκτήσουμε τη δύναμη και οικονομικά να μεγαλώσει ο θεσμός αυτός για να μπορέσουμε να φτιάξουμε κι άλλες δραστηριότητες ή δράσεις γύρω από το φεστιβάλ που ίσως να έχουν να κάνουν περισσότερο με την εκπαίδευση του κοινού μας, την επαφή του κοινού με θεματικές που δεν τις βλέπουμε συχνά εδώ στις παραστατικές τέχνες, αλλά και επίσης να προωθήσουμε τους καλλιτέχνες μας εδώ ώστε να μπορούν να φτιάχνουν έργα με όλο και καλύτερη επαγγελματική υποδομή, που σε αυτό κάπως ακόμη υστερούμε πιστεύω.

Open House Festival, 2 με 4 Οκτωβρίου 2020, Λεμεσός.

www.dancehouse.com.cy

Εισιτήρια: €8

Σημειώστε ότι δεν θα λειτουργούν ταμεία πώλησης εισιτηρίων στους χώρους που θα πραγματοποιηθούν οι παραστάσεις. 

Κράτηση θέσεων και προπώληση εισιτηρίων από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή 09:00-13:00 και 15:00-18:00 στην Στέγη Χορού Λεμεσού. 

Εισιτήρια για Retrospective: 77 77 77 45 / rialto.com.cy

Πληροφορίες: 25340618 και στο project@dancehouselemesos.com

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ