Ο Νοέμβριος στο Θέατρο Ριάλτο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 20.10.2021

Νοέμβριος 2021


Χορός
6 | Blurred | Βιταμίνα
σάββατο 20:30 50’

Η παράσταση "Blurred a dream within a dream within a dream within a dream" παρουσιάζεται με τη μορφή τριών αυτοτελών μικρού μήκους επεισοδίων χορού και μουσικής, διαφορετικού χαρακτήρα και ύφους, βασισμένων σε αλλόκοτες ιστορίες, έχοντας ως κοινό άξονα και θεματική το όνειρο, το υποσυνείδητο, τις επιθυμίες και τον μαγικό ρεαλισμό.

Υπερρεαλιστικά κείμενα, δύο χορεύτριες και ένας μουσικός μεταφράζουν επί σκηνής την ιδέα του χρόνου και τα διάφορα στάδια του ανθρώπου σε ένα παιχνίδισμα ανταλλαγής ρόλων.

Χορογραφία: Ήβη Χατζηβασιλείου
Μουσική σύνθεση / 'Ερευνα: Δημήτρης Σπύρου
Επί σκηνής: Κατερίνα Τυλληρίδου, Ήβη Χατζηβασιλείου, Δημήτρης Σπύρου.

Με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

€10 / €7

Μουσική
7 | Τα Τραγούδια του Σινεμά
κυριακή 20:30 (90’)

Αφιέρωμα στον Αλέκο Σακελλάριο 30 χρόνια μετά, με τραγούδια του που καθιερώθηκαν μέσα από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο από το μουσικό σχήμα Άδμητου Πιτσιλλίδη.

Τραγουδούν η Λίζα Θεοφάνους και ο Πάρης Παράσχος.

Συμμετέχει η χορωδία «Πανίκος Χατζηχαμπής» υπό τη διεύθυνση της Ανδρονίκης Αθανάση.

Μουσικοί: Aντώνης Πάφιος (κλαρίνο), Βαρβάρα Λουκά (βιολί), Μιχάλης Μηνά (μπουζούκι), Φρίξος Παναγιώτου (μπουζούκι), Αντώνης Πολυκάρπου (πιάνο), Δημήτρης Παπανικολάου (μπάσο), Κωνσταντίνος Πάουρος (τύμπανα), Πάρης Παράσχος (τραγούδι), Λίζα Θεοφάνους (τραγούδι), Άδμητος Πιτσιλλίδης (κιθάρα, τραγούδι, ενορχηστρώσεις).

Χορευτικά Στιγμιότυπα: Στέλλα Χατζηχαμπή

Τη συναυλία στηρίζει το Ίδρυμα Πανίκος Χατζηχαμπής.

€12 / €10Λίζα Θεοφάνους

Πάρης Παράσχος.Θέατρο
9 - 10 | Picture Perfect | Ensemble | Οn stage
τρίτη - τετάρτη 20:30 (75’)

Η πολυβραβευμένη θεατρική ομάδα επαναπροσδιορίζει τη θεατρική εμπειρία, συνδέοντας τρεις πρωταγωνιστές, έναν εικονικό μπάτλερ και το κοινό σε ένα ομαδικό τσατ επί σκηνής. Καθώς οι περφόρμερ επιχειρούν να μιμηθούν στιγμιότυπα από ένα εκτεταμένο αρχείο φωτογραφιών, αναδύονται θραύσματα μιας συλλογικής ιστορικής μνήμης: ο ήχος ενός πουλιού, οι Kardashian, η Χιροσίμα, ένα αγόρι που βρέθηκε πνιγμένο...

Σκηνοθεσία: Achim Wieland

Συνδραματουργία: Μάριος Ιωάννου

Στα Αγγλικά.

€15 / €12

Μουσική
13 | Καμιά Φορά... | Χορωδία των Ονείρων
σάββατο 20:30 (105’)

Ο Πολιτιστικός Όμιλος «ΕΣΤΙΑ» γιορτάζει τα 25 χρόνια ζωής του, με ένα αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη Γιώργο Χατζηνάσιο, από τη Γυναικεία και Παιδική Χορωδία των Ονείρων, τους σολίστ Ελένα Σολέα, Σπύρο Ζηνοβίου και δεκαμελή ορχήστρα. Θα ακουστούν, μεταξύ άλλων, τα τραγούδια: Καμιά φορά, Ενδεκάτη εντολή, Σ’όποιον αρέσουμε, Μάθημα Σολφέζ, Σήμερα, Γρανάζι, Ανθρωπάκος, Τρανζίστορ, Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο, Τα γαλάζια σου γράμματα κ.ά.

Τα καθαρά έσοδα θα διατεθούν στο Ίδρυμα «Dr. Yiota Demetriou – The Dancing Queen Foundation».

€20 / €17

Θέατρο
14 | Η Μέθοδος του Δόκτορα Παλομέρο | Θέατρο Δέντρο (16+)
κυριακή 20:30 (75’)

Ποια τα όρια ανάμεσα στην «κανονική» συμπεριφορά και στην ψυχική διαταραχή; Πότε το «μη κανονικό» γίνεται απειλητικό για τους άλλους και πώς η συλλογικότητα, η συνάντηση και η αλληλεγγύη θεραπεύει τις αγωνίες, τις εμμονές και τους φόβους μας;

Η Μέθοδος του Δόκτορα Παλομέρο είναι μια παράδοξη και ευφυής κωμωδία που μεγεθύνει διαταραχές, οι οποίες αφορούν όλους μας, και μέσα από την υπερβολή, τις μετατρέπει σε κωμικοτραγικές συνθήκες. Οι ήρωες του έργου περιμένουν έναν γιατρό που όλο καθυστερεί και προτείνουν με χιούμορ και γενναιοδωρία τη δική τους πρωτοποριακή αυτοθεραπεία.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Λεοντάρης
Ηθοποιοί: Σταύρος Λούρας, Αιμιλία Βάλβη, Μάριος Μεττής, Ηλέκτρα Φωτιάδου, Ελένη Σιδερά, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Πολυξένη Σάββα.

€15 / €12

Κινηματογράφος
20 | Schwesterlein | My Little Sister
σάββατο 20:30 (Ελβετία, 2020, 99’)

Η εξαιρετική θεατρική συγγραφέας Lisa έχει σταματήσει να γράφει. Ζει με την οικογένειά της στην Ελβετία, αλλά η καρδιά της είναι στο Βερολίνο κοντά στον δίδυμο αδελφό της Sven, έναν διάσημο θεατρικό ηθοποιό που πάσχει από λευχαιμία. Η Lisa καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επανέλθει ο Sven στη θεατρική σκηνή, παραμελώντας τα πάντα. Και ενώ ο γάμος της είναι έτοιμος να διαλυθεί, έχει μάτια μόνο για τον αδελφό της, μέσα από τον οποίο εκφράζει τις δικές της βαθύτερες επιθυμίες της δημιουργίας και της επιθυμίας ώστε να νιώσει ξανά ζωντανή.

Σκηνοθεσία: Stéphanie Chuat, Véronique Reymond.
Ηθοποιοί: Nina Hoss, Lars Eidiger, Marthe Keller & Jens Albinus.

Στα Γερμανικά με αγγλικούς υπότιτλους.

Η βραβευμένη ταινία προβάλλεται από την Πρεσβεία της Ελβετίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Εβδομάδες Γερμανικής Γλώσσας».

Είσοδος Ελεύθερη (απαραίτητη η προκράτηση θέσεων)

Θέατρο
23 | 1964 | Θέατρο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ (12+)
τρίτη 20:30 (80’)

Το έργο του Μιχάλη Παπαδόπουλου περιγράφει μια εποχή καλά θαμμένη στη συλλογική μνήμη. Μια εποχή που η «επίσημη» καταγραφή της ιστορίας φρόντισε να μείνει στο σκοτάδι. Μέσα από τρεις διαφορετικές ιστορίες διαγράφει τις διαμάχες, πολιτικές και εθνικιστικές, αλλά και τις ανθρώπινες, σκιαγραφώντας από τη μία τη συσπείρωση του λαού απέναντι στην αποικιοκρατία και από την άλλη αγγίζοντας θέματα όπως τον διχασμό και τις ακρότητες που έλαβαν χώρα λίγο μετά την ανεξαρτησία.

Σκηνοθεσία: Αλεξία Παπαλαζάρου
Σκηνικά / Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου
Μουσική: Γιώργος Κάρβελλος
Σχεδιασμός Φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης
Επί σκηνής: Γιάννα Λευκάτη, Izel Seylani, Μυρσίνη Χριστοδούλου, Χριστίνα Χριστόφια.

€13 / €101964Μουσική
24 | Το Μαγικό Μολύβι του κύριου Μπετόβεν | ΕΠΙΛΟΓΗ (4+)
τετάρτη 17:00 (60’)

Ένα παραμύθι βασισμένο στη ζωή και το έργο του μουσικοσυνθέτη Μπετόβεν. Γνωστές μελωδίες του μετατράπηκαν σε τραγούδια για να συμπληρώσουν μουσικά μια ιστορία που μας διηγείται τη ζωή, το ιδιαίτερο χάρισμα και ταλέντο του μικρού Μπετόβεν, την απώλεια της ακοής του μεγαλώνοντας, αλλά και τη δύναμη της Μουσικής ως μορφή έκφρασης και εξωτερίκευσης συναισθημάτων. Θα ακουστούν αποσπάσματα μουσικών έργων του Μπετόβεν, όπως Fur Elise, Σονάτα του Σεληνόφωτος, Παθητική Σονάτα, Ωδή στη χαρά, 5η Συμφωνία, καθώς και αποσπάσματα από τις πέντε σονάτες του Μπετόβεν για βιολοντσέλο και πιάνο.

Συμμετέχουν: Παιδική Χορωδία και Μουσικό Εργαστήρι της Πολιτιστικής Κίνησης ΕΠΙΛΟΓΗ
Kαλλιτεχνική Επιμέλεια και Πιάνο: Κορίνα Βασιλείου
Βιολοντσέλο: Δώρος Ζήσιμος
Αφήγηση: Μαρία Αλεξάνδρου
Εικονογράφηση: Σταύρη Συμεωνίδου
Επιμέλεια Αφίσας: Σταύρος Πετρίδης
Εικαστική Παρέμβαση: Αντρέας Ιακώβου

€7 / €5

Mουσική
26 - 27 | Cyprus Jazz and World Music Showcase
παρασκευή - σάββατο 19:30

Για όγδοη συνεχή χρονιά, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης και το Θέατρο Ριάλτο διοργανώνουν την Πλατφόρμα Jazz and World Music αναδεικνύοντας τους σημαντικότερους δημιουργούς της Τζαζ και των Μουσικών του Kόσμου στην Κύπρο. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, πραγματοποιούνται συναντήσεις με προσκεκλημένους από το εξωτερικό, παράλληλες δράσεις και jam sessions στο Art Studio 55.

€10 / €8 (€15 για 2 ημέρες)

Μουσική
28 | Προς την Καρδιά της Ποίησης | Γιώργος Σεφέρης
κυριακή 20:30 (70’)

Ένας διάλογος ανάμεσα στην ποίηση και τη μουσική, όπου η συνύπαρξη του σπουδαίου ηθοποιού Γιώργου Κέντρου στον ρόλο αφηγητή με τον πολυδιάστατο συνθέτη-πιανίστα Στάθη Άννινο μεταφέρουν τους θεατές στον κόσμο του νομπελίστα ποιητή. Τα τολμηρά ηχητικά περιβάλλοντα που δημιουργεί ο Στάθης Άννινος πολλαπλασιάζουν τη συγκίνηση του ποιητή και τη μεταφέρουν στο κοινό με τρόπο μυσταγωγικό, αλλά και ανατρεπτικό. Μια παράσταση την οποία συνθέτουν ποιήματα του Σεφέρη από τις συλλογές: Γυμνοπαιδία, Ημερολόγια καταστρώματος Β΄και Γ΄και Τρία κρυφά ποιήματα.

Μουσική Επιμέλεια: Στάθης Άννινος
Επιλογή των «κυπριακών» ποιημάτων: Μιχάλης Πιερής
Σύλληψη Ιδέας: Γιώργος Παλαμιώτης & Φένια Παπαδόδημα
€15 / €10Προς την Καρδιά της ΠοίησηςΧορός
30 | Κύπρος της Γης Παράδεισος!... Οι Κυπριακοί Χοροί στον Τόπο και τον Χρόνο
τρίτη 20:30 (100’)

Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού προσκαλεί το κοινό σε ένα γοητευτικό διαχρονικό ταξίδι στον κυπριακό λαϊκό πολιτισμό με κείμενα, εικόνες, μελωδίες, χορούς, λαϊκά έθιμα και τελετουργίες.

Συμμετέχουν το Χορευτικό Συγκρότημα και παιδιά του Ομίλου, παραδοσιακοί οργανοπαίκτες, τραγουδιστές και χορευτές, το μουσικό σχήμα «Αντάμα», οι καταξιωμένοι ερμηνευτές Μιχάλης Ττερλικκάς, Νεόφυτος Αρμεύτης, Κωστής Κουλουμής και οι δεξιοτέχνες μουσικοί Μιχάλης Κουλουμής (βιολί) και Πέτρος Κουλουμής (λαούτο – τραγούδι).

Κείμενα / Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Επιμέλεια / Εισαγωγή: Κωνσταντίνος Πρωτοπαπάς

€12 / €10

ΘΕΑΤΡΟ ΡΙΑΛΤΟ: 77777745 & https://www.rialto.com.cy/

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ