Δημήτρης Παπαϊωάννου - «Εγκάρσιος Προσανατολισμός»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 30.10.2021

Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας περήφανα φιλοξενεί από τις 4 μέχρι και τις 7 Νοεμβρίου το νέο έργο του ιδιοφυούς, διεθνούς Έλληνα χορογράφου Δημήτρη Παπαϊωάννου με τίτλο «Εγκάρσιος Προσανατολισμός».


Έπειτα από ένα επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων σε Πράγα, Άμστερνταμ, Μονπελιέ, Βαρκελώνη, Παρίσι, Νάπολη, Τορίνο, Ρέτζιο Εμίλια, Φιλιππούπολη και, πριν από μερικές μέρες στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού του Λονδίνου Dance Umbrella, η παράσταση κάνει στάση στην Κύπρο για την πανελλήνιά της πρεμιέρα.

Ο «Εγκάρσιος Προσανατολισμός» μας προσανατολίζει προς μια πηγή φωτός, δίνοντάς μας το έναυσμα να ισορροπήσουμε για να μην χαθούμε. Στην ομάδα της παραγωγής συμμετέχουν δύο νέοι Κύπριοι καλλιτέχνες: ο χορευτής και χορογράφος Μιχάλης Θεοφάνους, που παρουσίασε το έργο του «Τειρεσίας» στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2019 και ο Στέφανος Δρουσιώτης στη μουσική επιμέλεια και τον σχεδιασμό φωτισμού.

Ο «Εγκάρσιος Προσανατολισμός» αποτελεί τη δεύτερη παγκόσμια συμπαραγωγή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και του Έλληνα χορογράφου και εικαστικού. Περισσότεροι από 70.000 θεατές, σε 36 χώρες και 4 ηπείρους, είδαν την πρώτη τους συμπαραγωγή, «Ο Μεγάλος Δαμαστής».Παγκόσμια πρεμιέρα στη Λυών

Ο «Εγκάρσιος Προσανατολισμός» πραγματοποίησε την επίσημη παγκόσμια πρεμιέρα του στην Biennale de la Danse de Lyon 2021 στην Λυών της Γαλλίας τον περασμένο Ιούνιο, με τους κριτικούς να χαρακτηρίζουν την παράσταση «…μια μακρά πράξη καλλιτεχνικής μαγείας…» (Roslyn Sulcas, The New York Times) και «…ένα κόσμημα εφευρετικότητας και ομορφιάς» (Al. M., Le Progress). Εξίσου εντυπωσιασμένοι οι κριτικοί και στο Λονδίνο με τους Times να χαρακτηρίζουν τον Δημήτρη Παπαιωάννου «...αριστοτέχνη θεατρικό μάγο και εικονιστή…» και να περιγράφουν το έργο ως «…χυμώδες αλλά κομψό, τολμηρό, ευφυές και αξέχαστο».

«Τα έργα μου δεν υπάρχουν από πριν, έρχονται από το πουθενά» λέει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου. «Γράφω τα έργα μου ενώ τα κατασκευάζω στις πρόβες. Προετοιμάζω υλικό μόνο για να ξεκινήσω τη διαδικασία και - τις περισσότερες φορές - το πετάω. Έχω αποφασίσει να μη γνωρίζω τι φτιάχνω πριν και κατά τη διάρκεια. Στο τέλος, αν είμαι τυχερός, εμφανίζεται το έργο και προσπαθώ να το καταλάβω και να το τελειοποιήσω. Κρατάω το δικαίωμα να τα αλλάξω όλα την ύστατη στιγμή. Οπότε, είναι δύσκολο για μένα να σας μιλήσω για κάτι πριν δημιουργηθεί».Διεθνείς Κριτικές για τον Εγκάρσιο Προσανατολισμό

«Biennale de la Danse de Lyon: Το ωστικό κύμα της νέας δημιουργίας του Δημήτρη Παπαϊωάννου ταράζει το φεστιβάλ», «Ο Παπαϊωάννου συγκεντρώνει και διαλύει μια αυτοκρατορία όπου όλες οι αισθήσεις συγκρούονται, όπου ο φιλοσοφικός λόγος αμφισβητεί την ίδια την ουσία του είναι», «Ο Παπαϊωάννου ανακαλεί οικείες μεταφορές, στενάχωρες και, ταυτόχρονα, εκθαμβωτικές».

– Odile Morain, France Info Culture, 5 Ιουνίου 2021.

«Όπως όλα τα έργα του Παπαϊωάννου, είναι μια έντονα οπτική εμπειρία φτιαγμένη με μαεστρία και σχολαστικότητα», «Μια μακρά πράξη καλλιτεχνικής μαγείας που δημιουργήθηκε μπροστά στα μάτια μας από τους εξαιρετικά ακριβείς ερμηνευτές».

– Roslyn Sulcas, The New York Times, 8 Ιουνίου 2021.

«Εγκάρσιος προσανατολισμός, το αριστούργημα του Δημήτρη Παπαϊωάννου», «Τι περιμένεις από μια παράσταση χορού; Να αφήνει ίχνη στο σώμα και τις μνήμες μας, να σκάβει το είναι μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε, να μας αφήνει να δούμε, να βιώσουμε, να φανταστούμε, να ανασυνθέσουμε. Μπορεί ακόμα να μας κάνει να κλάψουμε. Όλα αυτά μας προσφέρονται από τον Δημήτρη Παπαϊωάννου με τον Εγκάρσιο Προσανατολισμό, την τελευταία του δημιουργία, ένα απόλυτο αριστούργημα που παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στην Biennale de la Danse de Lyon».

– Martine Pillars, Toute la culture, 3 Ιουνίου 2021.

«Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου πιάνει τον ταύρο από τα κέρατα. Δημιουργεί σάλο παρουσιάζοντας την τελευταία του δημιουργία στην Biennale de la Danse de Lyon: Transverse Orientation. Ένα κόσμημα εφευρετικότητας και ομορφιάς»

– Al. M., Le Progress, 3 Ιουνίου 2021.Συντελεστές

Σύλληψη / Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαϊωάννου

Με τους Damiano Ottavio Bigi, Suka Horn, Jan Möllmer, Breanna O’mara, Τίνα Παπανικολάου, Lukasz Przytarski, Χρήστο Στρινόπουλο & Μιχάλη Θεοφάνους.

Μουσική: Antonio Vivaldi
Σχεδιασμός σκηνικού: Τίνα Τζόκα & Λούκας Μπάκας
Σχεδιασμός ηχητικού περιβάλλοντος / Σύνθεση ήχων: Coti k.
Σχεδιασμός κοστουμιών: Άγγελος Μεντής
Συνεργάτης σχεδιαστής φωτισμού: Στέφανος Δρουσιώτης
Μουσική επιμέλεια: Στέφανος Δρουσιώτης
Γλυπτική / Ειδικές κατασκευές σκηνικών αντικειμένων: Νεκτάριος Διονυσάτος
Μηχανικές εφευρέσεις: Δημήτρης Κορρές
Διεύθυνση / Εκτέλεση παραγωγής & Βοηθός σκηνοθέτη: Τίνα Παπανικολάου
Βοηθοί σκηνοθέτη / Διεύθυνση προβών: Παυλίνα Ανδριοπούλου & Δρόσος Σκώτης
Βοηθός σκηνογράφου: Τζέλα Χριστοπούλου
Βοηθός σχεδιαστή ηχητικού περιβάλλοντος: Μάρθα Καπαζόγλου
Βοηθός ενδυματολόγου: Αέλλα Τσιλικοπούλου
Βοηθός ειδικών κατασκευών σκηνικών αντικειμένων: Εύα Τσαμπάση
Φωτογράφιση / Κινηματογράφηση: Julian Mommert
Τεχνικός διευθυντής: Μανώλης Βιτσαξάκης
Βοηθός τεχνικού διευθυντή: Μάριος Καραολής
Διευθυντής σκηνής / Ηχολήπτης / Κατασκευή σκηνικών αντικειμένων: David Blouin
Διεύθυνση φροντιστηρίου: Τζέλα Χριστοπούλου
Προγραμματισμός φωτισμών: Στέφανος Δρουσιώτης
Κατασκευή κοστουμιών: Λίτσα Μουμούρη, Έφη Καραντάσιου & Islam Kazi
Τεχνικοί σκηνής: Κώστας Κακουλίδης, Ευγένιος Αναστόπουλος & Πάνος Κουτσουμάνης
Φωτιστικές κατασκευές: Μίλτος Αθανάσιου

Το μωρό από σιλικόνη κατασκευάστηκε από την Joanna Bobrzynska-Gomes. Τα σκηνικά αντικείμενα κατασκευάστηκαν σε συνεργασία με τους Αντώνη Βασιλάκη, Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη, Τίμοθυ Λασκαράτο, Αναστάση Μελέτη & Ναταλία Φραγκαθούλα.

Εκτέλεση παραγωγής: 2WORKS σε συνεργασία με την Polyplanity Productions
Συνεργάτρια εκτέλεσης παραγωγής: Βίκυ Στρατάκη
Βοηθός εκτέλεσης παραγωγής: Κάλη Καββαθά
Διεύθυνση παραγωγής φροντιστηρίου: Παυλίνα Ανδριοπούλου
Διεθνείς σχέσεις / Επικοινωνία: Julian Mommert

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα του Lemon Poppy Seed για τις κομμώσεις των ερμηνευτών.

Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση - Δημιουργήθηκε για να κάνει πρεμιέρα στη Στεγη του Ιδρύματος Ωνάση (2021)

Συμπαραγωγη: Festival d'Avignon (Αβινιόν), Biennale de la Danse de Lyon 2021 (Λυών), Dance Umbrella / Sadler's Wells Theatre (Λονδίνο), Fondazione Campania Dei Festival - Napoli Teatro Festival Italia (Νάπολη), Grec Festival de Barcelona (Βαρκελώνη), Holland Festival (Άμστερνταμ), Luminato / to live (Τορόντο), New Vision Arts Festival (Χονγκ Κονγκ), Ruhrfestspiele (Rεκλινγκχάουζεν), Saitama Arts Theatre / Rohm Theatre (Κιότο), Stanford live / Stanford University (Στάνφορντ, ΗΠΑ), Teatro Municipal do Porto (Pόρτο), Théâtre de la Ville - Paris / Théatre du Châtelet (Παρίσι), Ucla’s Center for the Art of Performance (Λος Άντζελες).

Με την υποστήριξη: Festival Aperto (Ρέτζιο Εμίλια), Festival de Otoño de la Comunidad de Madrid (Μαδρίτη), Ηellerau – European Centre for the Αrts (Δρέσδη), Νational Αrts Centre (Οτάβα), Νew Baltic Dance Festival (Βίλνιους), One Dance Week Festival (Πλοβντίβ), P.P. Culture Enterprises LTD (Tελ Αβίβ), Tanec Praha International Dance Festival (Πράγα), Teatro Della Pergola (Φλωρεντία), Torinodanza Festival / Teatro Stabile di Torino - Teatro Nazionale (Τορίνο).

Διοργανωτές: Δήμος Λευκωσίας & Nicosia For ArtΠληροφορίες

• Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, Πέμπτη 4, Παρασκευή 5, Σάββατο 6 στις 20:30 & Κυριακή 7 Νοεμβρίου στις 17:00 (105΄)
• Εισιτήρια: Δίκτυο καταστημάτων Stephanis (παγκύπρια), www.soldoutticketbox.com & ταμείο θεάτρου (Δευτέρα - Παρασκευή, 11:00 - 15:00).
• Τηλέφωνο: 22 797979

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ