«Αφηρημένη» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 28.3.2022

Το χορογραφικό έργο παρουσιάζεται στη Λεβέντειο Πινακαθήκη στη Λευκωσία και αφορά σε ένα καλλιτεχνικό διάλογο μεταξύ του σώματος, της μουσικής, των εικόνων και του χώρου.


Η αφορμή για τη δημιουργία του έργου αποτελεί ο πίνακας του Χριστόφορου Σάββα με τίτλο «Το Πουλί της Μεσαρκάς» ο οποίος εκτίθεται στην Κυπριακή Συλλογή της Πινακοθήκης. Ενδιαφέρον αποτελεί τόσο το περιεχόμενο του πίνακα όσο και η τεχνοτροπία. Πιο συγκεκριμένα, στην χορογραφική έρευνα τα σημεία που αποτέλεσαν τα αρχικά στάδια πειραματισμού είναι τα μοτίβα που παρουσιάζονται στον πίνακα, τα υλικά δημιουργίας, καθώς και ο ίδιος ο τίτλος. Σε κατοπινό στάδιο έγινε μια πιο δημιουργική προσέγγιση, αφού εξερευνήθηκαν πιθανά σενάρια που προκύπτουν παρατηρώντας τον πίνακα όπως για παράδειγμα η χρονική στιγμή, η διάθεση, η έννοια του πετάγματος, η οπτική του πουλιού πάντοτε μέσα στο Κυπριακό συγκείμενο στο οποίο έχει δημιουργηθεί και που θα αφορά το σήμερα. Επιπρόσθετα, σημαντικό στοιχείο το οποίο έχει συμπεριληφθεί στην καλλιτεχνική έρευνα, αφορά το σημείο στο οποίο εκτίθεται ο πίνακας και ο διάλογος που δημιουργείται με το έργο το οποίο δεσπόζει στον χώρο («Ο Κόσμος της Κύπρου», Διαμαντής), λαμβάνοντας υπόψη και τη χρονική στιγμή της δημιουργίας τους. Μέσα από μια κατασκευή καθώς και με τον τρόπο που πρόκειται να τοποθετηθούν οι θεατές, δημιουργείται μια «γέφυρα» όπου εξελίσσονται τα πιο πάνω πάντοτε μέσα από την κίνηση/χορογραφία και τη μουσική με σκοπό τη θέαση της σχέσης των δυο. Το έργο θα παρουσιάσουν μια χορεύτρια και δυο μουσικοί επί σκηνής με τη χρήση και την αλληλεπίδρασή του σκηνικού χώρου.

Συντελεστές

Ιδέα, Χορογραφία, Έρευνα: Μαρία Καμπέρη

Δραματουργία: Ειρήνη Ανδρέου

Μουσική, Μουσικοί Επί Σκηνής: Δημήτρης Γιασεμίδης, Νατάσα Χατζηανδρέου.

Χορεύτρια: Παναγιώτα Νικολάου

Σχεδιασμός Κοστουμιών: Filep Motwary

Σχεδιασμός και Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργος Χατζηχρίστου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Λάζογλου

Ηχοληψία: Στέφανος Πόντος

Παραγωγή: Selas Dance Company

Πληροφορίες

Λεβέντειος Πινακοθήκη, 5 και 6 Απριλίου 2022, διπλές παραστάσεις στις 19:00 και στις 20:30, με ελεύθερη είσοδο.

Η προκράτηση θέσεων είναι απαραίτητη.

Τηλέφωνο: 22668838 (ext. 109), 99420756, 99349669.

*Το έργο επιχορηγείται από το Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΜΟΣ» των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας και στηρίζεται από τη Λεβέντειο Πινακοθήκη.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ