Μουσικοχορευτική Παράσταση  «Ο τόπος εν ο άδρωπος»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 22.7.2022
Το μνημειώδες έργο του μεγάλου Κύπριου ζωγράφου Αδαμάντιου Διαμαντή (1900-1994)  «Ο Κόσμος της Κύπρου» (1967-1972), κάρβουνο και ακρυλικό σε ιρλανδικό λινό σε έντεκα τελάρα (Λεβέντειος Πινακοθήκη) ήταν πηγή έμπνευσης για την παράσταση που θα πλαισιώσει στις 28/07/22 το Φεστιβάλ Τεχνών FANEROMENI22, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου. 

Ο πίνακας αποτυπώνει σε μια μεγαλόπνοη ζωγραφική σύνθεση όλα τα στοιχεία που συγκροτούσαν τη φυσιογνωμία των ανθρώπων και του τοπίου της πατρίδας του. Ο Κύπριος συνθέτης Ευαγόρας Καραγιώργης, προσεγγίζει μουσικά το σπουδαίο αυτό έργο και το 2000 ολοκληρώνει το έργο του «Ιστορία μιας εικόνας».

Με αυτά τα ερεθίσματα, μέσω της τέχνης του χορού δημιουργείται μια διαφορετική εκδοχή, εμπνευσμένη από τον πίνακα. Μια παράσταση που αναβιώνει μέσα από το Σύγχρονο Χορό, στοιχεία της λαϊκής μας παράδοσης, ένα ταξίδι μνήμης, γιορτής και νοσταλγίας, συνοδευόμενο από ζωντανή μουσική… Το έργο «Ο τόπος εν ο άδρωπος» αποτελεί μια ωδή στη κυπριακή κουλτούρα. Μια διαδρομή μέσα από το ρυθμό, το χορό, τις ρίζες μας… Τρείς τέχνες μαζί, ένα συνονθύλευμα οπτικοακουστικής δημιουργίας, με στόχο να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε τον πολιτισμό μας.

‘Ήταν ο καλύτερος κόσμος που γνώρισα. Βαρύς, αδρός και σίγουρος στο καλό και στο κακό, κουβαλούσε τη μακραίωνη κληρονομιά του’’. Αδαμάντιος Διαμαντής

4277207422830525 photo1

Συντελεστές :

Ελεάνα Χαραλάμπους – Χορογράφος, Χορεύτρια

Σωτήρης Σωτηρίου – Χορευτής

Έμιλυ Κάτλερ – Χορεύτρια

Ιουλία Χαραλαμπίδου - Χορεύτρια

Μαρία Χαραλάμπους – Χορεύτρια

Ευαγόρας Καραγιώργης – Συνθέτης

Νάταλη Νεοφύτου – Μουσικός

Έυα Σταύρου – Μουσικός

Ευάγγελος Χριστοδούλου - Μουσικός

Διάρκεια: 60 -70 λεπτά

Ημερομηνία: Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022

Ώρα: 21:00

Χώρος: Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία

Πληροφορίες: 22 128157

Είσοδος ελεύθερη

*Τα βράδια των εκδηλώσεων του φεστιβάλ Τεχνών Faneromeni22, τα μουσεία και οι εκθέσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος θα είναι ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυκτα.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ακολουθώντας τις κρατικές οδηγίες για την υγεία και ασφάλεια των επισκεπτών και του προσωπικού.

Μάθε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος www.boccf.org και στις επίσημες σελίδες του Ιδρύματος στο Facebook & στο Instagram (@boccf) και στο τηλέφωνο 22128157.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα ληφθούν φωτογραφίες ή και βίντεο. Η εικόνα όσων παρευρεθούν για την παρακολούθησή τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς προώθησης ή και να δοθεί στα ΜΜΕ ή να ανέβει στο διαδίκτυο. Με την παρουσία στις εκδηλώσεις, το κοινό δίνει αυτόματα στους διοργανωτές το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες/βίντεο που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης ή βιντεογράφησης.

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία

Για πληροφορίες: 22 128157

www.boccf.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Encounters | Συναντήσεις»: Ένα νέο φεστιβάλ παραστατικών τεχνών παρουσιάζεται στις 03 και 04 Δεκεμβρίου

«Encounters | Συναντήσεις»: Ένα νέο φεστιβάλ παραστατικών τεχνών παρουσιάζεται στις 03 και 04 Δεκεμβρίου

«Encounters | Συναντήσεις»: Ένα νέο φεστιβάλ παραστατικών τεχνών παρουσιάζεται στις 03 και 04 Δεκεμβρίου