"ΦΟΡΩ" - Εκπαιδευτικό πρόγραμμα και έκθεση κοστουμιών σύγχρονου χορού

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 24.10.2022
Στην Στέγη Χορού Λευκωσίας στις 14-18 Νοεμβρίου 2022

Το «ΦΟΡΩ» είναι μια έκθεση κουστουμιών σύγχρονου χορού σε συνδυασμό με εκπαιδευτικό εργαστήρι που απευθύνονται σε έφηβους 12-18 χρονών σε διοργάνωση της Στέγης Χορού Λευκωσίας (ΣΧΛ). Η συγκεκριμένη δράση είναι εγκεκριμένη από την Επιτροπή Θεάματος του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ως κατάλληλη για μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης (δείτε πιο κάτω).

Μέσω του συγκεκριμένου καινοτόμου, δημιουργικού προγράμματος επιδιώκεται αρχικά μια γνωριμία μεταξύ των παιδιών και της ΣΧΛ τόσο ως χώρος όσο και ως κέντρο δράσεων οι οποίες θα ενδιαφέρουν και θα αφορούν τους νέους. Έχοντας ως βασική αρχή τη δύναμη του σώματος, του ένσωμου βιώματος και της δημιουργικότητας, σχεδιάστηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο έχει ως αφόρμηση τα κοστούμια τα οποία έχουν επιλεγεί και θα εκτίθενται στο χώρο. Δια των δράσεων του προγράμματος «ΦΟΡΩ», δημιουργούνται συνθήκες ανάπτυξης της πολυτροπικής μάθησης μέσω της τέχνης, όπου διαφορετικές μορφές τέχνης συμβάλλουν στη διαδικασία μάθησης, πειραματισμού, εξερεύνησης και προσωπικής ανάπτυξης των συμμετεχόντων. Επίσης, βασική επιδίωξη και στόχος του προγράμματος είναι και η γεφύρωση του κενού το οποίο έχει παρατηρηθεί σε σχέση με την ανάπτυξη νεανικού κοινού καθώς και στην απόκτηση κινήτρου και ενδιαφέροντος σε ό,τι αφορά στην παρακολούθηση παραστάσεων και συμμετοχή των νέων σε εργαστήρια και συζητήσεις με θέμα την τέχνη του σύγχρονου χορού.

Στόχοι Προγράμματος:

Να γνωρίσουν οι έφηβοι τον σύγχρονο χορό μέσα από το συγκείμενο του κοστουμιού

Να αναγνωρίσουν τη σημαντικότητα της σύζευξης τεχνών κατά τη δημιουργική διαδικασία

Να έρθουν σε επαφή με τη δημιουργική κίνηση

Να αναπτύξουν κριτική σκέψη

Να αποκτήσουν αισθητική εμπειρία μέσα από τη βιωματική μάθηση

Συντελεστές:

Ιδέα, Δημιουργός, Σχεδιασμός: Μαρία Καμπέρη

Έρευνα: Πέτρος Κονναρής και Μαρία Καμπέρη

Επιμέλεια έκθεσης/ Δημιουργία Σκηνικού Χώρου: Γιώργος Χατζηχρήστου

Εμψυχώτριες/ Χοροπαιδαγωγοί: Άντρεα Κωνσταντίνου, Αυγουστίνα Τριάρου

Μουσική Σύνθεση: Νατάσα Χατζηανδρέου

Διοργάνωση, Παραγωγή: Στέγη Χορού Λευκωσίας

Κοστούμια από παραστάσεις των: Μαρία Καμπέρη, Μαρία Κασάπη, Ρούλα Κλεοβούλου, Πέτρο Κονναρή, Άντρια Μιχαηλίδου, Αλεξία Νικολάου, Φώτη Νικολάου, Αριάννα Οικονόμου, Κωνσταντίνα Σκαλιώντα, Παναγιώτη Τοφή, Λία Χαράκη, και Αλεξάνδρα Waierstall

Θεσμικός Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες, Υφυπουργείο Πολιτισμού

Πληροφορίες:

Διάρκεια εργαστηρίου: 80 λεπτά

Μέγιστος αριθμός ανά εργαστήριο: 50 μαθητές

Τιμή εισόδου: 5 ευρώ ανά μαθητή

Δήλωση Συμμετοχής μέχρι: Δευτέρα, 31 Οκτώβρη

Παράλληλα, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί προσαρμοσμένο εργαστήρι για παιδιά 10:00-11:30 και 15:00-16:30/Κόστος συμμετοχής: 5 ευρώ.

* Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου ώρα 10:00-13:00 θα πραγματοποιηθεί ειδικό εργαστήρι που θα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και θα αφορά στη μεθοδολογία του προγράμματος και τη διδασκαλία δημιουργικής κίνησης από τη Μαρία Καμπέρη / Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ/ Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι: 13 Νοεμβρίου 2022 / Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής.

Στοιχεία επικοινωνίας, Κρατήσεις:

Στέγη Χορού Λευκωσίας

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Πέτρος Κονναρής, director@dancehouselefkosia.com

Πολιτιστική Λειτουργός: Μαρίσα Σατσιά, info@dancehouselefkosia.com

Τηλέφωνο: 22780960

Διεύθυνση: Παρθενώνος 25, Άγιος Ανδρέας, 1105, Λευκωσία

Στέγη Χορού Λευκωσίας:

Η Στέγη Χορού Λευκωσίας (ΣΧΛ) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ασχολείται με την ανάπτυξη του σύγχρονου χορού και των παραστατικών τεχνών στην Κύπρο και το εξωτερικό. Ιδρύθηκε το 2012 και έκτοτε διοργανώνει και επιμελείται το φεστιβάλ On Bodies/No Body με συμμετοχές από καταξιωμένους ντόπιους και διεθνούς φήμης χορογράφους. Σημαντικό στοιχείο των δράσεων μας είναι η εκπαίδευση νεανικού κοινού και η αλληλεπίδραση με παιδιά και εφήβους αφού η δημιουργικότητα, η ενσώματη μάθηση και η αλληλεπίδραση με την τέχνη είναι βασικό στοιχείο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης μιας χώρας.

Έχει στενές συνεργασίες με καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου και το εξωτερικό με θεσμικό χορηγό τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Μαρία Καμπέρη

Η Μαρία Καμπέρη είναι χοροπαιδαγωγός και χορογράφος. Κατέχει BA στην Παιδαγωγική Χορού και MA στις Επιστήμες Αγωγής. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζει στον αισθητικό γραμματισμό, τη δημιουργική κίνηση, στο σώμα και στη Μουσειακή Αγωγή. Έχει σχεδιάσει εκπαιδευτικά προγράμματα και χοροθεατρικά έργα κατάλληλα για παιδιά τα οποία έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή Θεάματος. Έχει σχεδιάσει και εφαρμόσει προγράμματα για Μουσεία και Προγράμματα Επαγγελματικής Μάθησης και Ανάπτυξης προς Εκπαιδευτικούς. Είναι συνεργάτης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου και δημιουργός και η συντονίστρια του μοναδικού Προγράμματος Χορού ενταγμένο στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Σχολείου (Ιδιωτική Σχολή Φόρουμ), το οποίο βραβεύτηκε το 2020 από τα Educational Awards. Επίσης, είναι ακαδημαϊκός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από το 2019. Το καλλιτεχνικό της ενδιαφέρον εστιάζει στην καλλιέργεια κοινού, στη δημιουργικότητα και στη σύζευξη τεχνών. Μέσω της ομάδας ΣΕΛΑΣ δημιουργεί έργα που επιχορηγούνται από τα Προγράμματα «Πολιτισμός» και «Τερψιχόρη» τα οποία ταξιδεύουν και εκτός Κύπρου. Τέλος, είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Στέγης Χορού Λευκωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος