Η μουσικοχορευτική παράσταση "ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΝΗΜΕΣ!" στο Θέατρο Ριάλτο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.11.2022
Τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού παρουσιάζει μια μουσική-χορευτική παράσταση με θέμα τον ρόλο και τη σημασία του τραγουδιού και του χορού ως ταυτότητα και μνήμη για τον προσφυγικό Ελληνισμό.

Το αφιέρωμα αποτελεί καρπό συστηματικής ιστορικής και μουσικολογικής έρευνας, σε άμεση σύνδεση με τις ιστορίες και τα βιώματα των προσφύγων. Το σενάριο διατρέχει τις διάφορες περιοχές του Μικρασιατικού Ελληνισμού καταλήγοντας στην Κύπρο.

Στόχος της παράστασης είναι να αναδειχτεί η λειτουργία της μουσικής και του χορού, με τον τεράστιο πλούτο και την πολυμορφία τους, ως «καθρέφτης» του υψηλού πολιτισμικού επιπέδου των Ρωμιών της Ανατολής.

Παράλληλα προβάλλεται ο ρόλος του τραγουδιού ως κιβωτός της συλλογικής μνήμης, αλλά και παρηγοριά και δύναμη κινητήρια για την αναγέννηση κι επανεκκίνηση του Ελληνισμού μετά τον ξεριζωμό.

Στην παράσταση συμμετέχουν εξαιρετικοί δεξιοτέχνες τραγουδιστές, μουσικοί και χορευτές από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Επιστημονική επιμέλεια - Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Πρωτόπαπας

Συμμετέχουν:

Κατερίνα Παπαδοπούλου, Μάνος Κουτσαγγελίδης, Πέτρος Κουλουμής και Χρίστος Καλιοτζίδης στο τραγούδι και οι μουσικοί Σωκράτης Σινόπουλος, Κυριάκος Γκουβέντας, Μιχάλης Κουλουμής, Μανούσος Κλαπάκης, Νικόλας Αγγελόπουλος.

Παραδοσιακοί πρωτοχορευτές από τον Πόντο, την Λέσβο, τις Οινούσες και την Κύπρο.

Θέατρο Ριάλτο, Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022, στις 20:30. (120’)

Εισιτήρια: €15/10

E-ticket: https://rialto.interticket.com/program/prosphugon-mnimeslaographikos-omilos-lem-2669?lang=el

Tαμείο: 77 77 77 45

(Δευ - Παρ 10:00-15:00 και 1,5 ώρες πριν την έναρξη των παραστάσεων)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ